Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Központosítást, megregulázást és spórolást szolgál a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának megszüntetése
Túl a városon 2020. április 13. 10:15

Központosítást, megregulázást és spórolást szolgál a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának megszüntetése

Nem csupán egyszerű munkaügyi kérdésről van szó. Amellett, hogy kinyilvánítják, a kulturális dolgozók nem a közt szolgálják, az intézmények finanszírozása is átalakul.

Hirdetés

Közintézményekből Nonprofit szervezetekké kellene alakulniuk a kulturális intézményeknek, tehát nem csupán arról van szó, hogy kulturális dolgozóktól elveszik a közalkalmazotti státuszt és a piaci alapú foglalkoztatásban szokásos módon, a munka törvénykönyve vonatkozik majd rájuk – állítja Kiss Ernő, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének Csongrád megyei elnöke.

A nonprofit szervezetek finanszírozása viszont merőben más, mint a költségvetési szervként működő intézményekké:

a forrásokat nem automatikusan, a feladatellátásuknak megfelelően kapják, hanem éves pályázatok útján és támogatásokból tudják megszerezni. Ez pedig tudjuk, hogy mit jelent Magyarországon.

Az eddig megkérdezett kulturális területen jártas szakértők mind azt mondták, hogy amennyiben a törvénymódosítást elfogadják, a kulturális intézmények a legszorosabb kormányzati függésbe, szó szerint kézivezérlés alá kerülhetnek, sőt akár kormányzati kezelésbe. Az intézkedéssel pedig ismét az önkormányzatok hatáskörét csökkentené a kormány.

Az eljárás pedig különösen felháborító, hiszen április 9-én, Nagycsütörtök este 19 óra 45 perc körül küldte meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a társadalmi egyeztetésre szánt törvénytervezetet, amire április 14-én, kedd, 8 óra 45 percig hagytak időt. Ez összesen 4 és fél nap, 108 óra, úgy, hogy ebből 72 óra ünnep. Ezt nem számolva egy szombatjuk, hétfőjük és még 8 óra 45 percük van a szakszervezeteknek véleményezni a tervezett törvénymódosítást.

Az egybehangzó vélemények között az a kritika is felmerült, hogy a munka törvénykönyve alá kényszerített dolgozók 2002-es bérét továbbra sem kívánják emelni. Kompenzációról tehát szó sincs a törvénymódosítás tervezetében.

A szakszervezet az ellen is tiltakozik, hogy a változatások következményeként a kulturális dolgozókat is érintené a munka törvénykönyvének frissen elfogadott módosítása, így náluk is alkalmaznák a 24 hónapos munkaidőkeretet (eddig 12 hónapos volt).

A KKDSZ vezetői már jelezték, hogy minden lehetséges fóromon tiltakoznak a törvény életbeléptetése ellen, mert egyáltalán nem találják indokoltnak a kiszervezéseket, és elfogadhatatlannak tartják a törvénytervezet időzítését is.

(Nyitóképünk illusztráció)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közalkalmazotti státusz kultúra Munka Törvénykönyve tövénytervezet
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés