Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Visszavonta a vezetők jelentési kötelezettségét a koronavírus-fertőzéssel érintett területeken járt egyetemi dolgozókról és hallgatókról a Szegedi Tudományegyetem
Szegeden 2020. március 31. 19:19 Forrás: 444.hu

Visszavonta a vezetők jelentési kötelezettségét a koronavírus-fertőzéssel érintett területeken járt egyetemi dolgozókról és hallgatókról a Szegedi Tudományegyetem

Február 27-én még körlevélben, egy űrlappal kitöltésén keresztül kérte a Szegedi Tudományegyetem a vezető munkatársakat, jelentsék, ha tudomást szereznek arról, hogy dolgozó vagy hallgató külföldi fertőzött területen járt. Hétfőn visszavonták az utasítást.

Hirdetés

Pontosítás: a Szegedi Tudományegyetem nem a koronavírussal fertőzött hallgatók és oktatók adatait kérte be az egyetemi vezetőktől, hanem azokét, akik a fertőzés által veszélyeztetett területeken jártak. Azt írták: „hívják fel a munkatársak figyelmét, hogy amennyiben az érintett területekre utaznak és onnan hazatérnek, mindenképpen szükséges ezen tény bejelentése”.

Főigazgatói utasításban adta ki Dömötör Máté, hogy névvel, elérhetőséggel és esetleg a külföldi tartózkodás helyével ellátva gyűjtsék, és egy direkt erre a célra létrehozott emailcímre jelentsék a koronavírusos területen járt egyetemi polgárok adatait a Szegedi Tudományegyetem vezetői – írja a 444.hu.

A lap információi szerint azonban

március 30-án újabb körlevél jelent meg, amiben megszüntetik a jelentési kötelezettséget. A 444.hu azt írja ezúttal arra szólították fel az egyetemi polgárokat, hogy se a dolgozókról, se a hallgatókról ne küldjenek bejelentéseket.

Az ügy azért is érdekes, mert a két utasítás között derült ki Rovó László rektorról, hogy koronavírussal fertőződött. Ráadásul a 24.hu kiderítette, hogy Rovó március 8-áig Söldenben síelt, ami már március elején a járvány egyik gócpontja volt, és ahol már február 28-án azt kérték, hogy vonuljon önkéntes karanténba, aki itt járt. A helyszín csak úgy derült ki, hogy a 24.hu észrevette, a rektori közleményt módosították a megjelenés után. Rovó László március 9-e után beteget is kezelt, műtött, majd március 13-án pedig több egyetemi vezetővel és politikussal koszorúzott. Később Rovó László miatt 120 emberen, összesen 240 tesztet kellett elvégezni.

A 444.hu felidézi Rovó László március 22-i közleményét, amiben azt írta: „Mostanáig nem találtak pozitív mintát a közvetlen környezetemben. Jelenleg családommal együtt karanténban vagyunk, gyakorlatilag már tünetmentes vagyok. Bár Szegeden van néhány pozitív eset, de ezek tőlem teljesen függetlenek, velük semmilyen kapcsolatban nem álltam.”

A 444.hu megkérdezte Dömötör Máté főigazgatót, hogy miért vonta vissza a jelentési kötelezettséget, de Dömötör nem válaszolt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány jelentés koronavírus rektor Rovó László Szegedi Tudományegyetem SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés