Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Országos tisztifőorvos: felkészültünk a legrosszabb forgatókönyvre; nem az állam feladata védőfelszerelést adni a háziorvosoknak
Túl a városon 2020. április 1. 13:14

Országos tisztifőorvos: felkészültünk a legrosszabb forgatókönyvre; nem az állam feladata védőfelszerelést adni a háziorvosoknak

Mindezt annak kapcsán mondta el Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján, hogy a BBC arra kérdezett rá: bírják-e majd kapacitással a magyar kórházak, ha tömegesen kell ellátni idehaza a koronavírusos betegeket.

Hirdetés

Az országos tiszti főorvos jelezte: pontosan kidolgozott terv szerint építették és építik fel a hazai egészségügyi rendszert a járványhelyzetre. Ennek kapcsán utalt arra, hogy előbb a fővárosi, majd a régióközpontok bizonyos intézményeit alakították át járványkórházzá, és ehhez kapcsolódtak a megyei kórházak fertőzőosztályai. Ezen túl is vannak még kapacitások (pufferkórházak) – ezeket nem részletezte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján –, de hozzátette: remélik ezet nem kell majd használni.

Nincs ugrásszerű növekedés a fertőzöttek számának alakulásába továbbra sem az országban

– foglalta össze a leglényesebbeket az országos tisztifőorvos. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy továbbra is 525 igazoltan koronavírussal fertőzöttet tartanak nyilván, az elmúlt egy napban 4 beteg hunyt el, így az áldozatok száma 20-ra emelkedett.

Az elhunytak átlagéletkora 73 év, köztük 12 férfi és 8 nő található. Valamennyien krónikus betegségben szenvedők voltak.

A tájékoztatón kiderült, hogy a koronavírussal fertőzöttek közül 17-et ápolnak lélegeztetőgépen, és az ápoltak 6 százaléka található intenzív osztályon. Nem megnyugtató, hogy valamennyi korosztályból találhatóak az azonosított betegek között.

Néhány napja elérhető az a kormányzati tájékoztató, amely országos bontásban mutatja be, melyik megyében (és a fővárosban) hány beteg található. Müller Cecília ennek kapcsán úgy fogalmazott: a betegség minden egyes településen jelen lehet, és ennek megfelelően kell viselkednie a lakosoknak.
A koronavírus az ország lakóinak 80 százalékát is megfertőzheti, de ezek döntő többsége semmit nem fog észre venni ebből, de maga ettől még megfertőzhet másokat – figyelmeztetett a szakember.

Elutasította a Társaság a Szabadságjogokokért (TASZ) jogvédőszervezet kritikáját Müller Cecília. Szerinte az koronavírusban elhunyt áldozatok esetében egyetlen alkalommal sem közöltek olya érzékeny adatot, amelyből az beazonosítható lenne.

Noha nem állami feladat, az állam igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy az egészségügyi alapellátásban dolgozók is megkapják a szükséges védőfelszereléseket – jelentette ki az országos tisztifőorvos.

Szerdán három teherszállító repülőgép landolt Budapesten, fedélzetén járvány ellen használatos védőfelszerelésekkel és azok alapanyagaival – mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Mindezt azzal egészítette ki, hogy szerdán újabb három hasonló termékeket szállító repülő érkezését várják a fővárosba.

A szerdán megérkezett védőfelszereléseket elsősorban a hazai egészségügyben dolgozóknak juttatják el. Emlékeztetett arra az egy nappal korábbi bejelentésre, hogy 82 hazai kórházba szállítottak ki védőfelszereléseket. Ezek a szállítások folyamatosak lesznek.

A kijárási korlátozások miatt 1128 rendőri intézkedés vált szükségessé, ebből 956 zárult figyelmeztetéssel, a fennmaradókban vagy helyszíni bírságot szabtak ki vagy szabálysértési eljárást indítottak. 

Jelenleg 9679-en tartózkodnak hatósági házi karanténban, őket az intézkedések bevezetése óta 71 ezer alkalommal ellenőrizték. Fontos adalék lehet, hogy 122 büntető eljárást indítottak, ebből 19 közveszéllyel fenyegetés miatt és 27 pedig rémhírterjesztés miatt történt – sorolta az adatokat Kiss Róbert. Mind az ingyenes parkolásra, mind az idősek ellátására vonatkozó kérdéseket a rendőr alezredes azzal hárította el, hogy azok önkormányzati hatáskörbe tartozóak.

B. P. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügyi maszk háziorvos operatív törzs védőfelszerelés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés