Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 7. 18:28

Önkormányzatok kivéreztetése ellen tiltakoznak a polgármesterek közös nyilatkozatban

Ellenzéki és független polgármesterek adtak ki közös nyilatkozatot kedden délután, melyben tiltakoznak a kormány napokban meghozott döntései ellen. Elsősorban azt nehezményezik, hogy fontos bevételi forrásoktól fosztja meg az önkormányzatokat az Orbán-kormány a felelőtlen döntéseivel.

Hirdetés

A petíciót aláíró 41 önkormányzati vezető között van Karácsony Gergely főpolgármester, Botka László szegedi, Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi, Péterffy Attila pécsi, Mirkóczki Ádám egri, Nemény András szombathelyi, Csőzik László érdi polgármester és a 14 budapesti kerület első embere.

„Mindannyian tudjuk: a koronavírus-járványt és a nyomában fellépő társadalmi-gazdasági válságot csak nemzeti összefogással tudjuk legyőzni. Az önkormányzatok eddig fontos részesei voltak ennek az összefogásnak. Erejüket megfeszítve látták el a védekezésben rájuk hárult feladatokat – érdemi központi segítség nélkül” – írják a közös nyilatkozatukban a településvezetők.

A folytatásban a következőkre hívják fel a figyelmet:

„Úgy tűnik azonban, hogy a kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra. Sőt, egyáltalán nincs szükség rájuk. Otthagyja őket a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot. Növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak. A kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja. Pedig a közelgő gazdasági és szociális válság minden bizonnyal nagyobb arányban fogja megtépázni az önkormányzatok bevételeit, mint a kormányét.”

A polgármesterek hozzáteszik, hogy a már bejelentett forráselvonások az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét súlyosan gyengítik. Pont olyan időben, amikor a járvány megfékezéséhez és a társadalmi-gazdasági újrakezdéshez talán minden korábbinál nagyobb szükség lenne a polgárok által közvetlenül választott, hozzájuk legközelebb lévő intézményekre.

A nyilatkozat azzal zárul, hogy együttműködést kérnek a kormánytól és felszólítják, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket, valamint a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

A nyilatkozathoz bárki csatlakozhat, aki egyetért annak megállapításaival, és a polgármesterek követeléseivel.

Sz. Gy. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László gazdasági válság Karácsony Gergely nyilatkozat önkormányzat petíció elvonás megszorítás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés