Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Eltérő irányba jósolja a magyar gazdaság idei útját Matolcsy és Varga – a valóság még kiábrándítóbb
Túl a városon 2020. április 10. 08:28

Eltérő irányba jósolja a magyar gazdaság idei útját Matolcsy és Varga – a valóság még kiábrándítóbb

Nem úgy tűnik, mintha összhangban lenne a magyar gazdaság két legfőbb irányítójának elképzelése arról, hogy mennyire lesz súlyos a járvány miatti válság Magyarországon. A Kopint-Tárki és a JP Morgan elemzése szerint megkésett a kormány mentőcsomagja.

Hirdetés

A zavar jeleit mutatja, hogy Varga Mihály gazdasági miniszter bejelentette: a kormány a magyar gazdaság 3 százalékos zsugorodásával számol, miközben Matolcsy György jegybankelnök úgy véli: meglehet a 2-3 százalékos növekedés.

Kettejük jóslata között 5-6 százaléknyi a különbség, ami nagyon sok, viszont bőven elég ahhoz, hogy még jobban elbizonytalanítsa a piacot. Pontosabban, még csak arra sem elég, mert az elemzők mintha már „beárazták” volna a magyar gazdaságot.

Matolcsy és Varga eltérő irányú jóslata közül Vargával egyetértve, de egy nagyságrenddel rosszabb előrejelzést adott ki a Kopint-Tárki, ami szerint 10 százalékos gazdasági visszaesés is jöhet. Az elemzőcég alapvetően 5 százalékos visszaeséssel számol, de a 10 százalékot is el tudják képzelni.

A Kopint-Tárki szerint, ha nyár végéig lecseng a járvány, és minden korlátozást feloldanak, akkor is 5,5 százalékkal zuhan a GDP. Ha eltart év évégig a járvány, akkor kétszer nagyobb is lehet a baj. Egyébként a járvány előtt a kormány 4 és 5 százalék közötti növekedéssel számolt, ehhez képest a 10 százalékos visszaesés igencsak brutális különbség lenne.

Az elemzőcég úgy látja, hogy a kormány által 1-ről 2,7 százalékra emelt költségvetési hiánycél sem lesz tartható, az 5 százalék sokkal reálisabb.

Ezt nézze meg! Koronavírus: összeszedtük, honnan vesz el pénzt a kormány, és mit finanszíroz belőle a járvány elleni küzdelemben

Elfelejtett munkanélküliek

A Kopint-Tárki szóváteszi, hogy

„az eddig ismert magyar mentőcsomagból kimaradt a teljesen jövedelem nélkül maradt széles rétegek megsegítése, ami tovább erősíti a fogyasztás amúgy is drámaian romló trendjét”.

Részben emiatt is a fogyasztás 4-5 százalékos csökkenését, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 6-7 százalékos visszaesését, az ipari termelés 10-11, az építőipar 5, a szolgáltatási szektor 4-5 százalékos zsugorodását jósolják.

Azt is írják, hogy Magyarország azért jöhet ki rosszabbul a válságból a környező országoknál, mert jóval nyitottabb a gazdasága, tehát jobban függ a külső piacok mozgásától, valamint azért is, mert a kormányzati mentőcsomag heteket késett. Igaz, a recesszió kapcsán Matolcsy György néhány napja megjegyezte, hogy a válság idején is lehet keresni.

A Portfolio arra figyelmeztet, hogy az Erste Bank szakemberei a múlt héten 4,2 százalékos gazdasági visszaesést és 5 százalékos hiányt jósoltak Magyarországra, míg maga a gazdasági portál 3,5 százalékos visszaeséssel számolt már március 18-án.

Ugyancsak borúlátó a JP Morgan: 6,3 százalékos recesszióval és 5,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak – ez a mutató a legrosszabb a régió uniós országai közül. Várakozásaik szerint a lengyel gazdaság 5,2 százalékkal, a cseh 5,5 százalékkal zsugorodhat.

A JP Morgan szerint ugyanakkor 2021-ben „részleges felpattanás jöhet”, azt jósolják, hogy már jövőre visszaállhat a növekedés egy része.

Halálspirálba kerülhetnek a magyar vállalkozások

Keményen kritizálja az Orbán-kormány gazdaságfelfogását Zsiday Viktor befektetési elemző. A 444.hu-nak azt mondta: tévedés, hogy csak úgy újra lehet indítani majd a magyar gazdaságot, bármennyire is mondogatja ezt Orbán Viktor. Zsiday szerint ugyanis, ha megszűnnek a vállalkozások, mert nem kapnak segítséget a bajban, az hosszú távon olyan károkat okoz majd, melyek gátolják az újraindítást.

Az elemző összességében elégedett a Magyar Nemzeti Bank által bejelentett 3000 milliárd forintos csomagról, szerinte az MNB „gyorsan meglépett mindent, amit meg tudott”.

A gazdasági mentőcsomagról azonban azt mondta: „A kormányzati csomag túl későn jött, túl kicsi, és nem jó a szerkezete”.

Zsiday szerint a kormány nem reagált arra, hogy ezrével álltak le a kis- és közepes vállalkozások, amelyek egyáltalán nem biztos, hogy újra tudnak majd indulni.

„Értem az elméletet, munkaalapú társadalomban vagyunk, amiben csak annak adunk pénzt, aki dolgozik, de ez egy nagyon speciális helyzet. Keynes óta, vagyis a nagy gazdasági válság óta tudjuk: amikor a magánszektor hirtelen összezsugorodik, és most ez történik, akkor az állami szférának kell a helyére lépnie, különben halálspirálba kerülünk. A munkaalapú társadalom ebben a helyzetben nem működik. Ez egy gazdaságfilozófiai tévedés” – fogalmaz az elemző, hozzátéve, miközben a környező országokban 100 vállalkozásból 98-at megpróbálnak életben tartani, addig nálunk 100-ból alig 80 marad életben, így viszont a GDP tartós csökkenésére lehet számítani.

Zsiday jobban elengedné a hiányt is, szerinte lesznek országok, ahol 10 százalék fölé megy majd, de ez az ár semmi ahhoz képest, hogy életben maradnak a vállalkozások.

Magyarul – és ezt már mi írjuk –, ők nem vágják le a tyúkot, sőt, hagyják, hogy megegye a tojását pár hónapig, annak érdekében, hogy később tyúk és tojás is legyen.

c.s.z.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csomag gazdaság gazdasági válság gazdaságvédelmi akcióterv Matolcsy György munkanélküliség Orbán Viktor Varga Mihály
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés