Hirdetés
Szegeden 2020. április 1. 08:13

Botka László: Az emberi élet az elsődleges!

Szeged polgármestere arra kér mindenkit a rendkívüli járványügyi helyzetben, ha teheti, maradjon otthon. Botka László hisz abban, hogy Szeged, ahogy történelme során már annyiszor, összefogással túl fog jutni a koronavírus-járvány okozta válságon.

Hirdetés

– Mit üzen a szegedieknek ezekben a rendkívüli időkben?

– Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a szegedieknek a járvány idején mutatott összefogásért és együttműködésért. Úgy látom, a szegediek többsége megértette, milyen súlyos a helyzet. Az utcák kiürültek, az emberek többsége otthon marad.

  • Köszönöm a civileknek, akik gyűjtést rendeztek az egészségügyi dolgozók megsegítésére, akik egészséges étellel és itallal látják el a dolgozókat.
  • Köszönet illet mindenkit, aki betartja a korlátozásokat és intézkedéseket.
  • Köszönet azoknak, akik otthon maradnak, akik vigyáznak magukra és egymásra.
  • A legnagyobb köszönet azokat illeti, akik a szegedi egészségügyben dolgoznak a betegekért nap mint nap a saját egészségük kockáztatásával, és azokat a szociális dolgozókat, akik a rászorulók és az idősek ellátásáról gondoskodnak.
  • Az alapvető szolgáltatásokat fenntartó szegedieknek, akik a boltokban a pénztárgépnél ülnek, akik a postán, patikákban és hivatalokban dolgoznak.
  • Akik a villamosokat, buszokat vezetik, akik a közterek tisztán tartásáért felelnek.

Rengeteg ember teljesít most erején felül. Mindannyiuknak hálával tartozunk. És a szegediek hálásak is, egyre többen fejezik ki esténként tapsolással köszönetüket az egészségügyben dolgozóknak. Az ablakokba óriás szíveket tesznek ki az emberek, és az online térben kedves üzenetekkel buzdítják egymást. Szeged példát mutat szolidaritásból!

– Meddig fog tartani a járvány Szegeden?

– Sajnos, erre senki nem tud egyértelmű választ adni. Kutatók ezrei próbálnak megoldást találni a járványra. A városvezetés több hónapos, elhúzódó időszakra készül, napi szinten elemezzük az eseményeket, és folyamatosan alakítjuk a város működését, költségvetését a helyzethez. Egyelőre nem lehet megmondani, mikor tér vissza a normális élet városunkba. Most az emberi élet az elsődleges, a családok, az idősek és a gyermekek, a munkavállalók és a gazdaság védelme! Azt tudjuk, hogy a kormány júniusi, júliusi tetőzéssel számol, de ők is óvatosak a becslésekkel. A tetőzés után csak fokozatosan lehet majd visszavonni a korlátozó intézkedéseket. A járvány időtartama nagyban múlik azon, mennyire tartják be az emberek az intézkedéseket. Minél fegyelmezettebbek vagyunk, annál előbb térhet vissza az élet a rendes kerékvágásba. Ezért arra kérünk mindenkit, kövesse az előírásokat és tartsák is be azokat. Nagyon boldog lennék, ha őszre sikerülne megfékezni a járványt.

– Mit tesz a város a védekezés érdekében?

– Az ilyen típusú veszélyhelyzetekben minden esetben a központi kormányzat, azaz a kormány irányítja a védekezést. A kormánynak vannak meg azok a szükséges eszközei és jogosultsága, amivel hatékonyan lehet fellépni egy ilyen összetett és válságos helyzet kezelésében. Szeged városa volt az első, amely már februárban felhívta a lakosság figyelmét a közelgő járványra, az országban elsőként vezettünk be járványügyi higiéniás intézkedéseket, azóta szinte minden nap hozunk újabb és újabb döntéseket az itt élők védelmében. Fontos intézkedéseket hoztunk a gazdasági károk enyhítésére és a szociális ellátás területén is. Próbálunk jó példával elöl járni. A kormány elrendelte a helyközi és távolsági közlekedés ingyenessé tételét az egészségügyben dolgozóknak. Mi Szegeden, ezt az elsők között terjesztettük ki a helyi közlekedésre is, és az országban egyedülállóan ingyenessé tettük nemcsak az egészségügyi, de a szociális dolgozóknak is. Az intézkedéseinkről folyamatosan tájékoztatjuk a szegedieket a város honlapján, valamint a Szegedi Tükörben, a szeged.hu portálon és a Szeged Televízióban.

– Milyen intézkedéseket hozott a város a leginkább veszélyeztetett idősek védelmében? Hányan igényelték eddig a meleg étel házhoz szállítását? Számít-e további növekedésre?

– A város kapacitásai végesek. A kiszállított meleg ételért, a szükséges élelmiszerért, a tisztító és tisztálkodási szerekért fizetni kell, de a város gondoskodik ezek díjmentes kiszállításáról. Jelenleg több mint hétszázan rendelték meg ezt a szolgáltatást, de a szám folyamatosan növekszik, amióta kihirdették a járványhelyzetet. A kiszállítás és az árubeszerzés megszervezésébe szükség esetén bevonjuk a bezárt bölcsődék munkatársait. De továbbra is arra szeretném kérni a szegedieket, segítsenek idős rokonaik, barátaik és ismerőseik ellátásban.

Botka László: Pontos számot még nem lehet mondani, hogy mekkora bevételkiesést okoz a városnak a koronavírus-járvány, de arányaiban óriási, sok milliárd forintos lyukat fog ütni a válság a költségvetésben (fotók: Iványi Aurél)

– Mi lesz a szegedi gazdasággal?

– Ahogy a világon mindenhol, nálunk is mindenkit érint a járvány: a gyermekektől az idősekig, az alkalmazottaktól a vállalkozókig. Választott vezetőként nekem mindenkire figyelnem kell. Sajnos, komoly visszaeséssel kell számolnunk bizonyos területeken. Ezek közül a leglátványosabb kiesés a turizmus, a vendéglátás és a kultúra területén tapasztalható.

Szerencsénk a szerencsétlenségben, hogy Szeged gazdasága több lábon áll, a város legnagyobb vállalatainak többségében folyamatos termelés zajlik, hiszen az ország stratégiai ellátásának részei. Gondoljunk itt például a Pickre, a Soléra. Nekik is szeretném megköszönni az elképesztő helytállást. Az önkormányzat a városban működő cégeknek is segít.

Elengedjük a bérlet díjat azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek április 1-jéig bezártak, és önkormányzati ingatlant bérelnek. Már 220 vállalkozás kérte a mentességet, ami havi ötvenmillió forintos kiesést jelent a költségvetésünkben. A város már a járvány utáni újjáépítésen is dolgozik, hogy gazdaságunk a lehető legkisebb visszaesést szenvedje el, ezért átalakítjuk és tovább erősítjük a beruházást ösztönző programunkat, és egy sor további intézkedést vezetünk be. Célunk, hogy erősebben jöjjünk ki hosszú távon ebből a válságból.

– Mi lesz a Szeged napi rendezvényekkel, a borfesztivállal, a hídi vásárral?

– Én szeretném a legjobban, ha elmúlna a járvány májusra, de sajnos erre most nagyon kevés esély látszik. A legfontosabb az emberek egészsége és a járvány elleni minél hatékonyabb védekezés.

– Mekkora bevételkieséssel számol a város? Honnan fogja ezt pótolni?

– Pontos számot még nem lehet mondani, de arányaiban óriási, sok milliárd forintos lyukat fog ütni a válság a költségvetésben. A kormányzati kommunikációból azt olvashatjuk ki, egyedül kell majd ezt megoldanunk, ami nem lesz egyszerű feladat.

– Mit ajánl az önkormányzat, hogyan kell most élni Szegeden?

– Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos most, hogy amennyire csak tudjuk, korlátozzuk a társas érintkezést. Az elmúlt hetekben azt láttam, jelentősen kevesebben voltak az utcákon, mint korábban, de még komolyabban kell vennünk az előírásokat. Mindenki kizárólag akkor mozduljon ki a lakásából, ha feltétlenül szükséges, és akkor is tartsa meg a két méter távolságot másoktól. Így nemcsak magunkra és egymásra vigyázunk, de segítünk az egészségügyi dolgozóknak, akik nap mint nap hősiesen harcolnak a járvány ellen.

– Miért nem zárják be a Mars téri piacot?

– A Mars téri piac egy része a szabad ég alatt van, ahol sokkal kisebb a fertőzés kockázata, mint zárt térben. A piacon mobil kézmosókat is felállítottunk, hogy a vásárlók és az árusok biztonságáról gondoskodjunk. A kormány is külön hangsúlyozta, a helyi piacokat nyitva kell tartani, mert kisebb járványügyi kockázatot jelentenek, és fontos a helyi termelők és kereskedők támogatása is.

– Zajlanak a városban a tervezett fejlesztések?

– Az Etelka sori uszoda építése, a Móra-múzeum felújítása és a többi építkezés is folytatódik a megfelelő biztonsági előírások szigorú betartása mellett. Amíg lehet, nem állunk le, hogy lehetőség szerint ne csússzanak ezek a fontos beruházások. De felkészültünk arra is, ha tovább romlik a helyzet, hogy a munkások védelmében leállítsuk az építkezéseket. Azt látni kell, ma az egész világon másképp reagálnak a válságra, mint a 2008-asra. A kormányzatok újabb és újabb támogatásokat jelentenek be, hogy ne dőljön be a gazdaság. Az unió például 2000 milliárd forintos csomagról is döntött, amit Magyarországnak nyújtanak a járvány elleni védekezés érdekében.

– Szüksége van a kormánynak a különleges felhatalmazásra?

– Igen, a rendkívüli jogrendet nem a Fidesz találta fel és most valóban olyan súlyos helyzetnek nézünk elébe, amikor szükség van ilyen felhatalmazásra. Azonban a kormánynak nagy felelőssége van abban, hogy megint pártpolitikai vitává fajult a szükséges jogszabály elfogadása, hogy egy ilyen világméretű járvány közepén egymás legyőzése, csapdába csalása volt a fontos. A határidő méltányolható és fontos követelés volt az ellenzék részéről, kár, hogy nem lett a törvényből nemzeti konszenzus.

Szerintem szükség lett volna arra, hogy Magyarország polgárai érezzék, a veszélyhelyzet kezelése nem pártpolitikai, hanem nemzeti ügy. A járvány neheze még csak most jön, és ha legyőztük a betegséget, akkor szembe kell néznünk a gazdasági következményekkel. Az látszik, hogy eddig azokban az országokban tudnak védekezni a legeredményesebben, ahol az elmúlt években előfordultak hasonló járványok, és szigorú eljárási rendjük volt az első pillanattól.

A társas érintkezés minimalizálása, korlátozása, a folyamatos tesztelés, az így kiszűrt fertőzöttek karanténba helyezése, és a megfelelő egészségügyi ellátás a kulcsa a védekezésnek. Ezekről pedig mindenhol az adott kormány tud dönteni. Az is látszik, hogy Németország is kivételesen eredményes eddig a védekezésben. Míg Olaszországban és Spanyolországban tíz százalékos a mortalitás a fertőzöttek körében, addig a németeknél ugyanez fél százalék körüli. Ez pedig a rengeteg tesztelésnek, a tünetmentes, de fertőző betegek izolálásának és a kiváló egészségügyi ellátásnak köszönhető. Ezeket a jó példákat kell átvenni nekünk is! A következő egy évben párthovatartozástól függetlenül nagyobb szükségünk lesz egymásra, mint valaha, Szegeden is, és az egész országban.

– Szeged polgármestereként most nagyobb felhatalmazása van, egyszemélyben is hozhat intézkedéseket. Mit jelent ez?

– Ez a különleges felhatalmazás a veszélyhelyzet kezelésére van. Politikai okokból visszaélni ezekkel a jogkörökkel súlyos felelőtlenség lenne. Ezért már a járvány elején egyeztettem minden közgyűlési frakcióval, hogy digitális eszközökön keresztül biztosítsuk Szeged demokratikus működését. Minden döntés meghozatala előtt kikérem a frakciók véleményét, csak a veszélyhelyzetből fakadó járványügyi intézkedéseket hozom meg saját jogkörömben. Hiszem, hogy Szeged, ahogy a történelme során korábban már annyiszor, ezen a válságon is túl fog jutni, közösen, egymásra figyelve meg fogjuk oldani!

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László járvány koronavírus pandémia világjárvány