Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 3. 08:38

Ceglédi Zoltán: Belefér? Még ez is?

A járvány elleni védekezés majdnem olyan fontos, mint az urizálás meg a nómenklatúra.

Hirdetés

Régi, kedves olvasó levelét nyitom meg, benne egy friss link, helyi portál. Nem a szeged.hu, de műfajában hasonló, Debrecenből a cívishír.hu. Arról ad hírt, hogy különböző pótmunkák miatt nettó 799 millió forinttal emelkedik az Aquaticum Strandfürdő beruházási költsége. És csúszik is. A végleges költség így nettó 8,6 milliárdról mintegy 9,5 milliárd forintra nő. Ez a helyi szabad sajtó információja, a központilag vezérelt lokális fideszes propaganda természetesen ilyen apróságokról nem ír, csak a szépet és a jót. Lehet majd pancsolni. Valamikor, valamennyiért. Tízmilliárdért? Belefér.

És ha már vízimóka: kétmilliárd forintos állami támogatást kap kikötőfejlesztésre Mészáros és Tiborcz közös vagyonkezelője – tudósít egy másik portál. Belefér.

Belefér még csomó minden, az is, amit Semjén Zsolt neve alatt nyújtottak be a parlamentnek a héten. Salátatörvénynek becézik, de nem saláta, hanem moslék az inkább, röfögve túrt. Most csak a pénzügyi kihatással bíró részeket nézzük. Mert belefér, hogy mégis beépítsenek minden betonmonstrumot a Ligetbe. Belefér, hogy két nagy értékű budai ingatlant ingyenesen tulajdonba adnak Schmidt Mária alapítványának. Belefér, hogy most vágjanak bele újra a földbizniszbe, kisajátítva és hamarosan elpasszolva a szajrét.

Belefér szórni a pénzünket, és közben kiállítani az operatív törzset arról hadoválni, hogy nem kell használni a maszkokat, amik nincsenek. Belefér a kikötő, a strand, a Tökipompos Pagoda a Ligetben, és közben a háziorvosok segélykiáltását hallgatni, például ezt.

Vagy nem, a kérdés már nem fér bele, és akkor jöhet a börtönnel fenyegetőzés.

Az elmúlt évtized legfontosabb belpolitikai, majd egy idő után külpolitikai kérdése az volt, hogy meddig mehet el a Fidesz. Mennyire tudja itthon és Európában nyújtani-feszíteni a határait? Ugyanazt a metódust használta kint és bent: a kritikusait vagy lefizette, vagy agresszíven letámadta. A néppárti főerőt adó, otthon kormányzó német konzervatívokat a Magyarországra települt multiknak kedvezve kenyerezte le. Jean-Claude Junker vagy a szégyenteljesen tehetségtelen Manfred Weber pedig megtapasztalhatta, milyen a baráti tűz, mit tud a Fidesz művelni táboron belül. Itthon ugyanez a helyzet: a társadalom egyes csoportjait cirkusszal (migránsozás, brüsszelezés, sorosozás, cigányozás), másikat kenyérrel (közmunkától a CSOK-ig) fizet ki, akinek pedig ez nem elég, abból ellenséget csinál, óriásplakáton és a brutális méretűre növelt médiájában támadja.

Ehhez azonban folyamatos gazdasági növekedés kell. Az pörgeti a nálunk tanyát vert német iparvállalatokat, és az teremt fizetéseket, melyeket adókedvezménnyel vajazgat a kormány. De ha beüt a világjárvány, akkor nem gyártanak Audit, mert nincs ki és kinek. Sőt, világjárvány idején az ipar mellett szinte a teljes szolgáltatószektor is bedől, nincs vendéglátás, nincs turizmus, nincs kábé semmi. És akkor nincs fizetés sem, aminek az adóját csökkentgetheted.

No, és ilyenkor a kormánynak egy esélye maradna. Az, hogy úgy érezzük, a bajban sorsközösséget vállal velünk. Hogy nem csak a nép, de a feljebbvalóik is meghúzták a nadrágszíjat. Az lenne hatásos, ha világos lenne: értik a tömeges tragédiát, és az ebből következő felelősségüket. Nos, nem. Orbán Viktor nagy ívben tesz erre a felelősségre. Direkt, készakarva, beborultan provokálja a magyar népet. Csak azért, mert elvesztetted a munkád, csak azért, mert tíz év szinte folyamatos fideszes kétharmad után az a kérdés, van-e szappan a kórházban, csupán csak ezért még nem változtatunk az urizáló dölyfösségen! Nem érdekel, miből élsz meg, akkor is elköltöm a milliárdokat a Ligetben a múzeum-lakótelepre! Nem érdekel, hány orvos fertőződött meg megfelelő védőfelszerelés híján, akkor is Lőrinc fog balatoni kikötőket felújítani, mert megígértem neki, és mert nyáron ott vitorlázik majd a NERisztokrácia. Nem érdekel, hogyan és miből tanul a gyereked otthon, nekem az a fontos, hogy Schmidt Mária még több helyre pingálhassa, hogy Dózsa László. Belefér!

Egyébként úgy lesz vége egyszer ennek, hogy kiderül, már pont nem fért bele.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest Ceglédi Zoltán Fidesz járvány koronavírus Mészáros Lőrinc operatív törzs pandémia Schmidt Mária Semjén Zsolt Tiborcz István vélemény világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés