• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Húsvét előtt nagyon pörgött a piac a Marson, létszámstop ide vagy oda, a Tescóban is sokan voltak
Szegeden 2020. április 9. 19:08

Húsvét előtt nagyon pörgött a piac a Marson, létszámstop ide vagy oda, a Tescóban is sokan voltak

Nagyon más az idei húsvéti készülődés, a járványveszély miatt csak korlátok között vásárolhatunk be, áruhiányról azonban nem kell tartanunk. Csütörtökön egész délelőtt pörgött a piac. Naná, hogy a sonka és a tojás volt a sláger – vitték, mint a cukrot. Ami pedig nem volt a Mars téren, azért sokan átmentek a nagy Tescóba.

Kinn a piacon

– Napok óta nem csökken a vásárlók száma, de mindenből kisebb mennyiségeket visznek. A járványveszély miatt az idén elmaradnak a nagy családi húsvétolások, ezért húsból, zöldségből, gyümölcsből kevesebb is elég – osztotta meg tapasztalatait Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója. Az elmúlt napok tapasztalata alapján állítható, a többség fegyelmezetten igyekezett betartani a kijárási korlátozás szabályait, ezért pörgősebb lett a piac, mindenki igyekszik a neki kijelölt időben gyorsabban vásárolni.

De lássuk a medvét, azaz a kínálatot és az árakat! A ma reggeli tapasztaltunk szerint a Marson ünnep előtt nem szálltak el az árak, mondhatjuk, normál, tavaszi kasszát csinálhattak az árusok.

  • A legkeresettebb árucikk az idei húsvét előtt is természetesen a tojás volt, amiből a kisebbeket 40-ért, az óriásokat 55 forintért kínálják, a békebeli parasztsonkát kilónként 2800-tól 3300 forintig mérték, hozzá házikolbászt 3 ezer körül kínálták, míg hamisítatlan házi szalámit 4200-ért láttunk.
  • Húsvét előtti újdonság a friss spenót, amit 1400 és 2000 forint között kínáltak kilónként. Igazi vitaminbombák a különféle zöldhagymák, csomójukat 80 és 250 forint között árulták, a hagyományos, friss zöldpaprikáért pedig 850–1200 forintot kértek.
  • Igazi tavaszi meglepetés a most már egészen barátságos áru melegházi kígyóuborka, amit akár 290 forintért is lehetett kapni, a legdrágábbnak kilóját 450-ért láttuk. Mellé paradicsomot 450-től 650 forintig választhattunk.
  • Nem csökkent viszont az almák ára. A rossz termés miatt kevés van belőlük, ezért hónapok óta tartják is az árukat: fajtától és nagyságtól függően 290-től 400 forintig kínálták kilóját.
  • Répát és petrezselyemgyökeret is az ilyenkor szokásos áron kínáltak: az előbbiért 150–280 forintot kérnek, az utóbbi kilóját már 300 forintért is hazavihettük, de láttunk 850 forintért is.
  • Megjelent az import földieper, húsvéti meglepetésnek vehettünk fél kilót 750 forintért.

Benn a bevásárlóközpontokban

A Rókusi körúti Tescóban a mai naptól létszámstopot hirdettek, egyszerre 635 vásárló lehet bent az épületben. Azért, hogy ez be is tudják tartani, a három bejáratból kettőt bezártak és csak egyen lehet belépni. Ott pedig egy biztonsági őr egy táblagéppel a kezében üldögél nyomogatja a plusz, vagy mínusz jelet, attól függően, hogy befelé, vagy kifelé megy a vásárló. Elvileg 635 ember mehet be, de amikor kifelé jöttünk éppen 700-at mutatott a számláló.

A döntésnek köszönhetően nem volt tömeg a bevásárlóközpontban, a pénztáraknál a sorok gyorsan fogytak. A polcok roskadoztak az árutól, két helyen láttunk üres helyeket. Egyrészt a konzerveknél, másrészt pedig a húsvéti édességeknél. Ez utóbbi nem lehet véletlen, hisz a Tesco már a múlt héten 40 százalékkal akciózta ezeket a termékeket, lehet, hogy nem bíztak abban, hogy lesz kereslet. Húsvéti sonkából, tojásból és egyéb termékekből nem volt áruhiány, és a húspultokban is volt minden.

A Makkosházi körúton lévő Lidl áruház parkolójában csütörtökön kora délután egy darab szabad hely sem volt, sőt többen tilosban is megálltak. Az áruház tömve volt, a tíz kasszából nyolc üzemelt, de így is hosszú sorok álltak. Áruban nem volt hiány, a hagyományos húsvéti sonkából jelentős mennyiség volt a pultban, csak úgy, mint más termékből.

Egy kicsivel odébb, a Pennyben sokkal kevesebben voltak, de ott is bőven volt mindenből. A legfontosabból, a húsvéti sonkából is jelentős mennyiség volt a pultban, sőt itt a húsvéti édességekből, a csoki nyuszikból és a csoki tojásokból is jelentős mennyiség várta a vásárlókat.

Amit mind a három áruházban tapasztaltunk, hogy kevesebb, mint az emberek fele viselt maszkot, kesztyűt pedig alig hordtak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bevásárlás húsvét járvány koronavírus Lidl Mars tér Mars téri piac pandémia Penny Szegedi Városkép és Piac Kft. Tesco világjárvány