Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Operatív törzs: Az ingyenes parkolás is a járvány lassítását szolgálja, a budapestiek tartsák be a kijárási korlátozást!
Túl a városon 2020. április 6. 16:17

Operatív törzs: Az ingyenes parkolás is a járvány lassítását szolgálja, a budapestiek tartsák be a kijárási korlátozást!

Szokásos napi tájékoztatóján ismét elmondta az operatív törzs, amiről úgy gondolták, hogy el kell mondaniuk. És válaszoltak néhány kérdésre is.
Hirdetés

A közterületi parkolás ingyenessé tétele azt a célt szolgálja, hogy a munkába járóknak vagy a halaszthatatlan dolgaikat intézőknek ne kelljen a tömegközlekedést használniuk – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Müller Cecília reményteljes hírnek nevezte, hogy

két koronavírussal fertőzött beteg lekerült a lélegeztetőgépről a Szent László Kórházban. A világban olyan hírek terjednek, hogy a lélegeztetőgépre helyezett betegeknél nagyon nehéz a gyógyulás, a visszatérés, de úgy tűnik, hogy ez most itt sikerült

– mondta a tisztifőorvos.

A szakember szerint a szociális területen, az idősotthonokban dolgozókra is többletteher vár, nekik is kulcsszerepük van a járvány kezelésében. Ezzel kapcsolatosan közölte: a jobb munkamegosztás, valamint a munkaidő és a pihenőidő pontos meghatározására elrendelhető a 24 órás műszak 48 órás pihenőidővel.

Müller szerint kórházak ellátásán túl az alapellátásban dolgozóknak 522 ezer sebészi maszkot szállítottak ki, de további védőeszközök is érkeznek, ezek pótlása folyamatos.

Azzal kapcsolatosan, hogy a New York Times amerikai napilap egyik cikke szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője szerint már egy hónapja a tömeges megbetegedés fázisában van Magyarország, Müller Cecília azt mondta: folyamatos szakmai kapcsolatban van Ledia Lazerivel, így nehéz elhinnie, hogy bármilyen olyan nyilatkozatot tett volna, ami nem fedi a valóságot, és nem a magyar helyzetet tükrözi.

Müller a kormányzati kommunikáció legszebb pillanataiból tanulva amerikai járványhelyzetre utalva úgy fogalmazott: a New York Timesnak most sok dolga lehet otthon, a magyar járványügy kezelését pedig bízzák a magyar hatóságokra.

Ismét elmondta, hogy már az egész ország területén jelen van a koronavírus, Budapesten és Pest megyében van a nyilvántartott fertőzöttek kétharmada, ezért fontos a védelmi szabályok betartása, de egyelőre nem tartunk a tömeges megbetegedések fázisában.

Beszélt arról is, hogy az újbóli munkába álláshoz szükséges munkaköri alkalmassági vizsgálatot minden esetben a foglalkozás-egészségügyi orvos végzi el és adja ki a dokumentumot.

Kitért arra is, hogy

az otthon már nem használt maszkokat és védőkesztyűket külön kell gyűjteni és dupla zacskóba tenni, majd egy-két óra múlva a kommunális hulladék közé helyezni.

Kérdésre válaszolva közölte, ugyan a vírus magas hőmérsékleten elpusztul, a szervezetbe jutott vírust a szaunázás nem pusztítja el. Arra pedig egyelőre nincs bizonyíték, hogy az időjárás jobbra fordulása, a melegedés befolyásolná a vírus terjedését.

Arra a kérdésre, hogy itthon is foglalkoznak-e a gyógyult betegek vérplazmáinak gyűjtésével, Müller Cecília azt mondta, Magyarországon is vannak erre előkészületek, lehetőség van az ilyen beavatkozásokra.

Az operatív törzs arra kéri a budapestieket, hogy tartsák be a kijárási korlátozás szabályait, mert ez közös ügyünk a járvány lassítása érdekében – mondta Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a tájékoztatón.

Kiss szerint a jó idő beköszöntével a fővárosiak egyre nagyobb számban szegik meg a kijárási korlátozás szabályait. Elmondta, szombathoz képest vasárnap a duplájára emelkedett az ezzel kapcsolatos rendőri intézkedések száma.

Csak vasárnap 614 esetben intézkedtek a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai, ebből 574 esetben figyelmeztették a szabályokat megszegőket, 24 helyszíni bírságot szabtak ki és 16 szabálysértési feljelentést tettek. Az országos adatokról elmondta: 4292 rendőri intézkedés történt, amiből 3102 figyelmeztetés, 532 helyszíni bírság, valamint 648 szabálysértési feljelentés volt.

