Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 10. 11:15

Több település polgármestere is követte Botka László lépését

Mivel a kormány csak a kijárási korlátozások meghosszabbításáról döntött, további lépéseket nem tett a járvány megfékezése érdekében, több települése a polgármester saját hatáskörben szigorúbb intézkedéseket hozott a lakosság védelme érdekében.

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután jelentette be, hogy nem vezetnek be a jelenleginél szigorúbb kijárási korlátozásokat a járvány miatt, de a jelenlegi szabályozást határozatlan időre meghosszabbították, a polgármestereket pedig felhatalmazták, hogy húsvét idejére, hétfő éjfélig a saját településekre az általánostól eltérő, szigorúbb szabályokat hozzanak.

Ahogy már hírt adtunk róla, Botka László polgármester csütörtök délutáni döntése értelmében a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletének be kell zárnia a következő négy napra.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere közölte: az önkormányzati képviselőkkel, valamint az érintett hatósági szervezetekkel folytatott egyeztetést követően, javaslataik figyelembevételével, az érvényben lévő kijárási korlátozást tovább szigorította, a város több népszerű részén, tereken, parkokban, kirándulóhelyeken megtiltotta az ott tartózkodást.

A polgármester kiemelte: a babakocsis gyermeksétáltatás és a kutyasétáltatás megengedett a járványügyi szempontból fontos távolságtartási szabályok betartása mellett, azonban a játszótereken, valamint közterületeken található padokon vagy más utcabútoron tartózkodni tilos.

Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyag-töltőállomás, valamint a helyi termelői piac kivételével minden üzletnek zárva kell tartania az ünnepi hosszú hétvége idején.

A miskolci polgármesteri hivatal közleménye szerint Veres Pál polgármester a lakosság védelmében április 10. reggel 8 órától április 13. 24 óráig elrendelte a turista forgalomban, és a hosszú hétvégéken gyakran használt parkolók lezárását.

„A szigorításra azért van szükség, mert a jó idő és a parkolás ingyenessé tétele óta ugrásszerűen megnőtt a parkolók, ezzel együtt a főutca, a kirándulóhelyek forgalma is. Félő, hogy a húsvéti hosszúhétvége során – a tiltások ellenére is – ez csak fokozódna, még többen keresnék fel Miskolc népszerű turisztikai helyszíneit, ami pedig könnyen felgyorsíthatja a vírus terjedését” – közölték.

Hozzátették, hogy a járvány lassítására továbbra is egyetlen hatásos módszer van, az, ha mindenki, aki teheti otthon marad. Éppen ezért Miskolc város vezetése továbbra is arra kér mindenkit, hogy tartsa be a kijárási korlátozásokat, és ha teheti maradjon otthon. A korlátozás betartását az önkormányzati rendészek és a rendőrség szigorúan ellenőrzik majd a húsvéti hétvégén. A lezárt és lakossági parkolással is érintett parkolókban az ott lakók továbbra is parkolhatnak.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook oldalán jelentette be, egyeztet Budapest rendőrfőkapitányával a korlátozások esetleges szigorítása ügyében, már közzé is tette az eredményt a Facebookon. Eszerint elrendelte péntektől hétfőig, minden nap reggel 8 és este 10 óra között a Margitsziget, az Óbudai Sziget, a Római-part és a Normafa összes parkolójának lezárását.

Tatán Michl József polgármester bejelentette, péntektől lezárják az Angolpark és az Öreg-tó partját. Ez érinti a tatai vár és az Esterházy Kastély környékét, az Építők parkját, az Öreg-tóhoz bevezető utakat, valamint a Tatabányára vezető kerékpárutat is.

Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere közölte, mindenkit arra kért, hogy a húsvéti hosszú hétvégén ne látogasson a településre. „Egyéni szabadidős sporttevékenységet csak a lakóhely közelében lehet folytatni, a más településről autóval érkezőket a rendőrség Nagykovácsi határában visszafordítja. Természetesen mindazok, akiknek Nagykovácsiban van az otthona vagy munkahelye, szabadon behajthatnak a községbe. A helyi buszmegállókban a polgárőrök teszik ugyanezt azokkal a kirándulni indulókkal, akik tömegközlekedéssel érkeznek” – írta, hozzátéve, természetesen a nagykovácsiak is csak alapos indokkal hagyhatják el a települést.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere a vírus tömeges elterjedésének megakadályozása érdekében a keszthelyi Balaton-part kordonokkal történő lezárásáról határozott.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elrendelte a turista forgalomban, és a hosszú hétvégéken gyakran használt parkolók átmeneti lezárását. A népszerű turistacélpontokon, Sóstógyógyfürdőn és a Bujtoson nem lesznek használhatóak a kerékpártárolók és tűzrakóhelyek sem, és azt kérik biciklivel se menjenek ezekre a helyekre, ne tartsanak rögtönzött piknikeket ezeken a helyeken.

Balatonfüreden csütörtök déltől vezettek be korlátozásokat. Lezárták a város 71-es főút alatti összes nagy parkolóját, és a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand a hosszú hétvégén nem látogatható. Az intézkedések a tervek szerint kedd reggel 8 óráig lesznek érvényben.

Hévíz polgármestere, Papp Gábor közleményben arra szólított fel mindenkit, hogy „most senki ne jöjjön Hévízre!”. Kifejtette: az üzletek zárva vannak, a gyógytó nem fogad vendégeket – és a meleg vizű kifolyójában is tilos a fürdés –, a tó körüli sétányt már napokkal ezelőtt lezárták, és ha szükséges, a parkolókat is le fogják.

Visegrádon a péntek reggel életbe lépett intézkedés értelmében a város belterületén csak az engedéllyel rendelkező helyiek vagy a városban dolgozók parkolhatnak. Lezárják a turistaforgalom elől a Fellegvárba vezető Panoráma utat. Az átmenő forgalom a 11-es főúton haladhat Esztergom és Budapest között. A Pest megyei Zebegény honlapján az olvasható: „Maradj otthon húsvétkor! Ezt kéri a Dunakanyar!”. A felhívást közösen jegyzi Dobogókő, Dunabogdány, Dömös, Esztergom, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Surány, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Zebegény, Vác és Visegrád.

Nagymaros még tovább szigorított. Péntek reggel 8 órától lezárják a település kül- és belterületi útjait a nem helyi lakosok elől. Ennek értelmében csak a nagymarosiak, az ott ingatlannal rendelkezők, a munkába közlekedők és az áruszállítók léphetnek be a településre. A zárlat hétfő este 8 óráig marad érvényben.

Gárdony polgármestere, Tóth István a város közösségi oldalán látható videointerjúban jelezte: a helyi rendőrkapitányságtól és polgárőrségektől azt kérte, hogy húsvét hétvégéjén fokozottan legyenek jelen a közterületeken, s a vendégeket, nyaralótulajdonosokat vegyék rá a kijárási korlátozás előírásainak betartására. A múlt hétvégén ugyanis nagyon sokan érkeztek Budapestről, a tóparton és a közparkokban is sokan voltak, a vendéglátóegységek előtt sorban álltak az emberek.

A Tisza-tó fővárosának tekintett Tiszafüreden újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be, mert nőtt a látogatók száma, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár. A kijárási korlátozás lehetővé teszi a rekreációs célú gyalogosközlekedést, de nem engedi meg az autós turizmust.

A debreceni önkormányzat lezárta a látogatók elől a Békás-tavat is magába foglaló, kerítéssel körbevett nagyerdei parkerdőt, valamint az Ötholdas Pagony játszóteret, és kiemelten ellenőrzik a Nagyerdei Stadion környékét.

Pécsett bezárják a két nagy bevásárlóközpontot, az Árkádot és a Pécs Plázát, és számos közparkra is lakat kerül. Az önkormányzat péntek reggel 8 órától hétfő este 22 óráig lezárja a közforgalom elől Pécsett azokat a közterületeket és parkolókat, amelyeket hagyományosan sok kiránduló keres fel hétvégenként és az ünnepi időszakokban.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány kijárási tilalom koronavírus lezárás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés