• Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Orbánék határozatlan idejű rendeleti kormányzása miatt levelezik az Európai Parlament és az Európai Bizottság
Túl a városon 2020. április 2. 18:23

Orbánék határozatlan idejű rendeleti kormányzása miatt levelezik az Európai Parlament és az Európai Bizottság

Az Európai Parlament levélben fordul az Európai Bizottsághoz, amelyben azt a kérdést teszi fel, hogy a bizottság miként kíván eljárni a magyar parlament által elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt illetően. A Néppárt 13 tagja a Fidesz kizárását követeli.

Hirdetés

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az EP honlapjára feltöltött videóüzenetében beszélt arról, levelet küldenek a Bizottságnak a koronavírus-törvény miatt.

Sassoli, az EP házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezletének ülését követően közétett üzenetében közölte: a levélben az uniós parlament arra kéri az Európai Bizottságot, állapítsa meg, hogy

a jogszabály elfogadása az uniós szerződés – az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó – 2. cikkének súlyos megsértését jelenti-e.

„A szerződés vonatkozó cikke körvonalazza a demokrácián és a szabadságon alapuló értékeinket” – fogalmazott Sassoli.

A koronavírus-járvánnyal összefüggő európai fellépéssel kapcsolatban kijelentette: Európa válaszlépéseket tesz, bizonyítva a közös fellépés erősségét. „Sokkal többet érünk el akkor, ha együttműködünk a vírus legyőzése elleni küzdelemben. Európa ereje a szolidaritásban van” – tette hozzá az EP elnöke.

Mindenesetre Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője kedden közölte: a Bizottság megvizsgálja a törvényt és annak végrehajtását is.

Von der Leyen sem tapsikolt örömében

Elsőre világossá vált, hogy a kormánynak különleges jogokat biztosító törvény határozatlan idejűségével baja lesz az Európai Uniónak. Hasonló extra jogokat több kormány is kapott Európában a koronavírus-járvány miatt, de sehol sem határozatlan időre szólnak ezek a jogok.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön úgy fogalmazott: „Attól tartok, egyes intézkedések túl messzire mennek, különösen a magyarországi helyzet ad okot aggodalomra”.

Szerinte az ilyen veszélyhelyzeti intézkedéseknek arányosaknak kell lenniük, nem szabadna határozatlan időre szólniuk, és „nagyon fontos, hogy rendszeres ellenőrzésnek vessék alá őket”, idézi a Reutersnek adott nyilatkozatát a 444.hu.

Tizenhárom kormány már figyelmeztetett

Több európai kormány is arra figyelmeztet, hogy veszélyhelyzetben sem lenne szabad a jogállamiság és a szabad sajtó ellen lépéseket tenni. Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország közösen foglalt állást az ügyben.

Tizenhárom párt kizárná a Fideszt

A 444.hu arról is ír, hogy az Európai Néppárt 13 tagpártja kéri a Fidesz kizárását a törvény miatt. Levelet is írtak Donald Tusknak a Néppárt elnökének, amit a cseh, a szlovák, a két belga, a dán, a finn, a két svéd, a holland, a görög, a litván, a norvég és a luxemburgi tagpártok vezetői írták alá. Ráadásul még azt is írják, hogy a liberális demokrácia és a joguralom elve a Néppárt alapelvei között van, ezt pedig a Fidesz rendre sérti és rendre igyekszik leépíteni Magyarországon.

Koronavírus-puccsról is beszél a mértékadó külföldi sajtó egy része

A magyar koronavírus-törvényre és a határozatlan ideig tartó rendeleti kormányzásra a világsajtó is reagált. „Az első demokrácia, amit megölt a koronavírus”; „Magyarország már nem plurális demokrácia”; „A sokkoló koronavírus-puccs Magyarországon figyelmeztetés kell, hogy legyen” – ilyen és hasonló vélemények jelentek meg többek között a Washington Postban, The Guardianban, The Financial Times-ban és a CNN-en is. Ezekre Szijjártó Péter úgy reagált: a „liberális mainstream„ támadja Magyarországot.

(Nyitókép: Orbán Viktor és Szijjártó Péter repülés közben. fotó: MTI/Illyés Tibor)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus rendeleti kormányzás koronavírus-törvény