Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Rövid idő alatt kellett felkészülni a piacokon az átállásra: Szegeden sem minden idős tudott az időkorlátozásról
Szegeden 2020. március 30. 14:43

Rövid idő alatt kellett felkészülni a piacokon az átállásra: Szegeden sem minden idős tudott az időkorlátozásról

A koronavírus-járvány miatt szombattól az idősek délelőtt 9 és 12 óra között vásárolhatnak az üzletekben és piacokon. Az első napon Szegeden, a Mars téri piacon száz-százötven 65 év feletti ember várakozott a beléptetésre, ők vagy nem tudtak a korlátozásról, vagy nem akartak tudomást szerezni arról.

Hirdetés

– Mindössze néhány óránk volt a felkészülésre, ehhez képes különösebb zökkenők nélkül lezajlott az első nap. A többség megértette és tudomásul vette a korlátozásokat – mondta el Németh István, a Városkép és Piac Kft. igazgatója.

Szombattól két hétig érvényes a kormány által bevezetett kijárási korlátozás, amely szerint a piacokon és a boltokban 9 órától 12 óráig csak a 65 éven felüliek tartózkodhatnak, a fiatalabb vásárlók ez előtt vagy ezt követően szerezhetik be a szükséges árucikkeket.

Szeged éléskamrájának, a Mars téri piacnak „békeidőben” összesen kilenc bejárat van, ezek többségét már az első napon lezárták és csak három helyen mehettek be a piacozni vágyók a területre.

A kormányrendeletről 11 tájékoztató táblát helyeztek ki a Mars téren, de rádió és tévéreklámokkal, valamint a Facebookon is igyekeztek időben értesíteni a szegedieket.

– A biztonsági őreink és a díjbeszedőink ellenőrizték, hogy mindenki a megfelelő időben léphessen be és csak a rendeletben meghatározott ideig tartózkodhasson a piacon – mondta el Németh István. – Száz, százötven idős ember így is feltorlódott szombaton reggel a kapuk előtt, ők vagy nem hallottak a korlátozásról, vagy nem akartak tudomást venni arról. Kisebb döccenőkkel, de nagyobb zavarok nélkül sikerült az első napot átvészelnünk.

(Fotó: Szabó Luca)

A beléptetést két rendőrjárőr is segítette, ám nem volt szükség a közbelépésükre. Akiről nem tudták eldönteni, pontosan melyik korcsoportba tartozik, azt megkérték, igazolja magát. Ennek mindenki szó nélkül eleget is tett.

A rendelkezés csak a vásárlókra vonatkozik, az árusokra nem. Ám közöttük ugyancsak sok a 65 év feletti idős termelő vagy kereskedő.

– A korlátozás a piac forgalmán is meglátszik, a hét végén a szokottnál kisebb volt a forgalom, kevesebb volt az árus és a vevő is – állapította meg az igazgató.
A korlátozás – egyelőre – április 10-éig tart, ami az idén nagypéntek, a húsvét előtti bevásárlás időszaka. Hogy azután mi lesz, azt egyelőre senki sem tudja.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: forgalom kijárási korlátozás Mars téri piac beléptetés Németh István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés