Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Kulturális dolgozók: az új törvény a kulturális szolgáltatások utolsó vacsorája lesz, melyet logikusan csak a kivégzés követhet
Túl a városon 2020. április 13. 11:49

Kulturális dolgozók: az új törvény a kulturális szolgáltatások utolsó vacsorája lesz, melyet logikusan csak a kivégzés követhet

Közleményben tiltakozik a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetése ellen.

Hirdetés

Az ágazat lehetséges kormányzati kivégzéseként értékeli a kulturális dolgozók jogállását és a terület átalakítását szorgalmazó törvénymódosítás tervezetét a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).

A tervezetről több érintett már korábban is megfogalmazta, hogy nem csupán a dolgozók jogállása a tét, hanem az intézmének finanszírozása is.

Íme, a közleményük, amit változtatás nélkül mutatunk be:

„Nem kérünk a Kormány húsvéti »ajándékából«: Tiltakozunk a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszűntetése ellen!

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete megdöbbenéssel és felháborodással fogadja a kormányzat legújabb törvénymódosítási tervét, mely a kulturális területen dolgozók jogállását megváltoztatná. A kormány megszüntetné az ágazatban dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát, azt munkaviszonnyá alakítva át. A tervezet – álságos indoklásával ellentétben – nem az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátását, az ellátásban foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálását, munkájuk anyagi elismerésének elősegítését, a kulturális közszolgáltatások kiszélesítését és azoknak a 21. századi követelményeknek valómegfelelését szolgálja!

A kulturális közszolgálatban dolgozók fizetése mindig is alacsonyabb volt, mint a piaci területen dolgozóké. A kisebb fizetésből adódó hátrányt a közszférának adott szerény kedvezményekkel, a foglalkoztatás nagyobb biztonságával, kiszámítható életpályával igyekezett kompenzálni, így biztosítva a megfelelően képzett munkaerőt, és a minőségi feladatellátást.

A kormány tervezett változtatása a csekély kedvezményeket elvonva a korábbiaknál is rosszabb egzisztenciális helyzetbe hozza a kulturális dolgozókat. A kiszámítható előmeneteli rendszer és stabil munkajogi helyzet megszüntetése sem a közszolgálatok kiszélesítését, sem a közszolgálatban foglalkoztatottak anyagi elismerését nem mozdítja elő! A kulturális területen ma még a közszférán belül is méltánytalanul alacsonyak a jövedelmek. A közalkalmazottak munkavállalóvá válása – a jelenlegi bérszint mellett – nem oldja meg az ágazat súlyos bérproblémáját. Félő, hogy a területet még több magasan kvalifikált szakember hagyja el és hogy sok, a pálya iránt érdeklődő, tehetséges fiatal nem választja a közgyűjteményi, kulturális pályákat!

Az egységes szabályozás megszüntetése nem más, mint az állami felelősség vállalás felmondása a kulturális területen. Mindez az ágazatot fenntartó önkormányzatok anyagi képességei és szándékai függvényévé teszi a kulturális feladatellátást és annak minőségét. Egyenlőtlen és szűkülő feladatellátást, változó minőséget, romló munka és anyagi körülményeket, az esélyegyenlőség romlását, az ország kulturális szétszakítottságát eredményezi.

A húsvéti hosszúhétvége még »békeidőben« sem, különösen pedig a mostani járványügyi vészhelyzetben sem elegendő arra, hogy a szakszervezetek és a szakmai szervezetek a tervezetet érdemben véleményezhessék. A sietség nem indokolt! Követeljük a kulturális területen az érdemi érdekegyeztetést!
A »jó stílus érzékkel« húsvét ünnepének előestéjén az utolsó vacsora napján az érdekképviseletekhez véleményezésre eljutatott tervezet, ha megvalósul valóban a kulturális szolgáltatások utolsó vacsorája lesz, melyet logikusan csak a kivégzés követhet.

Tiltakozunk!

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) Elnöksége”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kultúra törvénymódosítás Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés