Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Koronavírus: spórolnak az egészségügyi dolgozókon? – fizetetlen szabadságra küldik őket, a minisztérium cáfol
Túl a városon 2020. április 2. 21:39

Koronavírus: spórolnak az egészségügyi dolgozókon? – fizetetlen szabadságra küldik őket, a minisztérium cáfol

Ismét döccent egyet a magyar mátrix: másról számoltak be az RTL Klub híradójának az egészségügyi dolgozók, és teljesen mást állít az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Hirdetés

Arról dr. Kanka Andor, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei elnöke a szeged.hu-nak is beszámolt, hogy az utóbbi hetekben a koronavírus-járvány miatti átszervezések, óvintézkedések és a járványkórházak kialakítása miatt nagyon leterheltek voltak az egészségügyi dolgozók.Akkor még mindenkire szükség volt, már csak a 65 évnél idősebbek kiesése miatt is.

Az RTL Híradónak azonban többen is jelezték csütörtökön, hogy szabadságra, ha az elfogy, fizetetlen szabadságra küldik őket. Van, akit átvezényelnek az intenzív osztályokra.

Dr. Soós Andrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az RTL híradójának azt mondta: tudják, hogy több egészségügyi intézmény közös megegyezést írat alá a dolgozókkal a fizetés nélküli szabadságról. Ezzel viszont jelentősen csökken a dolgozók bére.

„Az a véleményünk, hogy ilyen esetben nem lehet fizetés nélküli szabadságra küldeni senkit. Nem tartjuk elfogadhatónak” – mondta dr. Soós Andrea.

Az RTL híradójában bemutattak egy szerződést is, amit információik szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházban tolnak jó néhány egészségügyi szakdolgozó orra elé. Ebben az szerepel, hogy áprilistól 12 havi munkaidőkeretre térnek át, és a dolgozó csak az alapbérét kapja. Ezt azért vezették be, hogy senki se maradjon jövedelem nélkül.

A FESZ kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumot: Kásler Miklós adjon ki általános rendelkezést arról, hogy az egészségügyi dolgozók legalább az alapbérüket megkapják.

A minisztérium válaszában az áll, hogy nem kaptak ilyen jelzést, és jelenleg egyetlen egészségügyi intézmény sem kötelezi arra a dolgozóit, hogy menjenek fizetés nélküli szabadságra, még azok sem, ahol kiüresedtek az osztályok.

(fotó: MTI/Bruzák Noémi)

(fotó: MTI/Bruzák Noémi) 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI járvány Kásler Miklós koronavírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés