Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Orbán húsvéti meglepetése: elvennék a közalkalmazotti státuszt a kulturális dolgozóktól
Szegeden 2020. április 11. 15:21

Orbán húsvéti meglepetése: elvennék a közalkalmazotti státuszt a kulturális dolgozóktól

Április 9-én küldték meg a törvénymódosításról szóló javaslatot a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének, április 14-ére választ várnak. Kevesebb, mint öt napot kaptak, ebből 3 ünnepnap.

Hirdetés

Amennyiben a határozatlan időre felhatalmazott Orbán-kormány elfogadja a javaslatot, akkor november 1-jétől ugrik a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státusza. A módosítás érintené a többek között a

  • a könyvtárak, levéltárak
  • múzeumok
  • színházak
  • kultúrházak dolgozóit.

Szegeden a döntés biztosan érintené a Móra Ferenc Múzeumot, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat, Csongrád Megyei Levéltárat, a Szegedi Nemzeti Színházat, a Szent-Györgyi Albert Agórát és a városrészi művelődési házakat is.

A tervezet külön kitér arra, hogy a kormányzati alapítású VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltárra nem vonatkozna a változás.

A javaslat szerint a munkáltatóknak július 1-jéig kellene közölniük a változást a dolgozókkal, és július 15-ig ajánlatot kell tenniük a továbbfoglalkoztatásra. Július 1-jétől már nem is vehetnének fel közalkalmazottként senkit az intézmények.

A jogszabálymódosítás kikötné, hogy az ajánlatban nem lehet kevesebb fizetés, mint arra a dolgozó „közalkalmazott illetményként – ideértve a fizetési osztály és a fizetési fokozat szerint megállapított illetményt, az illetménykiegészítést, az illetménypótlékot és a rendszeres keresetkiegészítést – 2020. október 31-én jogosult lenne”.

MKKSZ-alelnök: nem demonstrálhatunk

Boros Péterné  az MKKSZ alelnöke a Mérce megkeresésére azt mondta: még vizsgálják a törvényjavaslatot, de azt már most a korány „húvéti ajándékának” nevezte.

Boros szerint a kormány előnyt élvez, mert a speciális jogrendszerben a szakszervezet nem sztrájkolhat és nem is demonstrálhat, a kabinet viszont nagyjából olyan rendeletet alkot, amilyet akar.

Vadász János: Mi a cél? Privatizáció?

Nem érti a törvénymódosító javaslat szándékát Vadász János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének egykori elnöke. Vadász felhívást fogalmazott meg április 11-én, ebben azt írja, hogy a közalkalmazottak nem véletlenül kapták meg ezt a státuszt korábban, mivel a köz érdekében végeznek munkát elsősorban állami vagy önkormányzati költségvetési szerveknél, esetleg az állami vagy önkormányzati költségvetés által finanszírozott szervezeteknél.

Vadász azt is írja, a dolgozói érdekképviselet, azaz, a szakszervezet feladata, hogy a foglalkoztatási és illetményszabályokat, valamint az egyéb juttatásokat az állammal és/vagy az önkormányzattal a költségvetési érdekegyeztetés keretében változtassa meg, a dolgozók jobb élet- és munkakörülményei érdekeinek érvényesítésével.

A szakszervezet egykori alapítója szerint a „magánérdek és a közérdek szerinti tevékenységek, foglalkoztatás, bér- és illetményfizetés, egyéb juttatások ügyei élesen elválnak egymástól a valóságban. Akik ezt nem tudják vagy tudják és nem veszik figyelembe, vagy nem akarják alkalmazni – azok

az adófizetők közcélokra (igazgatás, oktatás, egészségügy, kultúra, tudomány, közrend- és védelem, szociális ellátás, stb.) befizetett, az állami és/vagy önkormányzati költségvetésekben megjelenő forrásokat szivattyúznák át a magánszférába, azaz, meg akarják lopni a polgárokat”.

Vadász János azt is írja, hogy ha ez valamiféle privatizáció előszele, akkor azt minden pártnak, szakszervezetnek, civil szervezetnek, polgárnak meg kell akadályoznia.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közalkalmazott kultúra törvényjavaslat közalkalmazotti státusz
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés