Hirdetés
Túl a városon 2020. március 28. 13:05

Béralapot követelnek a kormánytól a szocialisták

Az MSZP azt javasolja, hogy a kormány áprilistól hozzon létre olyan béralapot, amelyből kifizethető volna a járvány miatt bajba jutott munkavállalók bérének egy része.

Hirdetés

Szakács László azt mondta: az intézkedés elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az ország szociálisan és gazdaságilag is túl tudja élni a járványt és megőrizze versenyképességét.

Mindennek az előkészítése érdekében szükség van egy, a kormány, a munkáltatók és a munkavállalók képviselőiből álló, háromoldalú bizottság felállítására – jelentette ki.

Arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány leküzdése után csak azokkal a vállalkozásokkal és munkavállalókkal indítható újra a gazdaság, amelyek és akik „talpon maradnak”. Ezt felismerve

a környező országokban már mindenhol és Nyugat-Európában is sok államban döntöttek a kormányok arról, hogy a kényszerintézkedések miatt „hibernálódott” vállalkozások helyett az állam fizeti ki a munkavállalók bérének 60-90 százalékát.

Ennek kettős haszna van: egyrészt a családok „szociálisan túlélhetik” a járványt, másrészt a vállalkozások válláról is lekerül a legnagyobb teher, a bérek nagy részének kifizetése. Ezzel elkerülhető a csődök egy része, valamint kevesebb állami forrás megy majd el álláskeresési támogatásra – közölte az ellenzéki politikus.

Erre hazai és uniós források is rendelkezésre állnak; az Európai Uniótól például, mintegy 2000 milliárd forintnyi támogatásra számíthat az ország.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MSZP béralap