Hirdetés
Szegeden 2020. április 5. 10:21 Forrás: 24.hu

Lélegeztetőgép kezelésére tanítanak be védőnőket Szegeden

Tanfolyamot szerveznek a szegedi védőnők számára, hogy megtanulják a lélegeztetőgépek működtetését és kezelését – erről több forrásból is értesült a 24.hu.
Hirdetés

A lap szerint az intézkedésre elővigyázatosságból van szükség a világjárványt okozó koronavírus terjedése miatt. Előfordulhat ugyanis, hogy a betegeknek nagy tömegben lesz szükségük lélegeztetésre, a lélegeztetőgépek működtetéséhez pedig nagyszámú szakszemélyzet szükséges.

Csaknem száz védőnő dolgozik Szegeden, azonban az információk szerint, nem lesz kötelező számukra a képzés, önkéntes alapon lehet részt venni rajta.

Szegeden a védőnők a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjához tartoznak, így munkáltatóként a központ teszi lehetővé a tanfolyam elvégzését. Arról nincs információ, hogy más városokban is van-e hasonló terv a védőnők bevonására.

A 24.hu megkereste az ügyben a Szegedi Tudományegyetemet és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, azonban sehonnan nem kaptak választ a kérdéseikre.

A Magyar Védőnők Egyesülete viszont közölte véleményét a védőnők képzését illetően. A szervezet elnöke szerint a védőnők fő feladata a jelenlegi helyzetben is az egészséges várandósok, gyerekek gondozásának segítése, ami zavartalanul folyik. A betegellátásban tehát nem vesznek részt. Ugyanakkor Csordás Ágnes elmondta, ha olyan mértékű vészhelyzet áll elő, ami szükségessé teszi több egészségügyi dolgozó részvételét a betegellátásban, akkor teljesen mindegy, hogy ki milyen területen dolgozik.

Mint mondta,

a vészhelyzet súlyosbodása esetén minden mozgósítható egészségügyi dolgozóra szükség lesz, és lehet, hogy a védőnőknek is részt kell venniük a betegellátás támogatásában.

Az elnök üdvözölte, hogy a védőnők vészhelyzeti pluszképzést kapnak, de reméli, nem lesz rá szükségük. Amennyiben mégis, akkor viszont helyt fognak állni.

nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus lélegeztetőgép tanulás védőnő