Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. április 11. 09:51

Szeged is rajta van a CIA 60-as években készült kémfotóin

Az egész országot befotózta a levegőből az 1960-as években a Central Intelligence Agency, röviden CIA. A Corona kémműhold 1995-ig titkosított képeket most bárki megnézheti.

Hirdetés

Az Arcanum Mapire nevű térképes oldalán böngészhető az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség fotóiból összeállított térkép. Mivel egész Magyarországot befotózták a levegőből, Szeged és Csongrád megye egész területe is látható. A képeket az Interspect Kft. dolgozta össze térképpé. 

Igaz, a fotókat vélhetően „polgári változatban” közölték a titkosítás feloldása után, mivel nem túl  részletgazdagok. A mostaninál szinte biztos, hogy jobb minőségűek az eredeti képek, már csak azért is, mert a CIA elemi érdeke volt, hogy lássa egy építkezésről: valóban takarmány siló készül, netán rakétasiló lesz belőle.

A Corona műholdakat egyébként főként a Szovjetunió és a fennhatósága alá tartozó országok, valamint a Kínai Népköztársaság  fényképészeti megfigyelésére használták 1959 júniusától 1972 májusáig.

A térképre az Index hívta fel a figyelmet. Azt írják, hogy a Magyarország szinte teljes területét lefedő hidegháborús műholdkép több száz, az űrből fényképezett panorámafelvétel térképi feldolgozásából és egységes képpé alakításából született meg, egy tucat ember több havi munkájával.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Central Intelligence Agency CIA kémműhold Központi Hírszerző Ügynökség térkép Mapire
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés