Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Operatív törzs: Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben
Túl a városon 2020. április 4. 12:52

Operatív törzs: Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben

A világ legnagyobb teherszállítója is hoz Magyarországra védőeszközöket. Ezeket mondták az operatív törzs szokásos napi tájékoztatójának szombati felvonásán. Összefoglaló.
Hirdetés

Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, és megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online tájékoztatóján. Müller Cecília azt kérte, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.

Müller Cecília arról beszélt, hogy két iráni diákkal kezdődött a megbetegedés-sorozat és a járvány magyarországi terjedése. (Legalábbis a hivatalos, kormányzati narratíva szerint, amelyik nem vesz figyelmet arról, hogy szinte biztosan egy magyar férfi és az idős édesapja voltak az első hazai fertőzöttek.)

Majd elmondta, hogy

szerinte világ- és európai viszonylatban is úgy látják, Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Ennek köszönhetően el tudta kerülni az ország a betegség robbanásszerű terjedését. Müller ugyanakkor hozzátette, hogy a tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk.

A tisztifőorvos elmondta, hogy a szociális intézményekben, köztük az idősotthonokban szigorították a bevezetett intézkedéseket, például teljes felvételi és kijárási tilalmat vezettek be. A fenntartók, például az önkormányzatok felelőssége is az elrendelt járványügyi intézkedések végrehajtása.

Müller szokás szerint elsorolta a már ismert számokat is: az elmúlt napon hat beteg halt meg és 678-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon. Az elhunytak valamennyien krónikus betegségben szenvedtek. Egyikük 54 éves volt, a többiek idősebbek, jellemzően 80 év körüliek.

Kérdésekre válaszolva a tiszifőorvos elmondta, hogy a kormányhivatal vizsgálatot rendelt el abban az idősotthonban, aminek öt lakója fertőzötté vált. A bentlakóknak szobakarantént rendeltek el, fertőtlenítették az épületet, kórházba vitték azokat az időseket, akiknél tünetek jelentkeztek, illetve mintegy 200 mintavételt végeztek, hogy megfékezzék a fertőzés terjedését.

Szintén kérdésekre válaszolva arról is beszélt, hogy azért, hogy tömeges megbetegedések esetén is helyt tudjon állni az egészségügyi ellátórendszer, további egészségügyi szakembereket képeznek, és bővítik a tesztkapacitást is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sokfajta teszt került forgalomba, amik között lehetnek megbízhatatlanok is.

Müller szerint továbbra is háziorvosok hatásköre annak eldöntése, hogy valakinél szükségesnek látják-e a teszt elvégzését, illetve ők döntenek a betegek ellátásának módjáról is, telefonos értesítés után. Ezt a háziorvosoknak küldött részletes tájékoztatóval segítik. Ha valakinél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, elvégzik a tesztet, illetve a környezetében élőktől is mintát vesznek

– mondta a tiszifőorvos.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a mentális egészség megőrzéséért mindenkinek szüksége van a szabad levegőre, ezért a sporttevékenység, a többi között a horgászat sem tilos, amennyiben mindenki betartja a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Azt is elmondta, hogy sem a cukorbetegeknek nélkülözhetetlen inzulinból, sem más gyógyszerből nincs hiány.

Hét repülő hoz védőeszközöket Magyarországra

Szombaton hét repülőgéppel, köztük a világ legnagyobb teherszállítójával érkeznek Magyarországra védőeszközök – mondta a tájékoztatón az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Lakatos Tibor szerint a szállítmányok kirakodása, raktárba szállítása folyamatos, Kínából egy An-124-es típusú teherszállító repülőgép hoz védőfelszereléseket Magyarországra. 

Beszélt arról is, hogy

az operatív törzs pénteken mintegy 50 kórházba és a rendőrséghez juttatott védőeszközöket, az utánpótlásukat pedig folyamatosan szervezik.

Szijjártó Péter nem sokkal az operatív törzs tájékoztatója után a Facebookon jelentette be, hogy 4 millió maszk és több mint 400 ezer védőruházat érkezett Kínából.

Lakatos a határhelyzetről elmondta: a belépő forgalomban nincs fennakadás, a hazatérő magyaroknak nem kell várakozniuk, a kilépő forgalomban Románia irányába azonban van, amit a román hatóságok által bevezetett új intézkedéssel indokolt. A román hatóságok nem engedik a folyamatos beléptetést sem a személy- sem a teherforgalomban, hanem 30-40 gépkocsit összevárva azokat az ország meghatározott területére irányítják.

A Magyarországra beutazó magyarok esetében már 12 ezernél több hatósági házi karantént rendeltek el.

Lakatos arról is beszélt, hogy az operatív törzs áttekintette az eddigi intézkedések hatásait, a humánerőforrás-lehetőségeket és a rendelkezésre álló védőeszközöket, valamint a folyamatos ellátás érdekében intézkedésekre tett javaslatot. Szerinte a rendőrség is jelentős utánpótlást kapott védőeszközökből, és elmondta, hogy a jövő héten is folyamatosan érkeznek védőeszköz-szállítmányok Magyarországra.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva,

hogy hova kerülnek a védőfelszerelések, azt mondta: ezeket az Állami Egészségügyi Ellátó Központban raktározzák, onnan osztják tovább, elsősorban az egészségügyben dolgozóknak, akiket egy hétre előre látnak el. Ha már elegendő készlet lesz az egészségügyi intézményekben, őket követik a rendvédelmi szervek, majd az operatív törzs által meghozott fontossági sorrendben kapnak ellátást a kormányzati szervek, majd a gyógyszertárak.

Arra a kérdésre, hogy a tavaszias idő miatt inkább kimozdulnak az emberek, és esetleg csoportokba verődhetnek, azt mondta: a rendőrség eddig is próbált humánusan fellépni, zömmel figyelmeztetéseket alkalmaztak a korlátozásokat be nem tartókkal szemben, összesen 1849-et. Szabálysértési feljelentést 317 ember ellen tettek, 224-el szemben pedig helyszíni bírságot szabtak ki. Szerinte a szabályok betartása nem azért fontos, hogy valaki elkerülje a büntetést, hanem a vírus terjedésének megakadályozása miatt.

Az M1 álhírek megjelenésére vonatkozó kérdésére Lakatos Tibor arról beszélt, hogy azok jelentősen megnehezítik a hatóság munkáját. Példaként említette a területi lezárásokról vagy az áruellátási hiányokról szóló rémhíreket, amik következtében több helyen az emberek felvásárolták a készleteket. Hozzátette: jelentős erőket kötött le, hogy fenntarthassák a boltok árukészletét. Szerinte nehéz helyzetbe kerülhet bármelyik szerv, hatóság, ha ilyen rémhírek kapnak lábra. Lakatos mindenkit arra kért, hogy átgondoltan fogalmazza meg azokat a híreket, amiket közzétesz. Volt példa arra is, hogy felelős beosztásban levő emberek is tettek olyan nyilatkozatot, hogy bár ártani nem akartak, a mondataikban ott volt a rejtett félelemkeltés. Szerinte ez az emberekre is kedvezőtlen hatást gyakorol, és megnehezíti a hatékony intézkedéseket.

Az otthonukban egyedül élő idősek ellátásáról azt mondta: ezt a feladatot az önkormányzatok törvényi kötelezettségüknél fogva látják el, sokszor szociális munkások bevonásával.

A tranzitforgalomra vonatkozó kérdéssel kapcsolatosan arról beszélt, hogy a magyar–osztrák-határszakaszon naponta több mint 1000 ember, a teherforgalomban pedig (kizárólag 21 óra és 5 óra között) mintegy 2000 fuvarozó lép be, ők csak meghatározott útvonalon közlekedhetnek és csak meghatározott pihenőhelyeken állhatnak meg, amiket ellenőriznek.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent annak az 58 hotelnek a lefoglalása, amiket Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában említett, Lakatos Tibor azt mondta:

a katasztrófavédelmi törvény ad lehetőséget erre, annak érdekében, hogy ha szükségessé válik humánerő-átcsoportosítás az országban, például az orvosoknak, ápolóknak szállást tudjanak biztosítani. Ehhez kollégiumokat is használnak majd, de a szállodákat, kollégiumokat nem a betegek, hanem szükség esetén a védekezésben részt vevők elhelyezésére használják majd.

A szombati tájékoztatót teljes hosszában itt lehet megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus operatív törzs világjárvány