Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nemzeti Szolidaritási Program: Karácsony, Pikó és Soproni is támogatják Botka László javaslatát
Szegeden 2020. április 6. 16:28

Nemzeti Szolidaritási Program: Karácsony, Pikó és Soproni is támogatják Botka László javaslatát

Néhány óra alatt több polgármester, és pártszervezet is jelezte, támogatja a Nemzeti Szolidaritási Programot, amit Botka László hirdetett.

Hirdetés

„A járvány okozta gazdasági és szociális válság kezeléséhez hozzá kell járulniuk azoknak, akik az elmúlt években hatalmas vagyonokra tettek szert a rendszer kegyeltjeiként. Támogatom Botka László javaslatait!”

– írja a Facebookon Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

a Nemzeti Szoldiaritási Program ötletére, amit Szeged polgármestere kezdeményezett, és amely vállalatok, valamint a szupergazdagok magánbefizetéseiből mintegy 600-620 milliárd forintos alapot hozna létre.

Pikó András a VIII. kerület független polgármestere a következőket írta Facebook-oldalán:

„A kormány úgy ad, hogy mások pénzét veszi el vagy engedi el. A gépjárműadó elvétele és a parkolás ingyenessége a kerületemben már most a sokszorosát viszi el annak a 100 millió forintnak, amelyet Józsefvárosban az 1,7 milliárdos, a működésünk biztonsága érdekében meghozott zárolás mellett ki tudtunk gazdálkodni a segítő programjainkra. Az elengedett pénzek fontosak, de ettől nem lesz megélhetése sok százezer embernek az ország legszegényebb vidékein, így Józsefvárosban sem. Ők nem kapnak segítséget a kormánytól, bennünket viszont megfosztanak attól a pénztől, amivel segíthetnénk. Ezért támogatom Botka László javaslatát, mert azokat kényszeríti szolidaritásra, akik az elmúlt évek államilag irányított oligarcha keltetőjének a legnagyobb nyertesei – Tiborcztól, Garancsitól és Mészáros Lőrinctől meg a társaiktól. Azért is támogatom, mert oda nyújtana valódi segítséget, ahová a kormány nem tud vagy akar: az egészségügyiek és szociális munkások védelmére és a legszegényebbek életének megmentésére”.

Soproni Tamás a VI. kerület polgármestere szerint se az önkormányzatokat sarcolja a kormány, inkább azok fizessenek, akik az elmúlt tíz évben közpénzből gazdagodtak.


Botka László javaslata mögé állt a szegedi Jobbik  és az országos Momentum is. A Jobbik közleményében ez olvasható: 

„Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett, gazdasági intézkedési tervben szolidaritást vár el a kis- és középvállalkozásokról, a bankoktól, az önkormányzatoktól és intézményeiktől, valamint minden magyar állampolgártól. A Nemzeti Együttműködés Rendszere, azonban megfeledkezik arról a tőkésosztályról, akik az elmúlt 10 év abszolút nyertesei voltak. Jogosnak és igazságosnak érezzük azt a felhívást a Nemzeti Szolidaritási Programban, amiben elvárja a közbeszerzéseken extraprofitot elnyerőktől, hogy járuljanak hozzá a Hazánk védekezéséhez a koronavírus-járvány kapcsán. Határozott álláspontunk, hogy nem lehet a védekezés költségét csupán azokkal a szereplőkkel megfizettetni, akik már így is kimerültek a gazdaság visszaesése miatt. Felszólítjuk Orbán Viktor kormányát, hogy ne csökkentsék az önkormányzatok védekezésének hatékonyságát a források elvonásával, hanem vonják be a társadalmi- és gazdasági szolidaritásba az általuk felhizlalt nemzeti tőkésosztályt. Itt az ideje, hogy fizessenek a szupergazdagok!”

A Momentumnál azt írták: elvárják az állami százmilliárdokból meggazdagodottaktól, hogy támogassák a szolidaritási alapot.

„A Momentum Mozgalom is támogatja Botka László Nemzeti Szolidaritási Program kialakításáról szóló javaslatát: Az elmúlt tíz évben gazdasági rendszerváltás történt Magyarországon. A nemzeti együttműködés rendszerének kiválasztottjai százmilliárdos vagyonokra tettek szert az állami megbízásokból, az uniós támogatásokból. A járvány idején joggal várják el az emberek, hogy az Orbán Viktor által épített „nemzeti tőkés” réteg is belenyúljon a zsebébe, és hozzájáruljon az ország megmentéséhez. Az így létrehozott szolidaritási alapból elsőként azokról kell gondoskodni, akik a járvány ellen a frontvonalban harcolnak. Meg kell teremteni a biztonságos munkafeltételeket az egészségügyi dolgozók, a szociális ágazat és a közszolgáltatások munkatársai számára. De gondoskodnunk kell azokról az emberekről, nyugdíjasokról, családokról, akik elvesztették a megélhetésüket és bevétel nélkül maradtak, ezért biztosítanunk kell a minimáljövedelmet a leginkább rászoruló családoknak. Mert bajban van igazán szükség a szolidaritásra! Vigyázzunk egymásra!”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Jobbik Karácsony Gergely Momentum Nemzeti Szolidaritási Program Pikó András Soproni Tamás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés