Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ujhelyi István: Újabb húszmilliárddal nőtt a kórházak adóssága, ez veszélyezteti az ellátás biztonságát!
Túl a városon 2020. március 29. 18:35

Ujhelyi István: Újabb húszmilliárddal nőtt a kórházak adóssága, ez veszélyezteti az ellátás biztonságát!

Az EP-képviselő felszólítja a kormányt, hogy azonnal biztosítsa a megfelelő forrást, hogy az egészségügyi intézmények a következő hónapokban ki tudják fizetni a számláikat. Ujhelyi szerint a Fidesz elhallgatja az emberek elől EU járványban nyújtott segítségét.
Hirdetés
Hirdetés

Csak az elmúlt hónapokban közel húszmilliárd forintnyi újabb adósságot halmoztak fel az állami finanszírozású kórházak az orvostechnikai eszközök beszállítói felé, ez pedig veszélyezteti az ellátás- és betegbiztonságot – jelentette be európai, szakmai forrásokra hivatkozva vasárnapi online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a tavalyi évben már súlyos problémát jelentett, hogy ez az összeg elérte a 70 milliárd forintot, amit a képviselő szerint a kormány elsőként „maffiaszerű ajánlattal” próbált megoldani: az érintett magyar cégeknek azt ajánlotta, hogy ha elengedik a követelésük húsz százalékát, akkor azonnal megkapják a fennmaradó összeget. 

Ujhelyi szerint a koronavírus-járvány idején megengedhetetlen, hogy a kórházak további adósságspirálba szoruljanak, ezért videójában felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul biztosítsa a megfelelő forrást és jogi hátteret ahhoz, hogy az állami fenntartású egészségügyi intézmények a következő hónapokban ki tudják egyenlíteni a számláikat a beszállítóik felé. Ez ugyanis elengedhetetlen a biztonságos ellátás garantálása érdekében Ujhelyi szerint.

Az MSZP EP-képviselője az online sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy

az Európai Unió az elmúlt napokban sikerrel zárta azt az európai, központi közbeszerzési eljárást, ami során védőfelszerelésekre írtak ki pályázatot a rászoruló tagállamok gyors és érdemi ellátása érdekében. A 25 uniós tagállam részvételével végrehajtott központosított eljárás elősegítette, hogy lenyomják az eszközök beszerzési árát, így az érintett országok jelentős kedvezménnyel juthatnak hozzá az szükséges védőfelszerelésekhez. 

Ujhelyi elmondta, reméli, hogy a magyar kormány is részt vett ebben a programban és a napokban megköti az ezzel kapcsolatos szerződéseket a beszállítókkal, de hozzátette, hogy a Fidesz egyelőre erről a programról is hallgat. 

A szocialista politikus bejelentette azt is, hogy az európai intézmények egy jelentős méretű, stratégiai készletet halmoznak fel lélegeztető-gépekből, védőmaszkokból és egyéb egészségügyi eszközökből. Az úgynevezett „rescEU-készlet” költségeit kilencven százalékban az Európai Bizottság állja, vagyis ismét bebizonyosodott, hogy a kormány hazudik, amikor azt állítja: semmilyen segítséget nem kap Brüsszeltől. 

„Felszólítom a magyar kormányt, hogy számoljon el azzal: mikor és mekkora készletet igényel ebből az alapból a magyarországi ellátásbiztonság garantálására!”

– mondta a videóban Ujhelyi István.

Az EP-képviselő az online tájékoztatón beszámolt arról is, hogy az Európai Parlament közegészségügyi szakbizottságának tagjaként kezdeményezni fogja az orvostechnikai és diagnosztikai eszközökre vonatkozó európai rendelet most májusban esedékes hatályba lépésének elhalasztását azért, hogy a cégek most minden erővel a koronavírus elleni védekezést tudják segíteni. Ujhelyi ehhez hozzátette: Európában közel harmincezer cég működik ebben az ágazatban és közel hétszázezer embert foglalkoztatnak.

Ujhelyi István teljes tájékoztatóját itt nézheti meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy EU Európai Unió járvány koronavírus Orbán-kormány tartozás Ujhelyi István világjárvány Fidesz MSZP