Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Kormányinfó: 663 milliárd forint kerül a járványügyi, 1345 milliárd a gazdaságvédelmi és -újraindítási alapba
Túl a városon 2020. április 4. 17:32

Kormányinfó: 663 milliárd forint kerül a járványügyi, 1345 milliárd a gazdaságvédelmi és -újraindítási alapba

A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely némileg rendhagyó módon szombaton beszélt a koronavírussal szembeni védekezésről, a felhatalmazási törvényről, a nemzetközi kritikákról, és még számos kérdésről.

Hirdetés

A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány a költségvetés alapvető átrendezéséről döntött, létrehozták a járvány elleni védekezés alapját, és létrejön a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alap.

Az eredményes védekezéshez szükséges források biztosítása érdekében a kormány jelentős átcsoportosításokat hajt végre, és közös teherviselésre kötelez másokat is, így a politikai pártokat, a multinacionális kereskedelmi láncokat, a bankokat és az önkormányzatokat is.

Ez különadókat jelent: a multicégeknek és a bankoknak is fizetniük kell

Gulyás szerint a koronavírus-járvány elleni védekezési alapba befizetett párttámogatások 1,2 milliárd forintot tesznek ki, a multinacionális láncokat terhelő adó 36 milliárd forintot jelent, a bankoktól 55 milliárd forintot várnak. A gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része idén 34 milliárd forint lesz, az önkormányzatokat arra kérik, hogy ezzel járuljanak hozzá a járvány elleni védekezéshez.

Közölte, az alapba 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, mivel a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat. Az intézkedéseknek visszamenőleges hatálya nincs, április 15-étől vagy május 1-jétől érvényesek.

A kancelláriaminiszter szerint a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban 1345 milliárd forint áll rendelkezésre. Az alapnak része a központi intézményektől beszedett megtakarítás, azaz a minisztériumoktól elvont források, ami 922 milliárdot tesz ki. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap bevétele is teljes egészében idekerül, ami 423 milliárd forintot jelent. Összességében így jön ki az 1345 milliárd forint.

Gulyás szerint az elmúlt hónapban azok a gazdaságvédelmi intézkedések, amiket a munkahelyek megőrzésére hoztak, eddig mintegy 100 milliárd forintba kerültek.

Elmondta: a védőnők és egészségügyi szakdolgozók 20 százalékos novemberi béremelését biztosítani fogják a pénteken bejelentett, minden egészségügyi dolgozónak járó bruttó 500 ezer forintos, várhatóan nyár eleji, június-júliusi juttatás mellett. Gulyás szerint az egészségügyi dolgozók "heroikus küzdelmének" elismerése a központi költségvetésnek 70 milliárdjába kerül.

Gulyás beszélt az Orbán Viktor által már a parlementben korábban bejelentett gazdaságélénkítő tervről is, amiről elmondta, hogy a kormány vasárnapi ülésén hozhat róla döntést, és megismételte, amit már a miniszterelnök is mondott, hogy ez a rendszerváltás óta Magyarország történetének legnagyobb gazdasági akcióterve lesz, ami egyszerre fogja biztosítani a védekezéshez szükséges forrásokat és a gazdaság újraindításához feltétlenül szükséges „száz- és ezermilliárdokat”.

A Miniszterelnökség vezetője elmondta: a koronavírus-járvány alatt eddig körülbelül 30 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, április elejétől a munkahelyüket elveszítők száma napi 4 ezer körüli. A 30 ezres adat ugyanakkor nem azt jelenti, hogy csak ennyien veszítették el az állásukat: a korábbi 70 ezer szabad munkahely száma 40-50 ezer közöttire csökkent.

Gulyás Gergely a legfontosabbnak továbbra is az emberi élet és egészség védelmét nevezte, hangsúlyozva, hogy az egészségügyi védekezésre a költségvetés korlátlanul biztosítja a forrásokat. Arról is beszélt, hogy a védekezéssel kapcsolatos eszközök beszerzésére eddig mintegy 380 milliárd forintot költöttek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter (fotók: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Gulyás Gergely kérdésekre is válaszolt

Arra a felvetésre, hogy elrendelik-e a kötelező maszkviselést közterületen, és ha igen, mikor, azt mondta: ezekben az ügyekben az operatív törzs hoz döntést, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak, illetve magyar virológus szakemberek véleményének a figyelembe vételével. Eddig még ilyen javaslat nem volt.

Egy másik kérdésre válaszolva Gulyás elmondta: eddig 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal.

Arról, hogy akár két napot is várni kell, amíg a mentők kimennek egy tesztet elvégezni, azt mondta: az elvégzett tesztek száma radikálisan megnőtt, két hete még jóval tízezer alatt volt, mára el fogja érni a húszezret. Itt is a WHO ajánlásait követik.

Azzal kapcsolatosan, hogy látnak-e reális veszélyt, hogy a koronavírus-törvény miatt újabb hetes cikkelyes eljárás indul Magyarország ellen, illetve hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból, azt mondta: megszokták az elmúlt években, hogy sokak hobbijává vált Magyarországot szidni, rágalmazni, valótlan állításokkal illetni. Szerinte ezzel együtt tudnak élni, de hozzátette, azt szokatlannak tartják, hogy egy válsághelyzetben, amikor nem csak Magyarország, hanem a kontinens egésze rendkívüli nehézségekkel szembesül, akkor is Magyarországgal foglalkoznak. Mint mondta, továbbra is csak azt tudják kérni, ne ezt tegyék. Ha vannak a viták, készek arra, hogy ezeket lefolytassák a járványügyi védekezés után, addig a magyar kormány semmilyen uniós, vagy néppárt provokációnak nem hajlandó felülni – jelentette ki.

A miniszter a forint gyengüléséről elmondta: erős spekulációs támadás indult a magyar fizetőeszköz ellen, amit a jegybank kiválóan kezelt. A magyar gazdaság jelenlegi állapota nem ad okot arra, hogy a forint–euró-árfolyam 360-370 forint körül legyen, szerint ez vissza is fog állni.

Arról is beszélt, hogy a hitelek törlesztésének felfüggesztését bármikor lehet kérni a december 31-i határidőig.

A tájékoztatón az is kiderült, hogy azért vonták vissza a polgármesterek hatáskörét érintő tervet, mert azt szeretnék, ha a védekezés mögött, amennyire lehetséges, nemzeti egység és politikai összefogás lenne, és szerették volna a politikai vitákat elkerülni. Szerinte tudomásul vette a kormány, hogy az önkormányzati szektor és a polgármesterek nem örültek az ötletnek, sőt a jelenlegi helyzetben támadásként értékelték, így néhány óra alatt módosították a rendelkezést, így az önkormányzati jogkörök nem fognak változni.

A javaslat többi eleméről azt mondta: a vírussal szembeni védekezés sok területet érint, de a kormány ettől még nem mond le arról, hogy a rendes törvényalkotási menetrendben nyújtson be jogszabálymódosításokat. A kormány a valótlan vádakkal ellentétben nem, hogy nem kívánja bezárni a parlamentet, hanem azt szeretné, ha az Országgyűlés is rendes munkát végezne, ezért azt kérik a képviselőktől, hogy amennyire a jelenlegi körülmények között lehet, végezzék rendesen a munkájukat.

Gulyás a Városligetben várható változásokról azt mondta: az ide tervezett valamennyi épületnek jogerős építési engedélye van, amit a Fővárosi Közgyűlés változtatási tilalma sem tud felülírni. Ahhoz, hogy a zöldfelületeket rendbe tehessék, szükség van a tervezett változtatásokra.

A babaváró hitelhez szükséges munkáltatói igazolást veszélyhelyzetben is ki kell állítani – mondta szintén kérdésre válaszolva, és azt javasolta, hogy aki ezt nem kapja meg, forduljon a munkaügyi felügyelethez.

Arra a kérdésre, miért csatlakozott a magyar kormány ahhoz a nyilatkozathoz, amit több európai kormány a vélelmezett demokráciadeficit miatt fogalmazott meg, Gulyás Gergely közölte, Magyarország azonosulni tud ezzel a nyilatkozattal. Bár nagyon sokan ezt cinikusnak tartják, de nem erről, hanem teljesen őszinte magatartásról van szó szerinte, és tekintettel voltak a jogállami értékekre, amikor a koronavírus-törvényt elfogadták.

A kormányinfón az is kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem tervez külföldi programot, ami lett volna, azt lemondta, az európai tanácsi ülések pedig videokonferencián zajlanak. Gulyás szerint a miniszterelnök minden energiáját a védekezésre fordítja, és azt is elmondta, hogy a kormányfő ugyanúgy védekezik a fertőzés ellen, mint bárki más, ám nála nagyobb a fertőzés kockázata, mert hivatalánál fogva sok emberrel találkozik. Ehhez Gulyás hozzátette, a miniszterelnök jó egészségnek örvend.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is szerepet kapott a tájékoztatón, aki arról, hogy húsvétkor lehet-e majd locsolkodni, azt mondta: a jelenlegi szabályok alapján ezt az egy háztartásban élők tudják megtenni. Megerősítette, hogy szerdán adnak tájékoztatást a kijárási korlátozást érintő szabályokról. Azt kérte, mindenki továbbra is tartsa be a szabályokat, mert ezzel tudnak a legtöbbet tenni a járvány lassítása érdekében. Azt is elmondta, hogy az érettségiről húsvét előtt tájékoztatást adnak.

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy az EU-s forrásokkal kapcsolatos viták rövidre zárása érdekében a kormány nyit egy EU-s alapot, és ha az unióból bármilyen pluszforrás érkezik, akkor azt ebben feltüntetik majd. Szerinte Európai Unió eddig egyetlen pluszfillért sem biztosított a járványügyi védekezéssel összefüggésben Magyarországnak, Brüsszel csak elszámolási szabályokat tenne könnyebbé.

Gulyás Gergelyt a kormányinfón arról is kérdezték, miként kezeli a kormány az „EU felől érkező újabb támadássorozatot”, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény elleni „össztüzet” és a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás ismételt felvetését. A miniszter szerint Orbán Viktor miniszterelnök találóan fogalmazott ebben az ügyben, amikor azt mondta: „mi a járvány elleni védekezéssel foglalkozunk, Brüsszel pedig velünk”.

A kancelláriaminiszter szerint a magyar koronavírus-törvény minden szempontból megfelel minden jogállamisági kritériumnak, de ezzel kapcsolatosan számtalan hazugság hangzott el az európai sajtóban, amit már megszoktak, viszont ennek mértéke a korábbiakon is túllő. Mint mondta, ha ezek az állítások igazak lennének, akkor a Magyarországgal szembeni vádak is lehetnének megalapozottak. Ugyanakkor olyan képtelenséget is lehet olvasni, hogy a választások elmaradnak Magyarországon, miközben senki nem gondolja, hogy a veszélyhelyzet még két évig fog tartani. De ha még két évig is tartana, veszélyhelyzetben sem lehet felülírni a választások megtartásáról szóló alkotmányos rendelkezést, kizárólag az időközi választásokra nem kerülhet sor, amiben a politikai oldalak között egyetértés volt.

Gulyás azt mondta: az ellenzék saját elmondása szerint a kormányzati intézkedések döntő többségével egyetért, a törvényt pedig csak azért nem szavazta meg, mert az konkrét határidőt nem tartalmaz. Nincs olyan intézkedés és nincs olyan felhatalmazás az általuk vélelmezett időkorlát nélküliségtől eltekintve, amivel az ellenzék ne értett volna egyet.

Szerinte boszorkányüldözés folyik Magyarországgal szemben, de ehhez az elmúlt években szintén hozzászoktak, így emiatt „különösebb baj nem lenne”, de azért tartják „végtelenül etikátlannak és helytelennek”, mert most Európa egészének és az EU-nak is a járvány elleni védekezésre kellene koncentrálnia, nem pedig egy egyes tagállamokkal foglalkozni.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva a budapesti tömegközlekedés jelenlegi helyzetének mihamarabbi megoldását kérte a fővárostól, mert szerinte emberéletek kerülnek veszélybe, ha olyan tömegjelenetek vannak a tömegközlekedésben, mint amilyeneket a buszokon, villamosokon, főleg reggelente az elmúlt az elmúlt napokban tapasztalni lehetett.

A miniszter az álhírekkel kapcsolatos új szabályozásról szóló kérdésre válaszolva elmondta: a kormány jelenlegi helyzetben is a végsőkig elkötelezett a sajtószabadság biztosítása mellett, így a Btk.-módosításával rögzített új tényállás semmilyen formában nem vonatkozik kormányzati intézkedéseket válsághelyzetben érő súlyos és éles kritikákra. Arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon olyan hírek terjesztéséről, ami válsággal kapcsolatosan valótlan információkat jelent.

A kormány akciótervének részleteire vonatkozó kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a jegybankkal, a függetlenségét tiszteletben tartva folyik az egyeztetés, így a monetáris tanács következő, keddi ülése után a nemzeti bank fontos bejelentéseket fog tenni. Gulyás szerint az akcióterv egésze a GDP 18-22 százalékát fogja érinteni.

A kijárási tilalom bevezetéséről szóló kérdésre válaszolva kijelentette: ilyen előterjesztés a kormány asztalán nincsen, a jelenlegi intézkedések úgy tűnik elegendőek ahhoz, hogy a járvány terjedését lassítsák. De azt nem tudják, mennyire lesznek fegyelmezettek az emberek a húsvéti ünnepek alatt, hiszen ha néhány megnő napig kapcsolatok száma, az változást hozhat a járványhelyzetben.

A miniszter az adóbevallások beadási határidejének meghosszabbítását nem tartotta szükségesnek, tekintettel arra, hogy az adóhivatal mindenkinek elkészíti az adóbevallását. Mint mondta, a rendkívüli jogrendi akciócsoport foglalkozik a gazdasági szereplők adózási kérdéseivel és a következő két hétben részletszabályokat fogadnak majd el ezekben az ügyekben.

Ha van több mint egy órája Gulyás Gergelyre és Szentkirályi Alexandrára, akkor a teljes szombati kormányinfót megnézheti itt:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely járvány koronavírus Miniszterelnökség Orbán Viktor Orbán-kormány világjárvány
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés