Hirdetés
Túl a városon 2020. április 6. 06:08

II. Erzsébet: Együttes erővel és elszántsággal legyőzzük a járványt

Olyat csinált a brit uralkodó, amit rekordhosszú uralkodása során eddig csak nagyon ritkán: rendkívüli tévébeszédben szólt a népéhez.
Hirdetés
Hirdetés

A brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát – üzente az Egyesült Királyság népeihez intézett vasárnap esti televíziós beszédében II. Erzsébet királynő, aki alig burkoltan a brit nép által a II. világháború idején tanúsított ellenálláshoz és kitartáshoz mérte a jelenlegi helyzetben szükséges magatartást.

A királynő kijelentette: jóllehet a nemzetre várnak még megpróbáltatások, de

„visszatérnek majd a szebb napok, ismét a barátainkkal és a családunkkal lehetünk, megint találkozunk egymással”.

Az uralkodó ez utóbbi szavai (angolul: „we will meet again”) egészen biztosan nem voltak véletlenek, hiszen We'll Meet Again volt a címe a második világháború egyik legnépszerűbb hazafias dalának is, amit annak idején Vera Lynn énekelt. A most 103 éves Vera Lynn, akit a királynő négy éve a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatott, a második világháború idején lényegében élő nemzeti intézménnyé vált Nagy-Britanniában: dalaival brit és szövetséges katonák millióiban tartotta a lelket, és azóta is az egyik legnépszerűbb brit közéleti személyiség.

A vasárnap esti beszéd kiemelkedő jelentőségét jelzi, hogy a 94. évében járó királynő 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, de ez idő alatt, a mostanival együtt mindössze ötször szólt nemzeteihez soron kívüli televíziós üzenetben.

Először 1991-ben, a Kuvaitot megszálló iraki hadsereg elleni hadműveletek kezdetén, utána 1997-ben, elsőszülött fia, Károly trónörökös akkor már elvált felesége, Diana hercegnő halála után, majd saját édesanyja, a 2002-ben 102 évesen elhunyt Erzsébet anyakirálynő halála alkalmából, végül 2012-ben, a gyémántjubileumon, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóján.

Vasárnap esti üzenetében a királynő köszönetet mondott a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) tagjainak és mindazoknak, akik mások gondját viselik. Köszönetet mondott azoknak is, akik a kormány utasításának megfelelően otthonukban maradnak, ezzel is igyekezve elejét venni annak, hogy még több családnak kelljen osztoznia azok gyászában, akiknek szerettei a járvány miatt veszítették életüket.

A királynő kijelentette:

reméli, hogy az önfegyelem, a jó humorral vegyes elszántság és az egymás iránti megértés továbbra is a brit nemzet jellemzői közé tartozik.

Jóllehet az élet az elkülönítésben időnként nehéznek bizonyulhat, az összes hit követői, és azok is, akik nem tagjai egyetlen felekezetnek sem, felfedezhetik, hogy a helyzet lehetőséget is kínál a lassításra, a megállásra és a visszatekintésre, akár ima vagy meditáció formájában – mondta II. Erzsébet.

Felidézte, hogy először, még hercegnőként 1940-ben szólt a nemzethez néhai húgával, Margit hercegnővel együtt, a háború elől vidékre evakuált gyerekekhez intézve biztató szavakat.Ma ismét sokan átélik a fájdalmat, amit az okoz, hogy el kell különülniük szeretteiktől, de csakúgy, mint akkor, most is tudjuk, hogy ez a helyes cselekedet

– mondta.

A mostani helyzet azonban mégis más: ezúttal az egész világ összefogott egyetlen közös vállalkozásban, a tudomány hatalmas vívmányait felhasználva, és a siker is közös lesz, hangsúlyozta II. Erzsébet.

A beszédet a London nyugati határában fekvő windsori kastélyban, a királyi család legnagyobb rezidenciáján rögzítették, megfelelő óvintézkedésekkel: a felvételhez használt helyiségben a királynőn kívül csak a BBC televízió egyetlen operatőre tartózkodott, orvosi kesztyűt és maszkot viselve, a stáb többi tagja egy szomszédos szobában dolgozott.

Aki kíváncsi a teljes beszédre, itt megnézheti:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: II. Erzsébet járvány koronavírus világjárvány