• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Vers reggel, délben, meg este: online szavalatokkal csatlakozik a szegedi egyetem a „Maradj otthon!” Fesztiválhoz
Művház 2020. április 11. 11:09

Vers reggel, délben, meg este: online szavalatokkal csatlakozik a szegedi egyetem a „Maradj otthon!” Fesztiválhoz

Szívesen hallgatná a húsvéti karanténban József Attila, Weöres Sándor, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, vagy Kányádi Sándor verseit? Összeszedtük az Egyetemi Tavasz Vers délben című szavalatfolyamának eddigi legemlékezetesebb produkcióit. Mutatjuk!

Az idén a járvány miatt elmaradnak az Egyetemi Tavasz programjai, így a népszerű szavalatfolyam, a Vers délben is. A fesztivál szervezői most sok különlegesség mellett többek között a Szent-Györgyi Albert szobra melletti versmondás videóra rögzített 12 produkciójának felelevenítésével kapcsolódnak az online térben népszerűvé lett „Maradj otthon!” Fesztiválhoz.

A Vers délben eddigi kilenc évadja alatt közel 200 alkalommal hangzott el rímekbe foglalt gondolatsor az egyetem Dugonics téri központi épületének bejáratánál, a Szent-Györgyi-szobor mellett.

Az elmúlt kilenc évben több mint 120 versmondó állt az SZTE központi épülete bejáratánál, a Szent-Györgyi-szobor mellé szavalni a Vers délben eddigi kilenc sorozatában.

A szavalók közötti rekorderek közül a programsorozat ötletgazdája, a minden évadban verset mondó Tajti Gabriella – többek között – Hervay Gizella, Dsida Jenő, József Attila, Weöres Sándor, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc és Kányádi Sándor versei közül válogatott már.

A Vers délben ötletgazdája, Tajti Gabriella eddig minden alkalommal elmondta egy-egy kedvenc költeményét

Ugyancsak rekorder, mert a szavalásra vállalkozó egyetemi oktatók közül a legtöbbször, kilenc alkalommal lépett közönség elé Kosztolányi József matematikus, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet egyetemi docense.

Az egyetem szavalatsorozatában a legtöbbször előadott költemény József Attila: Születésnapomra című verse – írj az SZTEinfo.

A 2017-es Őszi Kulturális Fesztivált versmondó sorozatát a Huckleberry Guys zenekar azzal nyitotta meg, hogy – az akkor az SZTE munkatársaként is dolgozó – Balogh Gyula, továbbá Prekop Győző és Balogh Ede adta elő József Attila: Születésnapomra című versét.

A „XIV. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, 2017. április 11-én Tóth Péter Lóránt, Radnóti-díjas „versvándor” mutatott be a költő Curriculum Vitae-jéből, s adta elő József Attila: Születésnapomra című versét.

Különlegességnek számít az is, hogy a 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, 2016. május 9-én József Attila: József Attila című költeményét kilenc nyelven szavalták.

A költő szegedi egyetemistaként, 1924-ben írta versét. E költeményt a mai szegedi egyetemi polgárok közül Pusztai-Varga Ildikó – SZTE GTK Nemzetközi kapcsolatok programmenedzser – magyar, angol és finn nyelven; az SZTE GTK nemzetközi hallgatói közül az Azerbajdzsánból érkezett Seylan Musayeva azerbajdzsáni és török nyelven; a Kazahsztánból jött Ademi Orazaly kazak és orosz nyelven, míg a Tunéziából érkezett Boutheina Korchani arab és francia nyelven mondta el.

Kínaiul és magyarul hangzott el az eddigi utolsó évadban, 2019. május 8-án az SZTE Konfuciusz Intézet munkatársai előadásában József Attila: Születésnapomra című költeményének a szegedi egyetemhez többszörösen is kötődő rím-sorozata, s lett igazi meglepetés e költemény.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: a magyar költészet napja József Attila SZTE Vers délben YouTube költészet líra vers