Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ujhelyi: Orbán, a kormánya és a Fidesz is hazudik, tizenkét programmal és 2000 milliárd forinttal segít az unió a járványban
Túl a városon 2020. március 28. 15:46

Ujhelyi: Orbán, a kormánya és a Fidesz is hazudik, tizenkét programmal és 2000 milliárd forinttal segít az unió a járványban

Szavahihető-e Orbán Viktor, a kormánya és a Fidesz? Ezt kérdezte mai online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szegedi szocialista európai parlamenti képviselő, aki szerint át lehet csoportosítani a lekötött uniós pénzeket.
Hirdetés
Hirdetés

Ujhelyi István szerint hazugság az, amit a Fidesz állít, miszerint az Európai Unió semmilyen forrást nem adott a koronavírus-járvány elleni védekezésre. Orbán azt mondta: „látni kell, a segítség most nem belülről jön”, majd megemlítette, hogy a Türk Tanács 150 ezer maszkot küld Magyarországra.

Ehhez képest Magyarország 5,6 milliárd, Csehország csak 1,1 milliárd, Horvátország 1,1 milliárd, Románia 3 milliárd, Olaszország 4,1 milliárd eurót használhat fel, tehát hazánk költheti a legtöbb pénzt a járvány elleni védekezésre, az egészségügyi rendszer fejlesztésére, valamint a gazdasági és társadalmi hatások enyhítésére. Magyarországot csak Lengyelország előzi meg a 28 tagállam közül.

Ujhelyi szerint 12 ilyen eszközt és programot állított össze az Európai Unió, ezeket ki lehet használni, ehhez 5,6 milliárd eurót hagy Magyarországnál Brüsszel.

Erre az 5,6 milliárd euróra, mintegy 2000 milliárd forintra mondja a kormány, hogy nem lehet felhasználni, mert már elköltötték az operatív programokon belül.

„Ez érdekes, csak kérdezem, hogy akkor erről az Európai Bizottság miért nem tud.” – jegyezte meg Ujhelyi. Azt közölte, hogy az unióból származó információi szerint, erről az összegről nem adott le számlákat az Orbán-kormány. Tehát az unió azt látja: ez a pénz átcsoportosítható.

Ujhelyi felszólította az Orbán-kormányt, hogy számoljon el a pénzek felhasználásával, és közölje, hogy mire akarják költeni a védekezésre használható 2000 milliárd forintot. Továbbá közölje, mely programok miatt nem tudja vagy nem akarja átcsoportosítani ezeket a forrásokat.

„Csak nem esetleg olyan, már odagondolt, vagy pofára kiírt pályázatokról van szó, amelyek több száz milliárd forint értékben, a haveri kör bennfentes cégeinek európai uniós forrásokból való gazdagodásáról szól?” – kérdezte Ujhelyi, majd megjegyezte, ha egy ilyet is találnak, akkor Orbánnak szembe kell néznie avval, hogy megint fontosabb volt Mészáros Lőrinc valamelyik cégét uniós pénzzel kitömni, mint átcsoportosítani azt a pénzt a védekezésre vagy a megszűnt munkahelyek miatti családi és társadalmi problémák kezelésére.

Ujhelyi talált mindjárt

  • 13 milliárd forintot, amit a Miniszterelnökség kapott uniós forrásból arra, hogy bevonja a lakosságot az operatív programok kommunikációjába;
  • 10 milliárd a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál ugyanerre;
  • 64 milliárdot a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, ugyancsak erre a célra. Ezekből a pénzekből többnyire unióellenes propagandát folytat a kormány, Rogán Antal minisztériumán keresztül – tette hozzá Ujhelyi István.
  • A Széchenyi 2020-as uniós fejlesztési csomagban 44 nyitott pályázat van, ezek nagy része használható a védekezésre.

Az EP-képviselő szerint az nem elfogadható érv, hogy lekötötték a pénzeket, mert épp most hozott olyan intézkedést az unió, hogy a védekezésre felhasználhatók a lekötött források. Szerinte ráadásul van 520 milliárd forint, amit az Orbán-kormánynak vissza kellene utalnia az uniónak, Brüsszel azonban Magyarországon hagyja ezt az összeget is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió járvány koronavírus Orbán Viktor támogatás Ujhelyi István védekezés