Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 5. 08:50 Forrás: Szegedi Tükör

Dombai Tünde: Szárba szökken a szolidaritás

A koronavírus drámai módon megváltoztatja életünket – fogalmazott a politikus, aki először az egészségügyi dolgozók mellett a pénztárosoknak és a bolti árufeltöltőknek köszönte meg a kemény munkájukat.

Hirdetés

Na nem Orbán Viktorról van szó, hanem Angela Merkelről. Merthogy a kancellár olyan történelmi beszédet mondott pár hete a német tévében, hogy nem tudtam elszakadni a gondolattól: ezt tanítani kellene. Hallottam már politikusokat közhelyeket puffogtatni, de ez igen, ez államférfiakat megszégyenítő megszólalás volt. Ezzel mindnyájunkat megérintett.

Azt is megjegyezte a kancellár: a nyitott demokráciához hozzátartozik, hogy a politikai döntéseket áttekinthetőbbé tegyék és elmagyarázzák az embereknek. A szigorú korlátozásokról pedig hozzátette: ilyen intézkedéseket demokráciában soha nem könnyelműen és mindig csak átmenetileg szabad meghozni. Azt is hangsúlyozta, mennyire függünk most egymás tapintatos viselkedésétől, s hogy közös fellépéssel tudjuk megvédeni magunkat, és kölcsönösen erőt adni a másiknak. Mert nem vagyunk tétlenségre kárhoztatva, van egy ellenszerünk a vírus ellen: tartsuk távol magunkat egymástól. Van rá számtalan lehetőség, hogy közösségként megmutassuk, nem hagyjuk egymást a bajban.

Elképzelem, amint azt mondják: nekem mindenről ugyanaz jut eszembe, mint Mórickának. Lehet, de nekem tényleg a mi kormányfőnk villan be, aki szónoklat közben mintha mindig oldalra sandítana a közvélemény-kutatási adatokra, mennyivel is nő éppen a népszerűsége. Célja érdekében korábban az uniós, aztán a menekültes meg a Soros-kártyát húzta elő, most meg a vírus ellen harcol.

  • És van mersze a parlamentben az övéit nevezni az ország legbátrabb 133 emberének, miközben ellenzéknek odaveti, hogy a kormány nélkülük is megoldja a válságot.
  • És egyenruhásokat vezényel a tévébe tájékoztatni, az utcákra és a cégekhez, hogy mindenki lássa, mi, merre, hány méter.

Egy kolléganőm azt mondta, mi már profin félünk. Ez nem igaz, bennünket profin megfélemlítenek. Erre példa a felhatalmazási törvény, amelynek Európában nincs párja. Nosza féljen, ki merre lát, és álljon sorba vitaminért meg vécépapírért. Közben úgyse érdekli, hogy beláthatatlan időre nyakán marad a mostani rezsim. Ha netán mégis számon kérne egy újságíró, őt meg a lapját is jól megbüntetik.

Viszont van itt valami merőben szokatlan, amivel a mi kormányfőnk nem számolt. Szárba szökkent ugyanis a szolidaritás. Mennyi szívecskét látok a lakótelepi ablakokban, hányan tapsolnak esténként, megköszönve a helytállást mindennapjaink valódi hőseinek! Mutatja a városi tévé Marika nénit, aki maszkot varr ingyen, más a taxiját ajánlja fel az éjjeli ügyeletesnek. Ott az interneten a Szegedről szervezett Koronázatlan királyok közössége, ami ötleteket tesz közzé segíteni vágyóknak.

  • Bevásárolnak időseknek, beszélgetnek rászorulókkal, megtanítanak telefonon keresztül internetes alapfogásokat a kapcsolattartáshoz, felolvasnak interneten látássérülteknek.
  • Ételt, maszkot, fertőtlenítőt, hőmérőt visznek a klinikákra.
  • Munkalehetőséget ajánlanak a kétségbeesetteknek, vagy csak nem váltják vissza a színházjegyüket, ezzel támogatva kedvenc intézményüket.

Hát erről az összefogásról beszélek. Ezzel ugyanis a mi miniszterelnökünk valóban nem számolt. Ez az odafigyelés az a szellem, amit már nem lehet visszatuszkolni a palackba. És amitől a mi kormányfőnk jobban retteg, mint a járványtól. Mert a szolidaritás erősebben megrengetheti a hatalmát, mint bármilyen vírus.

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Angela Merkel Dombai Tünde járvány jegyzet koronavírus Orbán Viktor pandémia Szegedi Tükör vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés