Hirdetés
Ziccer 2020. április 5. 09:19 Forrás: index.hu

Csalódott a Pick-játékosokban a klub elnöke

Szűcs Ernő Péter, a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapatának ügyvezető igazgatója volt a vendége a Sport TV Kézivezérlés Extra című műsorának, ahol többek között a koronavírus-járvány okozta váláság és annak a csapatot érintő hatásai is szóba kerültek.

Hirdetés

A műsorban elhangzott, hogy még a 2008-as súlyos gazdasági világválság sem érintette olyan súlyosan a sportot és benne a MOL-Pick Szegedet, mint a mostani járvány. Nincsenek mérkőzések, a játékosok nem játszhatnak. Szerinte most a sportban is mindenkinek össze kellene fognia, és ennek hiánya miatt némi csalódottságot érez a játékosok hozzáállása miatt.

Szűcs elmondta, a nemzetközi sport világban vannak pozitív példák, milyen hozzáállás is kellene a játékosoktól.

Szerinte azonban a szegedi játékosoknak túl sok súgójuk van, és ebből fakadóan nem olyan megállapodás született, amelyet ő jónak tartana.

A klubnál először felmérték a gazdasági károkat, amelyet a járvány okoz, utána leültek tárgyalni a játékosokkal. A csapat 30 százalékos csökkentést javasoltak, rögzített euróárfolyamon, amire egy ellenajánlat érkezett a játékosoktól, akik a fizetésük 20 százalékáról szerettek volna lemondani. A végén a kettő között sikerült megállapodni.

„Mi 30 százalékot kértünk, és miután jelentős az árfolyamveszteségünk is, ezért szerettük volna annak egy fix összegben való megállapítását. Ehhez képest a játékosok előbb 20 százalékot mondtak, majd egyezkedés után 25 százaléknál tartunk, mert nem járultak hozzá az árfolyam fixálásához. Úgyhogy ezért mondtam, hogy nagyobb empátiát várnék el tőlük” – mondta az igazgató. Szűcs kiemelte, a Barcelonánál a játékosok bérét 70 százalékkal csökkentették.

„Nagyobb szolidaritást, felelősségteljesebb gondolkodást várnék el a sportolóktól”

 – mondta Szűcs, aki hozzátette, hogy a szakmai stáb rugalmasabb volt ebből a szempontból.

Véleménye szerint a játékosoknak meg kellene érteniük, hogy a klub nem hasznot akar húzni a kialakult helyzetből, hanem talpon akarják tartani a csapatot.

Az elnök azt is elmondta a beszélgetés során, hogy a MOL-Pick Szegednek megfelelő tartalékai vannak, amelyek segítenek átvészelni ezt az időszakot.

A játékosügynököktől is több támogatást várna az egyesület, Szűcs szerint a számlák benyújtásakor nagyon igyekeznek, de a bajban semmit sem tesznek.

A Szegedet sem az Európai Kézilabda Szövetség (EHF), sem a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) nem kereste eddig, csak a közleményekből és az újságokból értesültek a halasztásokról, időpont-módosításokról.

Szűcs szerint nem szabad a magyar kézilabdát abba a helyzetbe hozni, hogy a kisebb klubok a játékosaik elküldésére kényszerüljenek. Úgy gondolja, ennek elkerülése érdekében a kisebb kézilabdacsapatokat központilag kellene támogatni, mert azok működése sokkal inkább veszélyben van.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: férfi kézilabda koronavírus MOL-Pick Szeged