Hirdetés
Túl a városon 2020. április 9. 15:44

Az adósok fele nem szeretné, ha a kormány megmentené: kinek jó a hitelmoratórium?

A banki adósok fele nem kíván élni a meghirdetett hitelmoratóriummal – derül ki egy friss felmérésből. A többség – ha nem veszíti el a munkahelyét és teheti –, továbbra is törleszteni szeretné a hiteleit. A magyarok többsége bizalmatlan, rossz tapasztalatai vannak arról, ha a saját kormánya meg szeretné menteni.
Hirdetés

A hitelszerződéssel rendelkező adósok 49 százaléka nem szeretne élni a moratórium lehetőségével – ez derül ki a Bank360.hu online felméréséből, amelyet közel 1250 hitelszerződéssel rendelkező ügyfél bevonásával végeztek.

Az online kérdőív közül azoknak a válaszait vette figyelembe a szakportál, akik jelenleg rendelkeznek valamilyen hitelszerződéssel – ők több mint 1250 főt tettek ki.

Ha az összes válaszadót nézzük, akkor közülük 51 százalék válaszolta azt, hogy élni fog a moratórium lehetőségével, 49 százalék viszont továbbra is szeretne törleszteni.

A felmérést végzők szerint más eredményt kapunk, ha azt is figyelembe vesszük, hogy valaki csak egy, vagy több különböző hitelt is törleszt.

Az egy hitellel rendelkezők többsége – 54 százaléka – lemondana a moratóriumról, más a helyzet azoknál, akik több kölcsönt is fizetnek egyidőben: közülük csak 38 százalék látja biztosítottnak a törlesztést, azaz szintén lemondaná a moratóriumot.

A kitöltők körülbelül fele törleszt személyi kölcsönt, a másik felének jelzáloghitele van, illetve közel kétszáz olyan ügyfél is válaszolt, akiknek mindkettő van.
Az eredmények alapján a jelzáloghitelek további törlesztését bátrabban vállalják az ügyfelek, mint a személyi hitelekét.

A személyi kölcsönt fizető ügyfeleknek ugyanis az 57 százaléka élne a hitel felfüggesztés lehetőségével, a jelzáloghitelesek között viszont ugyanez az arány csak 49 százalék.

Azok között, akik csak egy típusú hitelt fizetnek, még alacsonyabb a szüneteltetők aránya, jelzálog esetén már csak 40 százalék, személyi kölcsön esetén pedig 53 százalék, vagyis a többség a moratóriumot választja.

Nagy dilemma: most akkor megéri vagy sem a moratórium?

Az elmúlt évek rossz tapasztalatai miatt sokan szeretnének mihamarabb megszabadulni az adósságuktól, ezért úgy gondolkodnak, hogy a moratórium miatt hosszabb lesz a futamidő, és a végén – a kamatok miatt – több lesz a megfizetendő teher.

A legtöbb bank is azt javasolja ügyfeleinek, hogy akinek anyagi helyzete megengedi, az fizesse tovább a törlesztőrészleteit, ezzel elkerülhető a moratóriumot követő időszakban a futamidő meghosszabbodása. A rendszer azonban úgy lett kitalálva, hogy alapból mindenki a moratórium hatály alá kerül.

Ha valaki folyamatosan szeretne törleszteni, azt jeleznie kell a bankja felé, ha végül mégsem így tesz, akkor emiatt semmilyen hátrány nem érheti, nem kap felszólítást, nem sújtják késedelmi kamattal. A moratóriumba ugyanis később is – ha valakinek úgy alakul az élete – vissza lehet lépni, tehát, aki most a fizetés mellett dönt, semmit sem kockáztat.

A Bank360.hu oldalán elérhető törlesztési moratórium kalkulátorral néhány kattintással bárki pontosan is kiszámíthatja, hogy a moratórium esetén mennyivel kell többet fizetni összességében a hitelért, illetve azt is, hogy mennyivel lesz hosszabb a futamidő az eredetileg tervezetthez képest, de mi is mutatunk egy példát.

Nyitóképünk illusztráció. (Fotó: MTI / Marjai János)

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bank hitel moratórium törlesztőrészlet járvány koronavírus pandémia világjárvány