Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 11. 12:26

Csongrád megye díszpolgára jutott eddig a legmélyebbre a koronavírus-járványban politikailag

Deutsch Tamás máshogy persze nem is tudna sehová jutni, csak politikailag, ezért úgy döntött, hogy 151 idős ember megbetegedéséből kíván politikai hasznot hajtani egészen kivételesen gusztustalan módon. Deutsch kisvonatára pedig Orbán Viktor is szívesen felült.

Hirdetés

A budapesti Pesti úti idősek otthonából tömeges megbetegedést jelentettek a héten, előbb mintegy száz, majd még ötven idős emberről derült ki, elkapták a koronavírust. Ekkor döntött úgy Deutsch Tamás, Csongrád megye díszpolgára, hogy karácsonyoznia kell egyet, hiszen az otthon fenntartója a fővárosi önkormányzat, és hátha van néhány választó, aki elhiszi, hogy maga a főpolgármester tehet a fertőzésekről.

Azt, hogy Deutsch Tamás nem tudja megválogatni a szavait és a cselekedeteit, már megtanulták páran ebben az országban, de ennyire szánalmas politikai haszonlesést talán még tőle sem vártunk. De, hát ő mindig képes alulmúlni önmagát, ezt most is megtette:

„210-zel ugrott meg a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, mert a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősek otthonában eddig már 151 igazolt koronavírus-fertőzött van. Karácsony Gergely főpolgármester, köszönjük” – írja a megyei díszpolgár.

A teljes agyrémséget aztán Orbán Viktor is felkarolta, aki a Kossuth Rádióban a szokásos pénteki kinyilatkoztatásakor azt mondta az ellenzékről, hogy a járvány idején sincs nagyon más a fejükben, mint hogyan lehetne a kormányt gyengíteni, és hogyan tudnának kormányra kerülni.

Ez „egy szép ambíció, de egyelőre még egy idősotthon működtetésével sem tudnak megbirkózni” – jegyezte meg, azt javasolva nekik, hogy ott „gyakorlatozzanak”, ahol felelősségük van például polgármesterként.

Mert ugye Orbán Viktor fejében kicsit sincs meg annak a szándéka, hogy mások hatalmát gyengítse, mások erejét gyengítse, és a saját hatalmát határozatlan időre megnövelje a járvány idején. Mindegy, tudjuk persze, hogy a Kossuth Rádióban mindig kettős beszéd zajlik, ilyenkor Orbán a saját „népéhez” szól, őket meg jól transzformált, átszűrt és megfelelően eltorzított valóságban tartják a közmédián keresztül.

Orbán Viktor miniszterelnök arról sem beszélt a Kossuth Rádióban, hogy ő, mint a védekezés mindenható, legfőbb főnöke, az országos tisztifőorvoson keresztül csak csütörtökön rendelte el, hogy minden nyugdíjasotthon kapjon védőfelszerelést államilag. Ők irányítanak mindent, de mindenki oldja meg, ahogy akarja, ha véletlenül nem állami intézmény – ez lehetett eddig a koncepció.

Karácsony: többször kértük, szűrjék le az otthonokat

Karácsony Gergely természetesen reagált Deutsch köszöngetésére és Orbán nyilatkozatára. Azt mondta: „A kormánynak el kellene döntenie, hogy a járványt akarja legyőzni vagy a politikai riválisait”. Szerinte épp a kormány az, amely nem tett meg mindent az idősekért, mivel ő maga is többször kérte a járási kormányhivatalt, hogy minden otthont szűrjenek le.

„Mi többször kértük a kormányt, hogy csak negatív teszttel engedjenek vissza időseket az otthonba” – mondta Karácsony.

Pénteken este az is kiderült, hogy Karácsony már március 20-án kérte a fideszes Sára Botond budapesti kormánymegbízottat, különítsék el azokat az időseket, akik kórházakból térnének vissza az otthonokba, mert ott nem megoldható az elkülönítésük. Karácsony azt írta: csak akkor tartják elfogadhatónak az érintettek visszafogadását az otthonokba, ha negatív a tesztjük.

Karácsony április 2-én ismét hasonlót kért, ezúttal azonban nemcsak Sára Botondtól, hanem Müller Cecília tisztifőorvostól és Kásler Miklós emberminisztertől is.

„3 hete kérjük a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül” – írta Karácsony Gergely.

A budapesti főpolgármester beszámolt egy negyedik levélről is, ezt Sára Botond küldte a Pest megyei kórházaknak. Ebben Sára azt írja:

megalapozatlan a gyakorlat, miszerint az egészségügyi intézmények csak negatív tesztel vesznek át egymástól beteget. A fideszes kormánymegbízott hozzáteszi: „Kérem, hogy a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban”.

Ez alapján, hogy hihette volna bármikor bárki is, hogy majd letesztelik a kórházakból az otthonokba hazaküldött időseket?

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Deutsch Tamás Karácsony Gergely Orbán Viktor idősek otthona
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés