Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 9. 11:30

Köznevelési államtitkár: csak írásbeli érettségi lehet idén

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár csütörtökön bejelentette: 14 nap alatt szeretnék lebonyolítani az írásbeli érettségiket a koronavírus-járvány miatt. Az oktatási akciócsoport javaslatáról jövő szerdán dönt a kormány.

Hirdetés

Előrébb hozni nem akarják, mert nem lenne korrekt, de októberig sem tolnák ki az érettségiket – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatója előtt. Szeptemberben el szeretnék indítani a felsőoktatási tanévet, és mivel az érettségi egyben felvételi is, nem húznák el nyár végéig a vizsgákat.

Azzal, hogy csak írásbeli vizsgákat szerveznek, felére csökkenthető a kontaktok száma. Szóbeli vizsga csak azon középszintű érettségik esetében lenne, ahol nincs írásbeli. A sajátos nevelési igényú diákoknál is megmaradna a szóbeli. A 320 ezer helyett így 4500 szóbeli vizsgát kellene megtartani így.

Maruzsa bejelentette: májusban vagy júniusban lehetnek az írásbeli érettségik, a járványhelyzettől függően.

„Jelenleg arra készülnek, hogy május 4-én kezdődhetnek a vizsgák” – ez az oktatásért felelős akciócsoport javaslata – hangsúlyozta Maruzsa –, a kormány jövő héten dönthet.

Törlik az előrehozott és szintemelő érettségi vizsgákat, ez 113 ezer érettségi jelentkezésből 30 ezer érettségit jelentene.

Megnyitják az érettségi jelentkezési felületeket. Maruzsa Zoltán államtitkár azt mondta, hogy akinek nem létszükséglet, tehát nem jelentkezett felsőoktatásba, annak azt javasolják, lépjen vissza. Akinek fizetnie kellett ezért, annak az állam visszatéríti a költségeket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: érettségi járvány koronavírus oktatás Maruzsa Zoltán írásbeli érettségi köznevelés szóbeli érettségi
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés