Hirdetés
Túl a városon 2020. április 5. 16:44

Így erősítsük az immunrendszerünket járvány idején

Az immunrendszer megerősítése az egyik leghatékonyabb védekezés a járványok ellen. A sok testmozgás és a sok alvás mellett a megfelelő táplálkozás az alapja az erős ellenálló képességnek.

Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus hazai megjelenése óta úgy tűnik, mintha a járvány elleni védekezéshez legalább annyian értenének Magyarországon, mint a focihoz. A különböző óvintézkedések betartása mellett azonban az a legfontosabb, hogy felerősítsük az immunrendszerünket, mely a tél végén, tavasz elején általában gyengébb szokott lenni, mint más időszakokban. Fontos tudnunk, hogy a bőrünkön és nyálkahártyánkon különféle mikroorganizmusok élnek, és hogy megbetegítenek-e, azt az immunrendszerünk határozza meg.

Az immunrendszer olyan szervek, sejtek és fehérjék interaktív hálózata, amely a szervezetet védi a vírusoktól és baktériumoktól vagy bármilyen idegen anyagtól. A Házi Patika portál egy korábbi összeállításában felsorolja azt a 10 legfontosabb immunerősítőt, melyeket viszonylag könnyen mi is be tudunk szerezni. Ezek a következők:

  • Echinacea, amely egyik legnagyobb előnye az ismétlődő fertőzéseknél kifejezetten hasznos
  • Bodza, melynek bogyóit és virágait évezredek óta használják gyógyszerként
  • Kolloidezüst, amely képes aerob és anaerob körülmények között is jelentősen gátolni a kórokozók növekedését
  • Probiotikumok, melyek olyan hasznos baktériumok, amelyek segítenek megemészteni a tápanyagokat
  • Astragalus gyökér, amit már évezredek óta alkalmaznak adaptogénként a hagyományos kínai orvoslásban
  • Gyömbér, aminek immunerősítő képességére támaszkodott már az igen régi időkben is az orvostudomány
  • Ginzeng, amelynek gyökerét, szárát és leveleit használják az immunhomeosztázis fenntartásához, és a betegséggel vagy fertőzéssel szembeni ellenálló képesség fokozásához
  • D-vitamin képes megváltoztatni a veleszületett és adaptív immunválaszokat, a D-vitamin-hiány pedig összefüggésben van a fokozott autoimmunitással, valamint a fertőzésre való fokozott fogékonysággal
  • Mirha, melynek gyantája az egyik legszélesebb körben használt illóanyag a világon
  • Oregánó, aminek illóolaja gyógyító és immunerősítő tulajdonságairól ismert

Ezek mellett persze a tavaszi időszakban amúgy is ajánlott C-vitamint is érdemes napi rendszerességgel szedni. Az immunrendszert egyébként erősíti a rendszeres szaunázás is, ám ezt most szinte lehetetlen végeznünk, hiszen a fürdők, wellnessközpontok a járvány miatt zárva vannak. Sajnos a szabadban végzett testmozgásokat is korlátoznunk kell ilyenkor, pedig ezek szintén javítják az ellenálló képességünket. Ám kerékpározni, sétálni esetleg futni érdemes olyan környéken, ahol megfelelő távolságot tudunk tartani másoktól.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: immunerősítés immunrendszer

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés