Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 6. 13:04

Orbán Viktor: A kormány négy részletben visszaépíti a 13. havi nyugdíjat

A miniszterelnök ötpontos gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be hétfőn az állami tévében.

Hirdetés

A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertetve kiemelte: egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel, „menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről”. Most olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amelyek átsegítenek az előttünk álló nehéz szakaszon, ezért kidolgoztunk egy gazdaságvédelmi akciótervet – közölte.

„Tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk”, amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk. A helyzet igazságtalan, nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon, hogy komoly kihívással kell szembenéznünk

– mondta Orbán Viktor.

A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre – ismételte meg Orbán a napokban már többször hangoztatott tervet.

Orbán Viktor, mögötte Varga Mihály és Bártfai-Mager Andrea, valamint Palkovics László miniszterek (fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Orbán Viktor beszédében elmondta:

2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti juttatást fognak kapni. Ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: most a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem, a szüleinkről és a nagyszüleinkről sem, akiket a mostani helyzet leginkább fenyeget.

A 2020-as költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeli a kormány, jelentette be a miniszterelnök, aki szerint a koronavírus-járvány miatt kell eltérni a 2020-as költségvetéstől. Az erről szóló rendelet a nap folyamán megjelenik. Orbán szerint 10 éve a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás mellett horgonyoztunk le és ezt a horgonyt most sem szedjük fel.

A kormányfő közölte: Palkovics László, innovációs és technológiai minisztert arra kérte, hogy az egész program koordinálását, irányítását végezze. Emellett Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter dolga az lesz, hogy az állami vállalatokat lendületbe hozza és bekapcsolja a gazdaságvédelmi akciótervbe. Varga Mihály pénzügyminisztertől pedig mindannyian azt várjuk, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat és garantálja a költségvetési fegyelmet – tette hozzá Orbán.

„Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül; sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra”

– mondta.

A kormány a munkahelyek megőrzése érdekében, rövidített munkavégzés esetén átvállalja a bérköltségek egy részét.

A kormány 450 milliárd forinttal támogatja a beruházásokat, az intézkedés a munkahelyteremtést szolgálja a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben. 

A miniszterelnök ötpontos gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be, amelyet hétfőn indít a kabinet.

A kormány kétezermilliárd forintnyi kamat- és garanciatámogatott hitellel segíti a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását. A kormányfő ide sorolta a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést és a kreatív ipart.

Orbán Viktor teljes beszédét itt tudja megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: akcióterv gazdaság járvány koronavírus nyugdíj nyugdíjas Orbán Viktor Orbán-kormány Palkovics László Varga Mihály világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés