Hirdetés
Túl a városon 2020. április 9. 14:36

Ipsos: a lakosság 7 százaléka elvesztette az állását a koronavírus-járvány miatt

Áprilistól, azaz a kijárási korlátozás első napjaitól kezdődően heti rendszerességgel méri az Ipsos a koronavírus fogyasztói magatartásra gyakorolt hatásait.
Hirdetés

A válság hatásait fogyasztói szempontból vizsgáló kutatássorozat első heti riportja szerint a megkérdezett felnőtt lakosok 7 százalékának megszűnt a munkája vagy a munkahelye.

Ez az arány nagyon magas, kiváltképp, hogy benne vannak a 18 év fölötti fiatalok és a nyugdíjaskorúak is.

A megkérdezett nők 13 százaléka vesztette el munkáját, a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők és a családosok 10-10 százaléka lett munkanélküli. Az Ipsos kutatásából kiderült, hogy a diplomások az országos átlagnál magasabb arányban, 51 százalékban tudják a munkájukat otthonról végezni – írja elemzésében az Ipsos.

Korábban több szakértő is jelezte, az idén februárban mért 3,5 százalékról akár 7-8 százalékra is megugorhat a munkanélküliség a járvány okozta válság miatt. A kormány úgy számolt: néhány nét alatt 30 ezren lehettek munkanélküliek, illetve a járvány miatt naponta mintegy 4000 ember veszítheti el az állását.

A kormányzati gazaságvédelmi intézkedéseket több lépcsőben jelentették be, de a konkrét elemek közül több is homályos.

Sokatmondó adat, hogy a megkérdezettek 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet költ a válság hatására, és csak 26 százalék tudott vagy akart többet költeni. Ezt nagyjából magyarázza a Budapest Alapkezelő februárban megjelent statisztikáját, miszerint a magyar lakosság harmada nem rendelkezik vészhelyzet esetén felhasználható megtakarításokkal.

Kicsit módosítottuk az MTI grafikáját. Ez várható márciustól?

(Nyitóképünk illusztráció)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: munkanélküliség járvány koronavírus munkaerőpiac