• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Első napon kiderült, a „Maradj otthon!” és az ingyenes parkolás nem fér össze egymással
Szegeden 2020. április 6. 17:49

Első napon kiderült, a „Maradj otthon!” és az ingyenes parkolás nem fér össze egymással

Képriport
A hétvégén jelentette be Orbán Viktor, hogy az egész országban ingyenes lesz a parkolás. Szegeden már az első napon látszott, sokan kihasználják a lehetőséget, 10 óra körül például a Széchényi téren már csak egy-két üres hely maradt.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök így indokolta a döntést: „A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját”.

Hétfőn már Szegeden sem kellett fizetni senkinek. Amikor körülnéztünk a városban, látszott, hogy az elmúlt hetekhez képest sokkal többen használták az autójukat, például

a Széchenyi tér bíróság felöli oldalán fél 2-kor egy darab szabad parkoló hely sem volt, pedig a múlt héten ott is azonnal lehetett helyet találni.

Majó-Petri Zoltán, a parkolók üzemeltetéséért felelős Szegedi Közlekedési Társaság igazgatója azt mondta, egyelőre pontos adataik nincsenek, de tapasztalataik már vannak a rendelet hatásairól.

Közölte, a járvány kitörése és a kijárási korlátozások bevezetése előtt naponta, átlagosan 5 ezer autóra váltottak parkolójegyet Szegeden. Ebből a cégnek közel 2 millió forintos napi bevétele volt. Az elmúlt két hétben a parkolások száma átlagosan 1500 volt naponta, ezzel arányosan a cég bevételei is csökkentek, naponta 6-800 ezer forintra.

Ez azt jelenti, hogy ha 100 napig marad az ingyenes parkolás, akkor az intézkedés mintegy 60-80 millió forint kiesést okoz a városnak. A koronavírus miatti teljes kiesés 100 napra legalább 200 millió forint, csak parkolásból.

„Mi is hasonló mértékű csökkenéssel számoltunk, hisz a belvárosban olyan cégek, intézmények vannak, ahol a távmunka megvalósítható, így a »Maradj otthon!« felhívást be tudják tartani az ott dolgozók” – mondta az igazgató.

A kormány döntésének következtében a cég, parkolásból származó bevételei nullára csökkentek, azonban a parkoló autók száma jelentősen megnövekedett.

A belváros szinte valamennyi utcájában hasonló volt a helyzet, nagyon sok autó parkolt hétfőn kora délután

„A múlt héten átlagosan 20–40 százalékos volt a belvárosi parkolóhelyek kihasználtsága, ma a parkolóőrök azt jelezték, voltak olyan területek a városban, ahol reggel már nem nagyon volt szabad hely” – tette hozzá Majó-Petri Zoltán.

Ezt saját tapasztalataink is megerősítették,

a Széchenyi tér mellett többek között a Zrínyi utcában, a Kiss Ernő utcában, a Feketesas utcában és a Kígyó utcában is alig volt hely hétfő délután.

Érdekes módon az eddig is ingyenesen használható Torontál téri parkoló kihasználtsága nagyon alacsony volt. Úgy tűnik, a döntés inkább csak arra volt jó, hogy most azokat is bevonzotta a belvárosba, akik eddig a parkolózónákon kívül parkoltak.

A Torontál tér, ahol eddig is ingyen lehetett parkolni, szinte kongott

Ingyen lehet használni a parkolókat a Mars téri piacon is

Németh István, a Mars téri piacot is üzemeltető Szegedi Városkép és Piac Kft. első embere arról tájékoztatta honlapunkat, hogy a piac igazodik a miniszterelnöki döntéshez, a Mars téri parkolókat is ingyen lehet használni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ingyenes járvány koronavírus Majó-Petri Zoltán Orbán Viktor pandémia parkolás Szegedi Közlekedési Kft. Szepark világjárvány