Hirdetés
Ziccer 2020. április 8. 13:43 Forrás: mti

Szeptemberben lesz a szegedi kajak-kenu vb

Szeptemberre halasztotta az eredetileg július 10-12-re kiírt szegedi gyorsasági kajak-kenu világbajnokságot a sportág nemzetközi szövetsége (ICF).
Hirdetés
Hirdetés

Az ICF szerdai hírlevelében több verseny törlését is bejelenti, de a vb esetében - amelyen az olimpia programjában nem szereplő számokban rendeznének versenyeket, s ez lenne az első ilyen jellegű viadal - halasztásról ír, hangsúlyozva, hogy 2020-ban ez lehet az egyetlen nemzetközi viadal a gyorsasági szakágban.

A koronavírus-járvány miatt törölték az összes májusi regattát, így a para-világbajnokságot, a duisburgi és a racicei ötkarikás kvalifikációs versenyt. A májusi, júniusi és júliusi tokiói edzőtáborok is elmaradnak, ahogy a brandenburgi ifjúsági és U23-as vb, a norvégiai maratoni vb és az oklahomai gyorsasági szuperkupa is.

Az ICF főtitkára, Simon Toulson azt mondta, a szervezet eltökélt abban, hogy nemzetközi versenyeket rendezzen idén, de több fontos szempontot is meg kell vizsgálni a döntéshozatal előtt.

„Biztosítanunk kell a sportolók egészségét a sportlétesítményekben és a rendező régióban. Emellett hat-nyolc hét edzésre is lehetőséget kell adni, valamint a nemzeti szövetségeknek lehetőséget arra, hogy megtartsák a válogatókat és kialakítsák a csapatokat” - fogalmazott a sportvezető.

Hangsúlyozta: fontos szempont az is, hogy a viadalokra a világ minden részéről érkezhessenek versenyzők, ami azt feltételezi, hogy a koronavírus-járványt már megfékezték.

Simon Toulson hozzátette: 15 naponta monitorozzák a helyzetet és dolgoznak a jövő évre halasztott tokiói olimpia és paralimpia új kvalifikációs menetrendjén is.

A magyar válogatott eddig hat női kajakos, öt férfi kajakos és két női kenus kvótát szerzett az ötkarikás játékokra, még öt indulási jog gyűjthető.

Petrovics Kálmán, az NKM Szeged Vízisport Egyesület klubigazgatója elmondta, versenyzőik közül nagyon kevesen tudnak megfelelő minőségű felkészülést végezni. Folyamatosan alakítják át menetrendjüket, annak érdekében, hogy a legjobb formában legyenek szeptemberben. „De még nagyon képlékeny a dolog, de legalább megmaradt a remény, hogy ebben az évben legyen nagy világverseny. Ez fontos, mert tartani kell a reményt a sportolókban és az edzőkben” – tette hozzá.

Petrovics Kálmán hozzá tette, a sportolók nagyon nehezen tudják „átállítani” magukat, hisz teljesen másképpen ütemezték a felkészülésüket. „Azonban nincs megállás, hisz most van az az időszak, amikor a vizes edzéseket el tudjuk végezni. Természetesen mindenki úgy dolgozik, hogy a jelenlegi helyzetben betartsa az előírásokat, szabályokat, de ez további plusz nehézséget jelent” – mondta el a klubigazgató.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kajak-kenu Maty-ér világbajnokság Petrovics Kálmán