Hirdetés
Túl a városon 2020. április 7. 21:00

Koronavírus: eddig 31 millió maszk és 133 ezer teszt érkezett

Csaknem 31 millió maszk, 133 ezer teszt és 152 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatóján az Országgyűlés külügyi bizottságában kedden.
Hirdetés

A járvány jelenlegi szakaszában az egészségügyi védekezés a legfontosabb, a sikerhez eszközökre van szükség, ezek pedig kivétel nélkül Kínából érkeznek – jelentette ki. Kína képes a tömegtermelésre, de a kereslet jóval nagyobb mint a kínálat. „Westernfilmbe illő jelenetek zajlanak a világban” – fogalmazott –, amikor bizonyos helyre szánt áruk egész máshová érkeznek meg.

Magyarország 116 millió maszkot rendelt, ebből csaknem 31 millió érkezett meg keddig, és a héten várhatóan még 8 millió érkezik.

Lélegeztető gépből 14 ezer 490-et rendelt az ország és eddig 152 érkezett, tesztből 3 millió 300 ezret, és 133 ezer 200 érkezett meg eddig, védőfelszerelésből pedig 47 millió 753 ezret és 27 millió érkezett.

Kedden délelőttig érkezett 137 ezer 400 izolációs köpeny és még a nap folyamán megjön 100 lélegeztető gép, 200 betegőrző monitor és 135 ezer teszt. A hétvégén érkezett Kínából 400 ezer tabletta, amelynek hatóanyaga a kutatások szerint hatásos lehet koronavírusos megbetegedés esetén. A kínai-magyar légihídon várhatóan még a héten további 8 millió maszk érkezik .

Sátoraljaújhelyen már szerelik azt a kínai gépsort, amely a napokban megkezdi működését, és havonta 2,8 millió maszkot tud gyártani – tette hozzá.

Elmondta, egész Nyugat-Európa és az Egyesült Államok is Kínában áll sorba maszkért, lélegeztetőgépért. Ebben a válsághelyzetben a nemzeti válaszok „működnek”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus szájmaszk védekezés