Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 11. 13:11

Operatív törzs: Müller Cecília azt ígérte, kivizsgálja, hibáztak-e a Pesti úti idősotthon ügyében

Az országos tisztifőorvos kivizsgáltatja, hogy megfelelő orvosi ellátást kaptak-e a fővárosi Pesti úti idősotthon lakói – hangzott el az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján. Szó volt az ingyenes parkolásról, a stresszevésről és a túlevésről is.

Hirdetés

Müller Cecília ismertette: a jogszabály szerint a kétszáz embernél többet gondozó intézményekben teljes, nyolcórás, főmunkaidőben dolgozó orvost kell biztosítani.

A kisebb intézményben heti bontás szerint rendelkezik a jogszabály az orvosi ellátásról. Ez a minimum – közölte, megjegyezve, hogy a járvány ideje alatt fokozott ellátásra van szükség.

Müller azt viszont már nem közölte, hogy a teljes munkaidős orvos miként képes megakadályozni a vírus elterjedését egy idősotthonban. A tisztifőorvos arról sem beszélt, hogy mi a helyzet azokkal a levelekkel, melyeket Karácsony Gergely mások mellett neki is elküldött arról, hogy ne engedjék haza negatív teszt nélkül az időseket a kórházakból az otthonokba, mert nem tudják őket elkülöníteni.

Azt is közölte, hogy a honvédség bevonásával teljes fertőtlenítést rendelt el a Pesti úti idősotthonban. Elmondta, hogy az otthonban az első igazolt eset egy dolgozó volt. Megjegyezte azt is, hogy problémák voltak az orvosi ellátással, ez is hozzájárulhatott a tömeges megbetegedéshez. Hozzátette, ellenőrizni fogják, hogy a fenntartó fővárosi önkormányzat végrehajtja-e az azonnali rendelkezéseket.

Óvatosan a stresszevéssel!

A tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy az otthonlét és a húsvét együtt túlevést eredményezhet, ezért vigyázni kell, ne nyitogassuk a hűtőt és ne együnk a stressz levezetéseként.

Javasolta, hogy a családok telefonon, skype-on kommunikáljanak. „Kérem, hogy próbáljuk meg ezt a húsvétot úgy ünnepelni, ahogy lehet” – tette hozzá Müller Cecília.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: tegnap és ma összesen 5 teherszállító repülőgép landolt Ferihegyen: 5 millió 100 ezer maszk, 20 ezer teszt és 5000 pár kesztyű érkezett.

Hatósági házi karanténba eddig 17 ezer 490 fő került, őket 163 ezer 413-szor ellenőrizték. Összesen 605 szabálysértési feljelentést tettek, 84 alkalommal csak figyelmeztettek és 503-szor helyszíni bírságot szabtak ki.

Az üzletek korlátozott nyitvatartása miatt 71 esetben feljelentést tettek, 53-szor figyelmeztettek és 39 helyszíni bírságot szabtak ki.

A kijárási korlátozások betartása kapcsán 10 ezer 605 szabálysértést észleltek, ebből 6451 figyelmeztetsét 2062 helyszíni bírságot és 2082 főt jelentettek fel.

A határátkelőkön az ORFK – a román szervekkel való egyeztetés után –, engedélyezte a 30 kilométeres körzetű munkavállalói ingázást Kiszombor, Nagylak, Gyula, Méhkerék, Ártánd, Létavértes, Válaj és Csengersima átkelőkön. Battonyáról még nem döntöttek.

Csanádpalotánál torlódásra lehet számítani.

Kiss Róbert bejelentette: az Uzsoki Utcai Kórházból egy 59 éves, koronavírusos férfi távozott néhány órára, vele szemben büntetőeljárás indult.

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta: a bevásárlóközpontokban az üzemeltető feladata a korlátozások betartása.

Az ingyenes parkolásról is jött kérdés, Kiss Róbert azt mondta: azért tették ingyenessé a parkolást, hogy ne kelljen használni a közösségi közlekedést. Nem az volt a céljuk, hogy utcára hívják az embereket. Hozzátette: szabálytalanul azután sem szabad parkolni.

Az operatív törzs legközelebb kedden tájékoztat, hiszen nekik is húsvét van.


* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: húsvét Müller Cecília operatív törzs Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthona ingyenes Karácsony Gergely parkolás Pesti úti idősek otthona
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés