Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 11. 19:09 Forrás: WHO, Magyar Tudományos Akadémia, Szegedi Tükör

Ezek a legnagyobb tévhitek a koronavírusról

A koronavírus-járvány kapcsán elterjedtek a tévhitek, a súlyos problémára egyszerű megoldásokat kínáló módszerek. A Magyar Tudományos Akadémia összeállítása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványa alapján készült, célja a hiedelmek cáfolata és néhány alapvető kérdés tisztázása.

Hirdetés

1. A vízivás nem véd meg a koronavírustól.

Semmi sem bizonyítja, hogy a vízivás védelmet nyújtana. Az emberek egyébként is az orrukon vesznek levegőt, úgyhogy ez a módszer, még ha működne is, csupán a szájat védené, az orrot nem. A sós vízzel való gargarizálás szintén nem véd meg a vírustól.

2. Lélegzet-visszatartással nem lehet megállapítani a fertőzöttséget.

Amikor valaki akut vírusfertőzésben szenved, valóban nehezére eshet nagy levegőt venni köhögés nélkül, hiszen a légutak irritáltak. Ez ennyit jelent. Fibrózis kapcsán pedig semmit nem jelent, annak ellenére, hogy a fibrózisban szenvedő betegnek valóban nehezére eshet nagy levegőt venni. Továbbá az, hogy valaki vissza tudja tartani a lélegzetét 10 másodpercig, még nem jelenti azt, hogy nem lehet koronavírussal fertőzött.

3. A koronavírus nem terjed szúnyogcsípéssel.

A mai napig semmilyen bizonyíték vagy adat nem támasztja alá, hogy az új koronavírust terjeszthetik szúnyogok is. Az új koronavírus légúti vírus, amelyet a fertőzött személyek elsősorban köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal terjesztenek. Kerülje azoknak a közelségét, akik köhögnek vagy tüsszögnek!

4. A hőszkenner csak a lázas koronavírusos betegeket szűri ki.

A hőszkenner segítségével hatékonyan ki lehet szűrni a koronavírus-fertőzés miatt belázasodott (a normálisnál magasabb testhőmérsékletű) embereket. Azokat a vírushordozó fertőzötteket viszont egyáltalán nem lehet kiszűrni hőszkennerrel, akik nem lázasodnak be. Ez azért van, mert a fertőzöttek általában 2–10 nap lappangási idő után betegszenek csak meg, és azt követően lázasodnak be.

5. Az egész test alkohollal és klórral való permetezése nem jó módszer a koronavírus-fertőzés elkerülésére.

Hiába permetezi be valaki az egész testét alkohollal vagy klórral, nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetébe. A klór vagy az alkohol egész testre permetezése viszont roncsolja a nyálkahártyát (vagyis a szemet és a szájat), és a ruhát is könnyen tönkreteszi. Azonban fontos, hogy az alkohol és a klór is nagyon hasznos lehet más felületek fertőtlenítésére a megfelelő használati utasítás betartása mellett.

6. A tüdőgyulladás, illetve az influenza elleni védőoltások nem védenek az új koronavírus ellen.

Az olyan védőoltások, mint a tüdőgyulladás, vagy B típusú influenza elleni oltás nem okoznak védettséget az új koronavírussal szemben. A vírus az eddigiektől eltérő, megfékezése új kezelési módot és saját védőoltást igényel. A kutatók fáradoznak a védőoltás kidolgozásán, munkájukat támogatja a WHO. Annak ellenére, hogy a fent említett oltások nem hatásosak a koronavírus ellen, igénybevételük erősen ajánlott egészségünk megőrzése érdekében.

7. Az orr sóoldatos öblítése nem előzi meg a koronavírus-fertőzést.

Nincs bizonyíték arra, hogy az orr sóoldatos öblítése megvédené az embereket az új koronavírussal való megfertőződéstől. Az eddigi adatok alapján elképzelhető, hogy az orr rendszeres sóoldatos öblítése megfázás esetén valóban gyorsítja a betegségből való felépülést. Ugyanakkor az orr öblítése nem akadályozza meg a légúti fertőzések kialakulását.

8. A fokhagyma fogyasztása nem véd meg a koronavírus-fertőzéstől.

A fokhagyma egészséges élelmiszer, amelynek lehet némi antimikrobiális hatása. Ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy a fokhagymafogyasztás megvédené az embereket az új koronavírustól.

9. Az új koronavírus minden korosztályt megfertőzhet, de az idősek és a krónikus betegségben szenvedők esetében általában súlyosabb a betegség lefolyása.

Az új koronavírus bármilyen életkorú embert megfertőzhet. Az idősek és a krónikus betegséggel (például asztma, cukorbetegség, szívbetegség) élők esetében viszont jóval nagyobb a valószínűsége a fertőzés súlyosabb lefolyásának. A WHO azt javasolja, hogy mindenki életkortól függetlenül védekezzen a vírus ellen, és különösen figyeljen a kezei tisztán tartására, illetve igyekezzen elkerülni mások megfertőzését köhögéssel, tüsszögéssel.

10. A koronavírus-fertőzés nem gyógyítható antibiotikumokkal.

Az antibiotikumok hatástalanok a vírusok ellen, csak a baktériumokra hatnak. Az új koronavírus egy vírus, ezért az antibiotikumok nem alkalmazhatók az ezzel való fertőződés megelőzése vagy kezelése céljából. Előfordulhat azonban, hogy a koronavírusos betegek kórházi ápolásuk során antibiotikumos kezelésben részesülnek a lehetséges bakteriális szövődmények veszélyének elhárítása érdekében.

11. Egyelőre nincs az új koronavírussal való fertőződés megelőzésére vagy kezelésére alkalmas gyógyszer.

Jelenleg nem létezik kifejezetten az új koronavírus megelőzésére, kezelésére kifejlesztett gyógyszer. A vírussal megfertőződött betegeket azonban a tünetek enyhítése érdekében kezelni kell, a súlyos betegeknek pedig kiemelt ellátást kell kapniuk. Néhány, kifejezetten a koronavírus kezelését célzó módszert már vizsgálnak, és ezek hamarosan a klinikai tesztelés fázisába érhetnek. A WHO számos partnerével együtt segíti a kutatási és a fejlesztési erőfeszítések gyorsítását.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus tévedés tévhit

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés