Hirdetés
Túl a városon 2020. március 30. 16:44

Koronavírus-törvény: maszkot! Ne szájkosarat!

Jogvédő szervezetek reakciói az elfogadott koronavírus elleni védekezésről szóló törvényre.
Hirdetés

Az Amnesty International Magyarország és a Magyar Helsinki Bizottság is azonnal reagált a parlamenti szavazásra, amely elfogadta a koronavírus-törvényt. Amelyben a vírusra hivatkozva ott van az is

„aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas a védekezés eredményességének akadályozására, meghiúsítására, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Csakhogy ez is felettébb gumiszabály, bár Gulyás Gergely kormányszóvivő meg a törvény megszavazása előtt azt mondta az indexnek:

„A járványveszéllyel összefüggésben benyújtott Btk.-szigorításról Gulyás azt mondta, hogy a védekezés és a kormány kritizálása nem tartozik semmilyen büntetendő, szankcionálandó cselekmény körébe. Bárkinek lehet lesújtó véleménye arról, ahogy a kormány próbálja megoldani a helyzetet.

Büntetőjogi szankcióval az jár szerinte, ha valaki olyan álhíreket terjeszt, hogy kettőkor lezárják Budapestet, vagy valaki azt állítja, hogy a koronavírusban mindenki meg fog halni.”

Lássuk két jogvédő szervezet hogyan értékeli a törvény megszületését!

Amnesty International Magyarország: Minden eszközünkkel azon leszünk, hogy Magyarország ne távolodjon el még jobban a jogállami és az emberi jogi követelményektől

„A törvény érdemi kontroll nélküli és határozatlan ideig tartó rendeleti kormányzást tesz lehetővé Orbán Viktornak és kormányának. Szerintünk nem ez a megoldás a koronavírus-járvány kezelésére, és egyetlen kormány sem kaphat felhatalmazást ellenőrzés nélküli hatalomgyakorlásra még veszélyhelyzetben sem.

Civil partnereinkkel együtt a törvényjavaslat benyújtása óta azt képviseljük, hogy bár veszélyhelyzetben valóban különleges jogosítványai vannak a kormánynak, de ez nem jelent alkotmányon kívüli helyzetet. Szerintünk erős garanciákra lenne szükség, amelyek biztosítják, hogy csak olyan intézkedések születhessenek, amelyek valóban szükségesek és arányosak, és alkalmasak arra, hogy hatékonyan lehessen küzdeni a járvány ellen.”

Magyar Helsinki Bizottság: Most még nagyobb szükség van a sajtóra és a civil jogvédelemre

„A parlament mint törvényalkotó népképviseleti szerv gyakorlatilag mostantól szünetelni fog. A jogot érdemben a kormány fogja alkotni. A parlamentáris rendszerekben, ilyen a magyar is, a nép a hatalmát választott képviselői útján gyakorolja. Erre mostantól egy darabig nem lesz igazán módja. A járványhelyzeten kívül a kormányon múlik majd, hogy meddig nem lesz. Megfelelő parlamentáris működés híján felértékelődik a kormány működésének társadalmi kontrollja, és annak intézményei, mindenekelőtt a sajtó és a civil szervezetek, a jogvédő civil szervezetek.

A járványügyi és alkotmányos veszélyhelyzet, ezek az új idők új feladatokat adnak, és új megoldásokat követelnek.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat Amnesty International Magyarország járvány koronavírus Magyar Helsinki Bizottság Országgyűlés pandémia parlament világjárvány