Hirdetés
Túl a városon 2020. április 8. 11:57 Forrás: mti

Nincs gond a csoki nyuszikkal, a sonkákkal és a kalácsokkal

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt hagyományos húsvéti fogyasztóvédelmi vizsgálat az összesen 78 ellenőrzött termék közül mindössze egy-egy kalács és sonka összetételét találta kifogásolhatónak.
Hirdetés
Hirdetés

Az ITM élelmiszer és vegyipari laboratóriuma évről évre ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit. A vizsgálat fő szempontjai ezúttal is azok voltak, hogy az elfogyasztásra szánt árucikkek teljesítik-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termékek címkéjén feltüntetett tartalom megfelel-e a valóságnak.

Az idei ellenőrzés során górcső alá vett 40 húsvéti csokoládéfigura - a nyulak mellett bárányok és tojások - kivétel nélkül eleget tett az élelmiszerkönyvi követelményeknek.

A laboratóriumi vizsgálat a csomagoláson feltüntetett zsírtartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedt. A termékek zsírtartalma sem mutatott eltérést a címkén feltüntetett tápérték jelöléstől - írja közleményében az ITM.

A húsvéti asztalok dísze a böjti időszak végét is jelző sonka. A laboratóriumi vizsgálat a nyers és hőkezelt - például kötözött - sonkáknál a só- és nedvességtartalomra, míg a formában vagy bélben hőkezelt sonkák - például gépsonkák - esetén a só-, víz-, fehérje- és zsírtartalomra irányult.

A vizsgált 19 sonka közül mindössze egyetlen nyers sonka sótartalma volt magasabb az Élelmiszerkönyvben előírtnál

- tájékoztatott a minisztérium.

Ismertették, hogy a kalácsok laborvizsgálata során a termékek zsír-, cukor- és sótartalmának megfelelőségét nézték. Az Élelmiszerkönyv különféle előírásokat rögzít a kalácsok összetételére vonatkozóan attól függően, hogy megnevezésük a fonott, finom fonott vagy foszlós jelzőt tartalmazza.

A megvizsgált 19 termék közül csupán egy finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az elvárt legkisebb mértéket.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben kiemelte: „A már hagyományosnak tekinthető ellenőrzés tavalyi fordulójában 77 csokoládéfigura, sonka és pálinka közül öt esetében merültek fel hiányosságok. Részben a rendszeres hatósági jelenlétnek tudható be, hogy idén a három kategóriában vizsgált összesen 78 termék közül mindössze kettő esetében kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani. Különösen megnyugtató, hogy az elsősorban gyerekek számára készülő csokinyulak hiba nélkül ugrották meg a lécet. A túl sós sonka gyártója bírság kiszabására számíthat, mivel már tavaly is hasonló okból kellett vele szemben intézkedni.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenőrzés húsvét Innovációs és Technológiai Minisztérium sonka csoki nyuszi kalács