Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egy kis odafigyeléssel óvhatjuk a szemétszállító cég munkatársainak egészségét
Szegeden 2020. április 7. 10:55

Egy kis odafigyeléssel óvhatjuk a szemétszállító cég munkatársainak egészségét

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. továbbra is a megszokott rendben, ütemszerűen végzi a hulladékgyűjtést és a közterületek takarítását. A zökkenőmentes munkavégzéshez azonban a mostani kritikus helyzetben a cég munkatársainak nagy szüksége van a lakosság segítségére is.
Hirdetés

A cég kéri a szegedieket, hogy

a hulladéktároló edényüket legkésőbb reggel 5 óráig helyezzék ki az utcára a kijelölt napon.

Fokozottan ügyeljenek rá, hogy a kukák ne boruljanak fel, és hogy illetéktelenek lehetőleg ne nyúljanak bele ezekbe. Fontos, hogy a tároló edények fogantyúit rendszeresen fertőtlenítsék. A kukákat a kiürítés után alaposan mossák ki, és bizonyos időszakonként fertőtlenítsék.

A munkatársak egészségének megóvása érdekében a kommunális gyűjtőtartályokba csak annyi hulladékot tegyenek a lakók, hogy a teteje lecsukható legyen. Az ügyfélszolgálati irodában értékesített többlethulladék elszállítására szolgáló emblémás zsák vásárlása átmenetileg szünetel. A nem emblémás zsákban kihelyezett többlethulladékot elszállítja ugyan a társaság, de erről utólag számlát állítanak ki.

Mivel a járvány miatt sokan most otthonról dolgoznak, több a házak előtt hagyott gépjármű. A cég kéri, hogy az utcán parkoló autók ne állják el a járműveik útját, és biztosítsák a lakók, hogy minden területet megközelíthessenek a hulladékgazdálkodás munkatársai. Az is fontos, hogy a potenciálisan fertőző hulladékokat (szájmaszk, gumikesztyű, papír zsebkendő, ételmaradék) zárt csomagolásban helyezzék el a kukákban. Ez jó alkalom a már használt zacskók újrahasználatára.

A hulladék mennyiségének csökkentése érdekében használják újra a még tiszta zacskókat, műanyag dobozokat. Vásárláskor lebomló vagy újrahasznosítható csomagolást válasszanak, ezzel nemcsak a környezetet védik, hanem az elszállítandó hulladék mennyiségét is csökkentik. Ilyenkor fokozottan kell figyelni a szelektív hulladékgyűjtés előírásaira is, vagyis csak papír, fém és műanyag csomagolási eszközöket lehet ilyen gyűjtőedényekbe elhelyezni.

A közterületeken található szelektív gyűjtőszigetek tartályai és más utcai hulladékgyűjtő edények mellé ne tegyenek semmilyen más anyagot, például háztartási hulladékot, vagy lomot.

Ez a fokozott fertőzésveszély, valamint a jogszabályi előírások betartása miatt is fontos. A közterületeken lévő hulladékgyűjtőkbe folyékony, mérgező, tűzveszélyes anyagokat, esetleg állattetemeket ne rakjon senki, mert ezzel veszélyeztetjük a cég begyűjtést végző munkatársainak testi épségét és egészségét.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: szemétszállítás