A rendőröknek a járvány kezelése alatt több szolgálatot kell ellátniuk, egy hétfőtől hatályos kormányrendelet részletesen szabályozza a rendvédelemben és honvédelemben dolgozók szolgálatteljesítésére vonatkozó eltérő szabályokat – mondta Kiss Róbert, aki szerint a rendőrség ellenőrzi a hatósági házi karantén szabályainak betartását, a határforgalmat, a közterületeken a kijárási korlátozás szabályainak, valamint az üzletek nyitvatartási korlátozásának a betartását.

A kormányrendelet azt is előírja, hogy a szabálysértési eljárásokat telekommunikációs eszközökkel folytassák le, azokban az ügyekben is, amikben korábban személyes jelenlétet írtak elő. Amennyiben ez technikailag nem biztosított, úgy az eljárást három hónapra felfüggesztik.

A parkolás ingyenessé tételével kapcsolatban hangsúlyozta: az intézkedéssel nem a közterületekre hívják az embereket, hanem meg kívánják könnyíteni a saját kocsi használatát ügyintézéskor.

Kormányrendeletben rögzítették a nemzetközi bűnügyi együttműködéssel kapcsolatos feladatokat, valamint ugyancsak jogszabály rögzíti az őrizet, a letartóztatás, az elzárás, illetve a szabadságvesztés végrehajtása során felmerülő eltérő rendelkezéseket – mondta.

A nagylaki határátkelőnél megjelent Nyugat-Európába tartó nagy számú román vendégmunkással kapcsolatban azt mondta: akkor engedik be őket az országba, ha hitelt érdemlően tudják igazolni, hogy a célország fogadja őket. Magyarország területén csak a kijelölt humanitárius útvonalon haladhatnak, és csak a kijelölt pihenőhelyeken állhatnak meg.

Szerinte a határforgalomban csak Röszkénél a belépő oldalon kell várakozásra számítani.

A járvánnyal kapcsolatosan 159 büntetőeljárást indítottak, ebből 37-et csalás, 11-et járványügyi szabályszegés, 24-et közveszéllyel fenyegetés és 45-öt rémhírterjesztés miatt. Hatósági házi karantént 14 ezer 325 esetben rendeltek el, az ezzel összefüggő szabályok betartását 112 ezer 729 alkalommal ellenőrizték.

Az üzletek korlátozott nyitvatartásának a szabályait megszegőkkel szemben 44 alkalommal figyelmeztetést alkalmaztak, 27 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 64 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Újságírói kérdésre válaszolva Kiss elmondta:

a hétvégi tapasztalatok azt mutatják, nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a népszerű kirándulóhelyekre, közterületekre, amik csoportképző helyszínekké válhatnak. Ezeket mostantól célzottan és visszatérően ellenőrzik.

Megismételte: az operatív törzs szerdán tesz javaslatot a kijárási korlátozások szabályozására. Arra a kérdésre, hogy várható-e területi korlátozás, azt mondta:

amennyiben az adatokból az tűnik ki, hogy egyes területeken más intézkedésekre van szükség, akkor aszerint teszik meg a javaslatukat.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a rendőrség vezetése minden nap egyeztet a szomszédos országok rendőrségeinek a vezetőivel a tranzitforgalom biztosításáról, mivel a cél az, hogy egy ország se maradjon ellátás nélkül. Ennek érdekében minden nap finomítanak az átléptetési gyakorlatukon, hogy megkönnyítsék a nemzetközi tranzitforgalmat. A szabályok betartása alapvető közös érdekünk, ezért a tranzitfolyosókat folyamatosan ellenőrzik, ahogy az útvonalon közlekedők számára kijelölt pihenőket is.

A hatósági házi karantén ellenőrzésével kapcsolatosan arról beszélt:

a rendőrség mobil eszköz segítségével tudja a karanténra kötelezett személyazonosságát ellenőrizni. Egyúttal arra is kérte a hatósági házi karanténra kötelezetteket, hogy a figyelmeztető jelzést látható helyre tegyék, ezzel is segítve az ellenőrzéseket. Ha az ablakra teszik és lehúzzák rolót, azzal meghiúsítják az intézkedést

– mondta.

A hatósági házi karantén szabályainak megsértésről azt mondta: amennyiben azt igazolt beteg követi el, akkor az bűncselekménynek számít, míg ha olyan állampolgár, aki külföldről tért haza, de nem igazolt fertőzött, az járványügyi szabálysértés.

Ha megnézné a teljes tájékoztatót egyben, akkor itt megteheti:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus operatív törzs világjárvány