Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Saját embereit küldené színházakba a kormány a veszélyhelyzetben: Szegedet egyelőre nem érintené a törvényjavaslat
Művház 2020. április 2. 13:15

Saját embereit küldené színházakba a kormány a veszélyhelyzetben: Szegedet egyelőre nem érintené a törvényjavaslat

Semjén Zsolt által a veszélyhelyzet árnyékában kedd éjjel benyújtott salátatörvény alapján a jövőben a közös – állami-önkormányzati – fenntartású színházakban háromról ötre növelnék a felügyelőbizottság létszámát. Kitalálja, hogy Semjén javaslata szerint ki nevezné ki az új tagokat? Hát persze, hogy a miniszterük.

Hirdetés

A felügyelőbizottságok a színházak azon testületei, amelyek a törvényes működés felett őrködnek, és bármilyen – gazdasági, etikai, szexuális – jogszabálysértés gyanúja esetén elrendelhetik a vizsgálat megindítását.

A színházi felügyelőbizottságok az elmúlt időszakban két esetben is a figyelem középpontjába kerültek.

Semjén törvényjavaslatának 30. paragrafusában szereplő módosítás azokra a színházakra vonatkozik, amelyek az év végén elfogadott előadó-művészeti törvény alapján közös állami-önkormányzati fenntartásúakká válnak.

Hogy ezek pontosan melyek, arról hivatalos információ még nincsen, de várhatóan a hazai színházak többsége ilyen lehet.

– Szegedet egyelőre nem érintené ez a változás, hiszen mi nem gazdasági társaságként, hanem költségvetési szervként működünk, ezért nincs is felügyelőbizottságunk – mondta el Barnák László, a színház főigazgatója.

A vidéki színházak közül többek között a miskolci és a pécsi teátrumokat érintheti a tervezett változás, ezek az intézmények ugyanis nonprofit társaságként működnek.

A szegedi színházat évek óta közösen működteti az önkormányzat és az állam, nagyjából fele-fele arányban viselik a fenntartási költségeket. Az év végén elfogadott előadó-művészeti törvény alapján a város be is adta kérelmét a további közös működtetésre, amelyről eddig még nem született meg a minisztériumi döntés.

A törvény értelmében, ha egy színház a működéséhez állami támogatást fogad el, akkor az közös működtetésűnek minősül. A közös működtetésről egyedi megállapodást köt az önkormányzat és a kormány, ez garantálja a színház művészi szabadságát, ám részletes szabályokat határoz meg, ideértve a „vezetői kinevezés módját is”.

Információnk szerint hamarosan döntés születhet a Szegedi Nemzeti Színház közös finanszírozásáról, amelyről portálunk is részletesen beszámol majd.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László finanszírozás költségvetés Semjén Zsolt Szegedi Nemzeti Színház