• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Miért kellett bezárni a Mars teret nagyszombatra? Miért csak csütörtök délután jelentette be Orbán Viktor a korlátozás hosszabbítását?
Szegeden 2020. április 9. 21:01

Miért kellett bezárni a Mars teret nagyszombatra? Miért csak csütörtök délután jelentette be Orbán Viktor a korlátozás hosszabbítását?

Talán ez a két legfontosabb kérdés az orbáni elkenésben, és a rá válaszként adott botkai szigorításban. És ez a két kérdés bizony összefügg.

Hirdetés
Hirdetés

Délután fél ötkor jelent meg a Facebook-oldalán, a Magyar Televízió YouTube-csatornáján a bejelentkezés, amelyben elhangzott, hogy nem hangzott el semmi,

minden marad, ahogy eddig,

viszont húsvéthétfőig egy érdekes opció rendelkezésére áll a települések vezetőinek:

hétfő 24 óráig, tehát húsvét idejére minden polgármester saját hatáskörben dönthet további szigorításokról az adott településen.

Miért volt erre szükség? Eddig miért nem volt ilyen lehetőségük a polgármestereknek?

Egyszerű.

Bármennyire is home office-ból, illetve a lehetőségekhez képest egymásra vigyázva, de az emberek eljártak dolgozni. Ha mozogtak is ide-oda, elmentek vásárolni, akkor is, részben a korlátozásoknak köszönhetően, de eloszlottak, a tömegek koránt sem voltak olyanok, mint karácsonykor, vagy mondjuk tavaly húsvét környékén a hagyományos bevásárlási rohamok idején.

Most viszont erre megvan az esély: itt a hosszú hétvége, egy nap, amikor nem kell dolgozni mindenki kiszabadulhat bevásárolni a piacra is. A multik meglépték a létszámstopot, a kisebb élelmiszerboltokban hosszú ideje egyszerre egy-két vásárló lehet csak benn, de a Mars téren ilyen korlátozásokat nem nagyon lehetett volna csinálni. Olyan lett volna az egész, mint egy hatalmas nagy zsibongó.

De akkor eddig miért nem zárták be? A föntebb már említettek miatt: az, hogy dolgozni kellett valamennyire szabályozta a vásárlók számát. Most viszont kis túlzással tényleg fél Szeged kimehetett volna az utolsó nagy bevásárlásra a piacra. Amivel békeidőben semmi baj nincs, sőt. De most nem békeidők járnak.

Egyébként az megvan, hogy ugyanezek a polgármesterek lettek volna azok, akiktől minden döntési jogkört elvett volna Semjén Zsolt, a KDNP nevű viccpárt első embere rögtön azután, hogy kétharmaddal megszavazták a soha véget nem érő korlátlan jogi fölhatalmazást Orbán Viktornak, a parlamentet meg gyakorlatilag véget nem érő vakációra küldték?

Most akkor mire föl ez a nagy bizalom, és engedékenység? Valószínűleg pont ezért. Hogy fölismerik-e a települések vezetői, hogy valójában nincs választásuk, lépniük kell. Tudta ezt Orbán Viktor, és azonnal tudta ezt Botka László is. És azt is tudták mind a ketten, Orbán megint, szokás szerint csak zavart kelt, majd hátradőlve figyeli, mi történik. Szeged polgármestere ezt viszont nem tehette meg. Ha csak egyetlen ember esetében sikerült megakadályozni azt, hogy ne kapja el a koronavírust, már megérte a döntés.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László járvány koronavírus Mars tér Mars téri piac Orbán Viktor pandémia piac világjárvány