Hirdetés
Túl a városon 2020. április 7. 12:15

Kiderült, a férfiakra nagyobb veszélyt jelent a koronavírus, mint a nőkre

A legfrissebb adatok szerint a koronavírus miatt a férfiak sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint a nők. Bár mindkét nem szinte egyelő arányban fertőződik meg, a férfiak körében közel kétszerese a halálozási arány. Eddig idehaza 30 férfi és 17 női áldozata van a járványnak. Mutatjuk a részletes adatokat.
Hirdetés

Magyarországon is egyre rohamos mértekben terjed a betegség: a csoportosból hamarosan átlépünk a tömeges megbetegedések szakaszába. Bár a tények ijesztőek, ugyanakkor egyre több információnk van a járványról, és egyre több a statisztika is.

A legújabb adatokból például kiderül, hogy a nők vagy a férfiak vannak-e nagyobb veszélyben.

A koronavírus-járvány kiindulópontjában, Kínában a járványvédelmi központ 44 ezer embert vizsgált meg, és kiderült, hogy bár mindkét nem szinte egyelő arányban fertőződött meg, a férfiak körében 2,8 százalékos a halálozási arány, míg a nők esetében ez a szám 1,7 százalék.

Magyarországon eddig kétszer több férfi áldozata van a járványnak, mint nő.

Hasonló arányok figyelhetők meg hazánkban is.

Máig összesen 47 áldozata van a járványnak: 30 férfi és 17 nő. Közel kétszer annyi férfi hunyt el eddig a járvány következtében, mint nő.

Érdekes a két nem életkorát is megvizsgálni. A férfi elhunytak átlagéletkora 76,8 év, a legfiatalabb egy 38 éves krónikus pancreatitisben és alkoholos májkárosodásban, míg a legidősebb egy 94 éves COPD-ben szenvedő férfi volt.

Ezzel szemben – bár sokkal kevesebb áldozatot követelt a nők körében a járvány –, de közülük több a fiatalabb korú. Itt az elhunytak átlagéletkora 3,2 évvel alacsonyabb, mint a férfiak esetében, összességében 73,6 év volt.

A legfiatalabb női elhunyt egy magas vérnyomásban szenvedő 41 éves hölgy, míg a legidősebb női áldozat egy szintén krónikus betegségekben szenvedő 94 éves asszony volt.

Mi lehet az oka annak, hogy közel kétszer annyi férfi esik a járvány áldozatául, mint nő?

A magyarázat minden bizonnyal a nők és a férfiak életmódjában fellelhető eltérések között keresendő.
A nők például általában kevésbé teszik ki a szervezetüket káros behatásoknak, például a cigarettának.

Ez Kínára fokozottan érvényes, ahol a férfiak 52 százaléka, míg a nőknek mindössze 3 százaléka gyújt rá.

Nálunk a Központi Statisztikai Hivatal szerint  a dohányosok aránya az egyes nemek között 33,5 és 22,2 százalék a férfiak javára, ezt tükrözik a hazai halálozási adatok is.

Az adatokat torzíthatja, hogy Olaszországban mintegy 700 ezer vírustesztet végeztek el, míg Magyarországon eddig mindössze 23 ezer 746-ot.

Olaszország legnagyobb napilapja a la Republica a közelmúltban tette közzé a halálozással kapcsolatos adatokat.

A nagyszámú betegek és halálozások miatt a mediterrán országban már nagyon komoly információhalmaz áll a hatóságok rendelkezésére, így részletes és reprezentatív statisztikai kimutatásokat tudnak készíteni.

A jelenlegi információk alapján ott is inkább a férfiak tartoznak a veszélyeztetett emberek közzé, mint a nők.

Az eddig Olaszországban elhunyt betegek 28 százaléka nő, 73 százaléka férfi volt. Az életkorukat figyelembe véve a férfiak esetében az átlag életkor 83,7 év volt, a nőknél 79,5 év. Az arányok nagyjából megfelelnek a hazai adatoknak.

A halálozások mögött – több mint 97 százalékban – a légzőszervi problémák, azaz a kétoldali tüdőgyulladás következtében fellépő légzésleállás áll. Emellett kiemelkedő számban hunytak el betegek akut vesekárosodásban, illetve szívelégtelenségben is.

Olaszországban a kórházba kerüléstől a halálozásig általában 8 nap telik el.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adat halálozás járvány koronavírus statisztika