Túl a városon 2020. március 29. 16:58

Korózs Lajos: Határidő hosszabbításokat a krónikus betegeknek, fogyatékosoknak!

A szocialista politikus szerint számtalan dolgot tehetne a kormány a legkiszolgáltatottabbakért. El is mondta, miket.

Hirdetés
Hirdetés

Hat hónapos határidő meghosszabbítást kért a kormánytól a krónikus betegek és fogyatékosok szakorvosi véleményeinek érvényességére, valamint a közgyógyellátáshoz és gyógyászati segédeszközhöz való hozzáférésre az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Korózs Lajos köszönetet mondott azoknak, akik a járvány idején a szerinte a hátukon viszik az országot: az egészségügyi és szociális dolgozóknak, a kamionosoknak, a sofőröknek, a kereskedőknek és a köztisztaságban dolgozóknak.

Szerinte a legkiszolgáltatottabb helyzetben azok az emberek vannak, akik tartós betegséggel küszködnek, hajléktalanok vagy krónikus betegek. Ezért azt javasolta, hogy

a krónikus betegek és fogyatékosok szakorvosi véleményeinek érvényességét a kormány hosszabbítsa meg hat hónappal, és ők egyszerre háromhavi gyógyszert válthassanak ki. Mint mondta, ezzel csökkenthető lenne a patikába járás mennyisége is.

Szintén hat hónapos hosszabbítást kért a szakorvosi véleményhez kötött közgyógyellátás és gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutás határidejére, mert így az orvos–beteg-találkozások csökkennének. De a szocialista Korózs Lajos azt is javasolta, hogy biztosítsa a kormány a lehetőséget arra, hogy a betegek radikális állapotromlásuk megelőzése érdekében alkalmanként tudjanak találkozni szakorvosaikkal.

Hangsúlyozta:

az egészségügyben, a szociális szférában és a gyógyszertárakban dolgozókat megfelelő védőfelszereléssel kell ellátni, és szerinte a koronavírus-tesztek számának növelésére is szükség van.

Az MSZP korábbi javaslatait összefoglalva azt kérte a kormánytól, hogy az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók fizetéskiegészítésként ötszázezer forintos egyszeri támogatást kapjanak, a munkavállalók álláskeresési támogatását pedig igazítsák a minimálbérhez, legalább százezer forintban állapítsák meg, és tolják ki kilenc hónapra a folyósítás idejét. Emellett az MSZP követeli a nyugdíjkifizetések előrehozását április 6-ára, január elsejétől visszamenőlegesen 6,5 százalékos nyugdíjemelést, valamint a novemberi nyugdíjkiegészítés áprilisi előrehozott kifizetését is. 

A politikus arról is beszélt, hogy az MSZP kezdeményezte az alapvető élelmiszerekre, védőfelszerelésekre, maszkokra, kesztyűkre és fertőtlenítőszerekre hatósági ár megállapítását, valamint azt is, hogy a kormány védje meg a forintot.

Korózs Lajos sajtótájékoztatója itt nézhető meg teljes egésézben:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészség járvány koronavírus Korózs Lajos MSZP Orbán-kormány szociális támogatás támogatás