Hirdetés
Hirdetés
Tudomány 2020. április 2. 16:30

Százmilliárd euró kölcsönt ad az unió a munkahelyek és vállalkozások fenntartása

A támogatást a tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában vehetik igénybe. A kölcsönökkel a válság által legjobban sújtott tagállamokat kívánják elsősorban támogatni, de minden tagállamnak lehetősége van arra, hogy pénzügyi garancia ellenében, a támogatáshoz folyamodjon.

Hirdetés

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben jelentette be az unió válságkezelő csomagját, amelynek célja, hogy megszüntesse a járvány okozta gazdasági szakadékot az uniós tagállamok között.

„Az uniós költségvetésében rendelkezésre álló összes eurót átirányítjuk a válság kezelésére, és lehetővé tesszük, hogy a finanszírozás gyors és hatékony legyen. Az európai szolidaritás jegyében mindent megteszünk nemcsak az életek, de a megélhetések megmentéséért”

– mondta Von der Leyen.

A bizottság által „szolidaritási pénzügyi eszköznek” nevezett csomag azt hivatott biztosítani, hogy a tagállami munkavállalók megélhetése ne kerüljön veszélybe, a vállalkozásokban alkalmazottak rövidített munkaidőben dolgozhassanak és továbbra is fizetni tudják bérleti díjaikat, számláikat elősegítve ezáltal a gazdaság stabilizálását.

A pénzügyi eszközre vonatkozó bizottsági javaslatot jövő kedden tárgyalják videokonferencia keretében a tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei.

Ugyancsak csütörtökön az Európai Bizottság javaslatot tett az európai halászok és mezőgazdasági termelők támogatására is, mivel ők alapvető szerepet játszanak az élelmiszer-ellátás folyamatos fenntartásában a koronavírus-járvány ideje alatt is.

A javaslat elsősorban az Európai Tengerügyi és Halászati Alap rugalmas alkalmazását terjeszti elő, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy támogassák a halászokat és az akvakultúrával foglalkozó gazdálkodókat.

A mezőgazdasági termelőkkel kapcsolatos intézkedések egyebek mellett magukba foglalják azt is, hogy a termelőknek több idő álljon rendelkezésre a támogatási kérelmek benyújtására. A gazdálkodók pénzforgalmának növelése érdekében a Bizottság javasolja a közvetlen kifizetések előlegeinek növelését, továbbá a helyszíni ellenőrzések csökkentését az adminisztráció megkönnyítése érdekében.

Ujhelyi: Európa cselekszik!

Újabb segítség Brüsszelből – posztolta csütörtökön a Facebook-oldalán Ujhelyi István, szegedi EP-képviselő. Ujhelyi a 100 millió eurós hitelkeret mellett megemlítette, hogy minden Brüsszelből érkező forrás költhető a koronavírus-járvány elleni védekezésre és a gazdasági, társadalmi hatások kivédésére, emellett megemlített egy 3 milliárd euró összegű keretet az egészségügyi rendszerek fejlesztésére és 300 millió eurót a egészségügyi eszközkészlet növelésére.

Ujhelyi korábban több alkalommal is szót emelt azért, mert Orbán Viktor szisztematikusan letagadja, hogy az Európai Unió segítséget nyújt Magyarországnak a koronavírus-járvány és hatásának kezelésében. A szocialisták EP-képviselője szerint az unió mintegy 5,6 milliárd eurót, azaz mintegy 2000 milliárd forintot biztosít Magyarországnak. Ebből mintegy 1500 milliárd forint átcsoportosítható fejlesztési forrás, 520 milliárd forint pedig olyan pénz, amit nem kér vissza az unió, pedig Magyarországnak vissza kellene fizetnie a fel nem használt fejlesztési források után.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió járvány kölcsön koronavírus Ursula von der Leyen válság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés