Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 4. 13:55

Elindult a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum ismeretterjesztő videosorozata

Nem véletlen, hogy április negyedikére időzítették az indulást.

Hirdetés

A Magyarország szovjet megszállásának 75. évfordulója alkalmából készített epizód megjelenésével indult el szombaton a vásárhelyi Tornyai János Múzeum videosorozata.

A filmben Miklós Péter múzeumigazgató, történész a többi között arról beszél, hogy 1945. április 4. új korszak kezdődött Magyarország történelmében. Az államszocializmus időszakában április 4-ét a felszabadulás napjaként ünnepelték. Bár elsősorban politikai, történetpolitikai vita folyt az 1944 ősze és 1945 kora nyara közötti időszak elnevezéséről, a mértékadó történeti monográfiák szerzői közt konszenzus van abban, hogy az ország szovjet megszállásának folyamata fejeződött be ekkor, annak ellenére, hogy valóban voltak olyanok, akik megszabadulásként élték meg a történteket. Az igazgató szerint a társadalom túlnyomó része újabb megszállásként tekintett a szovjet csapatok érkezésére.

Miklós arról is beszél a filmben, hogy bár jellemzően 1948-at tartották a fordulat évének, már a front átvonulását követően megkezdődött a szovjet típusú politikai berendezkedés kiépítése, bizonyos stratégiai ágazatokban egyre inkább a politikailag megbízható, baloldali szociáldemokraták vagy még inkább a kommunisták kerültek vezető pozíciókba.

A megszállás rövid távú következménye volt a fosztogatás, rablás, erőszaksorozat, hét-nyolcszázezer ember elhurcolása malenkij robotra, a termelőeszközök elszállítása. Hosszútávú eredményként Magyarország pedig 1989-ig a keleti politikai struktúrához tartozott, 1991-ig szovjet csapatok állomásoztak az ország területén.

Az elmúlt két hétben a múzeum videosorozatának harminc epizódja készült el, amik folyamatosan jelennek majd meg a kiállítóhelyek és a múzeum közösségi oldalain. A felvételeken a Tornyai-múzeum szinte valamennyi szakalkalmazottja, kutatója megszólal.

Az Emlékpont munkatársai a 1945 utáni témákról beszélnek, a régészek a gyűjtemény újabb anyagai mellett bemutatják a Csomorkányon folyó feltárásokat, míg a történészek a helytörténeti gyűjtemény kincseiről és a múzeum első igazgatójának, Kiss Lajosnak emléket állító kiállítást mutatják be. A múzeum művészettörténésze a kiállítások mellett a gyűjtemény gyarapodásáról is beszél.

A sorozat egyes részei emléknapokhoz is kötődnek: így a holokauszt magyarországi áldozatainak vagy a felvidéki magyarok kitelepítésének emléknapja mellett Trianon százéves évfordulójára is készül epizód.

A Tornyai-téka névre keresztelt sorozat első része az Emlékpont Facebook-oldalára került fel először, itt rögtön meg is nézheti:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hódmezővásárhely múzeum történelem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés