• Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Operatív törzs: a kórházparancsnokok orvosi kérdésekben nem dönthetnek, a két legutóbbi elhunyt 86 és 90 éves volt
Túl a városon 2020. március 29. 14:03

Operatív törzs: a kórházparancsnokok orvosi kérdésekben nem dönthetnek, a két legutóbbi elhunyt 86 és 90 éves volt

Nyolc fertőzöttet találtak egy nagymágocsi idősek otthonában, nagyon közel a tömeges megbetegedések időszaka. Ezeket mondták az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján. Részletes összefoglaló.

Hirdetés
Hirdetés

Elsőként Lakatos Tibor rendőrezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője beszélt, aki elmondta, hogy az elmúlt napok egyik legfontosabb döntése az volt, hogy kórházparancsnokok kezdenek el dolgozni a kijelölt kórházakban, a feladatuk, hogy segítsék és támogassák a kórházak tevékenységét a járvány kezelésében.

Orvosszakmai kérdésben nem tehetnek javaslatot és nem dönthetnek, elsődleges feladatuk a készletgazdálkodással kapcsolatos szabályok ellenőrzése és betartatása, a gyors és hatékony információáramlás biztosítása, valamint a kórházak védelmének biztosítása. Vasárnap délután 2-kor kapják meg megbízólevelüket, amiket a miniszterelnök állított ki és írt alá.

Lakatos szerint a kórházparancsnokok munkájával próbálják tehermentesíteni a kórházi dolgozókat nem gyógyító tevékenységekkel, hanem például az adatszolgáltatásokkal és egyebekkel kapcsolatos tevékenységek alól.

A kijárási korlátozással kapcsolatosan Lakatos arról beszélt, hogy a korlátozás a szigorú szabályok mellett lehetőséget teremt mindenkinek arra, hogy saját és családjának ellátását megoldja, mozgási lehetőséget biztosít a szabadidő eltöltésére, viszont nem jelenti azt, hogy mindenki szabadon használhatja a köztereket, nem lehet szabadon gyülekezni, továbbra is az a cél, hogy a szociális távolság megtartásával csökkentsük a vírus terjedésének a sebességét az eredményes védekezés és a betegek eredményes kezelése érdekében.

A határokon nyugodt a helyzet, a kialakult rendnek megfelelően a teherforgalom és a személyforgalom is zavartalanul zajlik, az eddigi gyakorlatnak megfelelően a munkába járás is megoldott továbbra is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában megnövekedett a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzöttek száma, jelenleg 408 fertőzöttet tartanak nyilván, ketten meghaltak, ők idősek, 86 és 90 éves betegek voltak, akik más egyéb krónikus megbetegedésben szenvedtek, gyenge egészségi állapotban voltak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján

Müller szerint számítani kell arra, hogy a közeljövőben egyre többen fertőződnek meg, sok új koronavírus-fertőzést fognak azonosítani, ezért egyre több a laborvizsgálat, a kontaktkutatások zajlanak, sok az esetszám, ezért a laboratóriumi vizsgálatok száma is növekszik. 12 ezer 148 vizsgálatot végeztek eddig az éjjel-nappal működő hét akkreditált laborban.

A tisztifőorvos szerint a betegek nagy része enyhe tünetet fog produkálni, főként akkor, amikor alapvetően egészséges embereket támad meg a vírus, az idősek és a krónikus betegeknél súlyosabb tünetekre kell számítani. Müller a tájékoztatónak ezen a pontján megismételte a számtalanszor hallott tipikus tüneteket, és hangsúlyozta, hogy aki észleli magán a tüneteket, gyanakszik, hogy megfertőződött, ne hezitáljon, szóljon az orvosának, telefonon értekezzen, és meg fogja kapni a szükséges ellátást. Müller szerint minden esetben, amikor a gyanú felmerül, elvégzik a laborvizsgálatokat, amiket az OMSZ egységei már a háznál el tudják végezni a vizsgálatot, és indokolt esetben a kijelölt kórházba szállítják a beteget. A súlyos betegek részére külön kijelölt kórház áll rendelkezésre, mondta a tisztifőorvos, ezek köre egyre bővül. Ha viszont csak enyhe tünetek vannak, nincs szükség kórházi kezelésre, viszont nagyon fontos, hogy a beteg az otthonában maradjon, akár családtagjaitól is elkülönítve legyen.

Müller szerint az kijárási korlátozás során az időseknek biztosított 9 és 12 óra közötti vásárlási lehetőség végszükség esetére szolgál, ha az idős ember sehogyan máshogy nem tudja megoldani az alapvető szükségleteit. A család segítsen az idősnek, de ha erre nincs lehetőség, akkor Müller szerint az önkormányzat segítségét érdemes kérni, de a legfontosabb, hogy minden érintkezést minimalizáljuk és a találkozásokat elkerüljük.

A betegségek kezelésére minden rendelkezésre áll, az ágyak, az orvosok, és „a rendelkezésre álló gyógyszerek rendelkezésre állnak”

– mondta a tisztifőorvos, aki arra kért mindenkit, hogy panasz esetén időben szóljon, hogy ne is legyen szükség kórházi kezelésre.

Most is válaszoltak néhány újságírói kérdésre, nagyjából

Kiderült például, hogy a COVID-19 névben a 19 az a 2019-es évre vonatkozik, hiszen akkor robbant ki a járvány Kínában. Müller elmondása szerint Magyarország már január 25-én megtette az első intézkedéseket a WHO egy nappal korábbi jelzése alapján.

Arra a kérdésre, hogy van-e az igazolt fertőzöttek között fiatal, vagy gyerek, a tisztifőorvos igennel válaszolt, „igen, sajnos van, ezt meg tudom erősíteni”, mondta Müller, majd hozzátette, hogy bár a figyelem elsősorban a nagyobb veszélynek kitett idősekre és a betegekre irányul, a fertőzés senkit sem kímél, fiatalok, gyerekek, és az egész populációban bárki megfertőződhet és megfertőzhet másokat, ezért kell minden eszközzel kerülni a találkozásokat.

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, hogy

a piacokon és bevásárlóközpontokban zajlottak rendőrségi ellenőrzések, a piacokkal kapcsolatos tapasztalataik pozitív, tartják az emberek a távolságot, szerinte az idősek megértették, az intézkedések az ő érdekeiket szolgálják. Tapasztalataik szerint az üzletek tulajdonosai, üzemeltetői, dolgozói körültekintően jártak el és nem engedték be a fiatalabb vásárlókat az üzletekbe a 9-12 óra közötti időszakban.

Azzal kapcsolatosan, hogy több ország is jelezte, hogy a Kínából érkező maszkok és tesztek minősége nem megfelelő, Müller mindössze annyit válaszolt, hogy folyamatosan ellenőrzik a Magyarországra érkező áruk minőségét.

Egészségügyi dolgozók is vannak az igazolt fertőzöttek között, róluk viszont lényegében semmi konkrétumot nem mondott az országos tiszitfőorvos, csak annyit, hogy az ő kontaktjaik, tehát akikkel kapcsolatba kerültek, nem dolgoznak.

Arra, hogy mikor kapnak megfelelő védőeszközt a szemétszállításban dolgozók, Müller csak annyit mondott, hogy a munkáltatók kötelesek gondoskodni az ő védelmükről.

Azzal kapcsolatosan sem mondott semmi konkrétat a konkrétumoktól láthatóan idegenkedő Müller Cecília, hogy várható-e a tesztek számának jelentős növekedése, pusztán arról beszélt, hogy a laboratóriumi vizsgálatok száma emelkedik, viszont a különböző tesztek különböző módon mutatják ki a fertőzést, és különböző megbízhatóságúak, tudni kell, mikor melyiket érdemes használni, és mennyire megbízhatóak.

Sokan panaszkodnak vidéken, hogy a lakhelyükön, a kedvelt kirándulóhelyeken sok a turista, ezzel kapcsolatosan Lakatos Tibor annyit mondott, hogy a helyi önkormányzatos csak szűk körben hozhatnak korlátozásokat, viszont több példát is látnak arra, hogy megfelelő ajánlásokkal látják el az ott élőket, bezárnak közösségi tereket, játszótereket, és a közkedvelt látogatóhelyek látogatásától is eltanácsolják az embereket. Lakatos ezzel kapcsolatosan továbbra is azt kérte, hogy ne gyülekezzenek az emberek csoportosan sehol, szabad téren sem, és tartsák meg egymás között az ajánlott 1,5-2 méteres távolságot.

Lakatos Tibor rendőrezredes az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján

Az Indexnek arra a kérdésére, hogy mi az oka az elhunytak nemzetközi összehasonlításban kiugróan magas arányának (408 igazolt fertőzötthöz képest a 13 halott),

Müller azt válaszolta, hogy szerinte „hála istennek” nem kiugróan magas az elhunytak aránya, a szám megfelel a nemzetközi trendeknek, viszont szerinte az ilyen összehasonlításoknak nincs helye és értelme szakmailag, mert minden ország másként kezeli a járványt, a helyi sajátosságoknak megfelelően, és minden attól függ, hogy milyen intézkedéseket mikor vezetnek be.

Szerinte Magyarország nagyon időben lépett és nagyon időben vezették be a megfelelő intézkedéseket, és bíznak benne, hogy a járványgörbe a jövőben is „szépen, laposan halad előre”, és nem terheli meg drasztikus az ellátórendszert.

Azzal kapcsolatosan, hogy az eddig elhunytak egyéb betegségei alapján kirajzolódik-e, hogy mik azok a krónikus alapbetegségek, amik jelentősen növelik a koronavírus-fertőzés halálos kimenetelének lehetőségét, a tisztifőorvos azt mondta, hogy az eddig a vírus miatt elhunytak „struktúrája” nagyjából megfelel annak, ami egyébként is jellemző a magyar társadalom halálozási adataira. Egy évben nagyjából 120 ezren halnak meg Magyarországon, ennek közel felét valamilyen szív- és érrendszeri betegség okozza, nagyjából negyed részben a rosszindulatú daganatos betegségek okoznak halált, a többi esetben pedig az egyéb betegségek. Ugyanez az eloszlás látszik a koronavírus-fertőzésben elhunytak között is, ahol alapvetően az alapbetegség okozta a halált, a fertőzés erre „rakódott rá” és gyorsította fel a halálhoz vezető időt.

Arról, hogy az elmúlt héten Magyarországra érkezett egészségügyi szállítmányokból melyik kórház mennyi maszkot, védőruhát és kesztyűt kapott, Lakatos ezredes azt mondta, hogy a héten érkezett szállítmányokat egyelőre még nem kezdték el kiosztani, ezek raktározása és számba vétele zajlik, az eddig kiszállított eszközök még a már korábban meglévő raktárkészletből származnak, és folyamatosan arra törekednek, hogy minden korház legalább egy hétre elegendő tartalékkészlettel rendelkezzen.

Kiderült a tájékoztatón az is, hogy

a Csongrád megyei Nagymágocson található idősek otthonában is van már koronavírus-fertőzött lakó. Müller Cecília elmondta, hogy egy ápolt az otthonban elesett, kórházba került, és a kórházi kezelés során lázasodott be, mintát vettek tőle, és így derült ki, hogy fertőzött. Mint mondta, a járványügyi vizsgálat elkezdődött, az összes kontaktot igyekeztek felderíteni.

Nagy létszámú idősek otthonáról van szó, 286 embert gondoznak itt, közülük további hét emberről derült ki, hogy fertőzött, viszont egyetlen ápoló és egyéb dolgozó sem fertőzött az eddigi tesztek alapján. Jelenleg itt tartanak, mondta Müller, zajlik a fertőzöttek elkülönítése és a további járványügyi intézkedés. Ezzel a témával kapcsolatos külön cikkünket itt olvashatja el.

A jelenlegi igazolt fertőzött közül (408 ember) összesen 14-en szorulnak intenzív, lélegeztetőgépes kezelésre.

Azzal kapcsolatosan, hogy egyre több hír szerint az ország különböző pontjain is előfordult, hogy daganatos betegeket küldtek el kezelésekről a járvány miatt, és hogy ez változhat-e a kórházparancsnoki rendszer bevezetésével, valamint kell-e Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszternek is beavatkoznia, Lakatos ezredes azt mondta, hogy a kórházparancsnokok ilyen esetekre nem lesznek hatással, orvosi kérdésekben nem javasolhatnak és dönthetnek. Ezt Müller azzal egészítette ki, hogy az orvosoknak kell eldönteni, hogy mik azok a konkrét esetek, amik halaszthatók és mik azok, amik nem, és a daganatos betegségek között is van olyan, aminek a kezelése halasztható, valamint, amit feltétlenül el kell végezni annak érdekében, hogy ne okozza a beteg állapotának súlyosbodását.

Az elhunytak átlagéletkora jelenleg 69 év.

Azzal kapcsolatosan nem terveznek változtatásokat, hogy az idősek mikor mehetnek vásárolni, mindenkinek ehhez kell kialakítania a napi rutinját a következő két hétben.

Müller Cecília a tájékoztató végén elmondta, hogy a jelenlegi állapotok alapján véleményük szerint már csak nagyon rövid idő, mindössze néhány nap vagy hét van addig (pontosat nem lehet mondani), hogy a Magyarország a csoportos megbetegedések szakaszából átlépjen a tömeges megbetegedések szakaszába.

Az operatív törzs teljes tájékoztatóját itt tudja megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus operatív törzs világjárvány kijárási korlátozás nyugdíjas