Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Operatív törzs: száznál többen fertőződtek meg egy idősotthonban, innentől küldenek maszkokat az otthonoknak
Túl a városon 2020. április 9. 12:17

Operatív törzs: száznál többen fertőződtek meg egy idősotthonban, innentől küldenek maszkokat az otthonoknak

A budapesti Pesti úti idősek otthonában ketten meghaltak korábban, most kiderült, hogy száznál többen fertőződtek meg koronavírussal. Müller Cecília azt mondta: most már maga is elmegy a helyszínre; adnak maszkokat minden intézménynek.
Hirdetés

Rendkívüli bejelentést tett az országos tisztifőorvos: elmondta, a Budapesten található, Pesti úti idősek otthonában száznál is többen fertőződtek meg. Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet, hogy minden intézményben tartsák be az óvintézkedéseket.

Müller Cecília azt is bejelentette, hogy a kormányhivatalokon keresztül több mint 2 millió sebészi maszkot és 300 ezer kesztyűt adnak az idősotthonoknak,

annak érdekében, hogy „járványos méreteket ne öltsön az idősotthonokban a megbetegedés” – fogalmazott a tisztifőorvos.

A tisztifőorvos húsvét alkalmával Wass Alberttől – a NER kedvenc írójától – szeretett volna idézni, híres költőnek nevezve Wasst. Müller ezt az idézetet vette elő: „Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. (...) Tisztálkodjál belülről és kívülről”. Müller megpróbált mindenkit összezavarni, mert az idézet Márai Sándortól származik. A tisztifőorvos némiképp átalakítva a gondolatot azt mondta: „Ha elérkezik az ünnep, akkor ünnepelj egészen, és tisztuljunk meg egy kicsit kívülről és belülről is”.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a nagytakarítást az allergiások igyekezzenek maszkban elvégezni. amit lehet hipós oldattal takarítsuk, ahol nem lehet, ott vírusölő fertőtlenítő kendőt használjunk.

Lakatos Tibor elmondta: 32 kórházba küldenek védőeszközöket. Ezzel együtt

az alapellátásban dolgozó háziorvosoknak és fogorvosoknak is küldenek egyszerhasználatos sebészeti maszkokat, Lakatos szerint 280 ezret már kaptak, most 520 ezret adnak nekik. Ezenkívül 3420 FFP2-es maszkot és 320 ezer pár kesztyűt is kapnak majd.

Érdekesség, hogy Müller Cecília nemrég még azt mondta: nem állami feladat a háziorvosok ellátása.

Az operatív törzs műveleti központjának vezetője elmondta: szerdán négy repülőgép hozott szállítmányt Hongkongból és Kínából.

Jelenleg 16 ezer 6 fő van házi hatósági karanténban 138 ezer 856 ellenőrzést végeztek a rendőrök, ezek során 71 esetben figyelmeztették a karantént megszegőket, 441 főt helyszíni bírsággal büntettek, 541 főt feljelentettek.

A kijárási korlátozások ellenőrzése során 4539 főt figyelmezetettek eddig.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Müller Cecília operatív törzs járvány koronavírus pandémia világjárvány