Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 31. 22:32

Koronavírus: kifizethetné a munkájukat elvesztők bérét a kormány uniós támogatásokból?

Gyurcsány Ferenc szerint minden további nélkül megtehetné ezt a kabinet. A Demokratikus Koalíció elnöke arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként Magyarországnak megítélt mintegy 2000 milliárd forintos (5,6 milliárd euró) uniós támogatásból pótolja a munkavállalók kieső jövedelmeit.

Hirdetés

Gyurcsány Ferenc keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az EU most kivételesen gyorsan döntött, a pénz akár „mától vagy holnaptól” rendelkezésre állhat arra, hogy a kormány segítse a munkahelyüket elvesztőket. A kabinet azonban mégsem tett ilyen lépést – jelentette ki.

A pártelnök úgy számolt, hogy amennyiben egymillióan veszítik el a munkájukat, akkor az uniós támogatásból hat hónapon keresztül lehetne fizetni az ő kieső jövedelmük négyötödét.

A politikus ezért arra szólította fel a kormányt, hogy fizesse ki az állásukat részben vagy egészben elveszítő, illetve fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalók elmaradt jövedelmének a nyolcvan százalékát.

A pártelnök úgy értékelt, hogy a kormány nagy késéssel kezdte el a járvány elleni védekezésre való felkészülést. Ma is hiányoznak a tömeges tesztek, a legszélesebb körben, de elsősorban az egészségügyben biztosítani kell a védőfelszereléseket és nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a kórházi eszközök beszerzéséért.

Ha átszabjuk Gyurcsány Ferenc számítását, és „csak” 200 ezer munkanélkülivel számolunk, fejenként 200 ezer forinttal 9 hónapra, akkor 360 milliárd forint költséget kapunk.

Az állásaikat elvesztők helyzetén az sem segít, hogy az Orbán-kormány 2011 áprilisában úgy döntött: 2012. január 1-jétől 6 hónap helyett 3 hónapig kérhető a munkanélküli járadék. Akinek nem sikerül ennyi idő alatt állást találnia, annak jöhet az évek óta egyre szűkülő lehetőségeket kínáló közfoglalkoztatás.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban azt mondta, hogy márciusban legalább 30 ezer ember vesztette el az állását a járvány miatt. Ez a mostani 3,5 százalékos munkanélküliség helyett 4,5 százalékos adatot eredményezhet, de egyes elemzők, mint Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza szerint a munkanélküliek száma megduplázódhat, elérheti a 7-8 százalékot is.

A Portfoliónak nyilatkozó szakember szerint is az a legérdekesebb kérdés, hogy vajon a munkájuka elvesztők közül mennyien találnak új állást a munkaerőpiacon.

A kormány rendelkezésére álló 2000 milliárd forintnyi uniós pénzzel kapcsolatban először az MSZP-s Ujhelyi István vonta kérdőre a kormányt, miután kiderült, Brüsszel 5,6 milliárd euró uniós támogatástenged átcsoportosítani, illetve nem kér vissza Magyarországtól. Ujhelyi szerint ezt a kormány letagadja, és megpróbálja elhitetni a magyarokkal, hogy az unió semmiben nem támogatja az országot a koronavírus-járvány elleni harcban. A kormány azt állítja, ezt a pénzt már lekötötték, így azt nem lehet másra költeni, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint viszont ez nem igaz, március 27-én erre engedélyt adott az Európai Unió.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: DK Európai Unió gazdaság Gyurcsány Ferenc járvány koronavírus koronavírus-kezelés MSZP munkanélküliség támogatás Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés